V.Tomaševskis sulaukė keisto palaikymo iš Europos Parlamento

Lietuvą ir kitas Vakarų valstybes šiurpina kibernetiniai robotai, kurie po straipsniais internete pila liaupses Rusiją valdančiam režimui. Tačiau Lietuvos lenkų politikas Valdemaras Tomaševskis, regis, sugebėjo prisijaukinti nuožmiuosius internetinius sukilėlius ir palenkti juos savo pusėn.

Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Mar 26, 2014, 9:48 AM, atnaujinta Feb 15, 2018, 2:59 AM

Antradienį Valstybės saugumo departamento (VSD) vadovas Gediminas Grina pareiškė, kad mįslingais santykiais su Rusija įtarinėjamas V.Tomaševskis atsisakė kalbėtis su pareigūnais. Prieš porą savaičių paskambinę žvalgybininkai norėjo pakalbėti apie politiką galbūt prislėgusias problemas. Galima tik spėti, kokias, tačiau jos, matyt, susijusios su galima Rusijos įtaka.

Straipsnį apie žvalgybininkų vado pasakytus žodžius ir V.Tomaševskio atkirtį vakar publikavo portalas lrytas.lt. Po tuo straipsniu buvo palikta per šimtą anoniminių komentarų.

Dauguma jų – smerkiantys Lietuvos lenkų rinkimų akcijos vadą. Tačiau keli komentatoriai teigė, kad V.Tomaševskis pasielgė teisingai, o VSD šioje situacijoje apsijuokė.

„Čia turėtų būti kažkokia procedūra, kaip politiką kviesti pasikalbėti su saugumu, o ne telefoninių sukčių metodu dirbant... Kaip vaikai, blemba“, – rašė komentatorius, pasivadinęs Dainiaus vardu. Lietuvos lenkų politiką jis vadino vardu – Valdemaras.

Įdomu tai, kad šitą komentarą parašė žmogus, dirbantis Europos Parlamente, – ten pat, kur ir V.Tomaševskis.

Suvedus šį IP adresą (IP: 136.173.180.8) į paieškos sistemą paaiškėjo, kad aktyviai anoniminius komentarus rašantis Dainius kartais virsta Aldona, kartais Daiva. Tačiau visada rašo apie tai, koks geras ir doras politikas yra V.Tomaševskis. Kartais net siūlo jam tapti Lietuvos prezidentu.

Kartais iš Europos Parlamento rašinėjantis komentatorius net įsivelia į diskusijas su savimi, o kartais – su savo bendraminčiu, kurio IP adresas taip pat registruotas Briuselyje stūksančiuose politikų rūmuose (IP: 136.173.162.144).

Įdomu tai, kad perskaičius krūvą komentarų po straipsniais, susidaro įspūdis, kad anonimai ne tik bando suformuoti teigiamą V.Tomaševskio įvaizdį – jie bando pasiųsti žinią, kad Lietuvos lenkų politiku vis labiau pasitiki ir lietuviai.

Antradienio vakarą ir pirmadienio rytą nepavyko susisiekti su pačiu Europos Parlamento nariu.

Bandė įspėti V.Tomaševskį

„Yra ir politikų, kurie vienokiu ar kitokiu būdu buvo įspėti apie riziką patekti į priešiškų interesų įtaką, – antradienį Seime pasakojo žvalgybos vadas G.Grina. Tačiau tuojau pat pridūrė: – Su liūdesiu turiu pasakyti, kad pasitaiko atvejų, kai nenorima net kalbėti su žvalgybos pareigūnais.“

Po kelių akimirkų jis patikslino, kad tai – Europos Parlamento narys V.Tomaševskis. Kai žvalgybos vadovas ištarė šią pavardę, Seimo salėje kilo šurmulys.

VSD viršininkas pasakojo, kad su Lietuvos lenkų rinkimų akcijos lyderiu pareigūnai bandė susitikti pastarąjį mėnesį. Tokį pasiūlymą žvalgybininkai jam pateikė vieną kartą, tačiau V.Tomaševskis atsisakė.

„Mes bandėme pakalbėti, ar jam kas nors nedaro poveikio. Toks buvo mūsų tikslas. Jei asmuo kur nors papuola, mes bandome išsiaiškinti jo problemas. Faktas tas, kad jis atsisakė“, – sakė G.Grina. 

Apie ką būtų kalbėję su Lietuvos lenkų politiku, kurį politiniai oponentai vadina tarnaujančiu Rusijai, VSD vadovas neatskleidė.

„Kitas dalykas, kuris kelia nerimą Krymo įvykių kontekste, – kad kai kurių tautiniu pagrindu sudarytų politinių darinių atstovai ne tik kad nepasmerkė, bet ir tiesiogiai ar ne pritarė Rusijos veiksmams Ukrainoje“, – dar kalbėdamas Seimo salėje pabrėžė G.Grina. 

Įtaria ryšiais su Maskva

Pats V.Tomaševskis antradienį tvirtino susitikti nepanoręs dėl to, kad nebuvo įsitikinęs, jog jam skambinantis VSD atstovas nėra provokatorius. Apie tai jis kalbėjo naujienų agentūrai BNS.

„Tai netiesa. Man paskambinęs asmuo net neprisistatė, aš turėjau iš jo ištraukti, kas jis toks yra. Po to prisistatė – kažkoks specialistas Petrauskas, pasakė, kad nori susitikti. Paklausiau, dėl ko, sako, ne telefono pokalbis. Aš jo nemačiau, nežinau, gal čia koks provokatorius, pasiūliau veikti pagal įstatymus. Po to, baigiant mūsų pokalbį, jam pasakiau: jei jūsų viršininkas Grina nori su manimi susitikti, rasiu laiko susitikti. Bet iš paties Grinos kvietimo nesulaukiau“, – savo versiją pateikė V.Tomaševskis.

VSD ataskaitas bei kitą informaciją V.Tomaševskis vadino kompromitacija: „Tai čia kažkoks persekiojimas, kažkokie stalinistiniai laikai atėjo?“ 

Jis pripažino, jog Maskvoje 2012 metais yra lankęsis, tačiau tai darė ne politiniais tikslais, o su šeima viešėjo vienoje gydymo įstaigoje – vežė gydyti savo vaiką.

Praėjusiais metais paskelbtoje VSD informacijoje buvo nurodoma, kad pernai Rusijos prezidento administracijos vienoje valdyboje yra lankęsi Lietuvos lenkų rinkimų akcijos ir Lietuvos rusų sąjungos atstovai. Šiemetėje ataskaitoje teigiama, kad Rusija siekia pasinaudoti Vilniaus krašto problematika. Dokumente net buvo tokia citata: „Kai kurių Vilniaus krašto lenkų bendruomenės lyderių veikla ir keliami reikalavimai atitinka Rusijos vykdomos užsienio politikos tikslus.“ Žiniasklaidoje jau kuris laikas pranešama apie galimus V.Tomaševskio ryšius su Maskva. Tačiau pats V.Tomaševskis tai įnirtingai neigia. „Aišku, kad mes nebendradarbiaujame su jokiomis institucijomis iš užsienio. Tik vykdydami savo Seimo nario pareigas kartais būname priėmimuose“, – prieš pusantrų metų pareiškė Europos Parlamento narys.

Lenkų partijos lyderis įtariamas ir slapta lankantis Rusijos ambasados renginius, kur aptariamos rusų problemos. Įtarimų kelia ir tai, kad, kaip manoma, patartas Maskvos, V.Tomaševskis pastaruosiuose rinkimuose dalyvauja kartu su Rusų aljansu.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.