A.Butkevičius neišgirdo kritikos iš D.Grybauskaitės lūpų

Premjeras Algirdas Butkevičius tvirtina, kad prezidentė Dalia Grybauskaitė savo metiniame pranešime iš esmės teigiamai įvertino Vyriausybės darbą ir didelių klaidų neįžvelgė. Opozicija mato daug sričių, kur dabartinei valdžiai reikėtų pasitaisyti, atleisti dalį pareigūnų.

Premjeras A.Butkevičius liko patenkintas D.Grybauskaitės metiniu pranešimu.
Premjeras A.Butkevičius liko patenkintas D.Grybauskaitės metiniu pranešimu.
Daugiau nuotraukų (1)

Martynas Čerkauskas

2014-03-27 10:58, atnaujinta 2018-02-15 02:04

Premjeras gyrė D.Grybauskaitės pranešimą, jį vadino labai stipriu, telkiančiu visuomenę ir politikus šaliai atsakingu laikotarpiu.

„Daugelis dalykų, kurie buvo įvardinti pranešime, galiu drąsiai tvirtinti, kad tai yra didelis šios Vyriausybės atliktas darbas. Ir tai yra jos vertinimas. Jei kalbėti apie energetinius projektus, šiandien drąsiai galiu pasakyti, kad Suskystintųjų gamtinių dujų terminalo savalaikis užbaigimas įvyks šios Vyriausybės dėka“, – tikino premjeras.

„Dar noriu pasakyti, kad labai teigiamai vertinu išgirdęs (prezidentės pranešime. – Red.) ir dėl euro reikšmės mūsų šaliai. Taip pat minėta, kad pastaruoju metu labai stipriai dirbame dėl Lietuvos šilumos energetikos strategijos turėjimo. Ji jau kitą trečiadienį bus patvirtinta.

Visos kitos pastabos, kurios buvo išsakytos – ir dėl korupcijos, jos irgi yra teisingos. Ta linkme taip pat dirbama. Dėl finansinių interesų ir įtakos pasidalijimo – aš galiu garantuoti kaip ministras pirmininkas, jeigu tokie interesai paaiškėtų valdančiojoje daugumoje ir opozicijoje, aš su tokiais norais ir ketinimais tikrai niekada nesitaikstysiu", – tvirtino premjeras.

Taip jis komentavo prezidentės kaltinimus, kad valdančioji dauguma šiuo metu yra užsiėmusi kova už finansinės įtakos zonas ir neturi laiko įsisenėjusioms žmonių problemoms spręsti.

Anot prezidentės, valdžia į šiltus postus sodina ir keičia ne tik Europos Sąjungos paramą skirstančiose agentūrose, bet ir bibliotekose ar kultūros centruose.

Mato monopolistų žmones

Liberalų sąjūdžio lyderis Eligijus Masiulis teigia, kad šių metų D.Grybauskaitės pranešimas yra pats geriausias per visą jos darbą. 

Liberalų lyderiui labiausiai įsiminė tai, kad prezidentė aiškiai įvardijo monopolinių struktūrų įsigalėjimą kai kurių savivaldybių komunaliniame ūkyje, ypač Vilniuje. Monopolistai esą jau turi savo žmonių ir ministerijose. 

„Šiandien korupciniai sandoriai driekiasi nuo statytinių Energetikos ir Aplinkos ministerijose, savivaldybėse iki daugiabučių namų bendrijų. Buvęs rubikoninis ikoras tapo grobuonimi, užvaldžiusiu savivaldybių komunalinį ūkį nuo atliekų surinkimo iki vandens ir šilumos tiekimo. Šis darinys su nuolat besisukančiais skaitikliais apiplėšinėja šalies žmones ne ką mažiau nei „Gazprom“, kuriam jau permokėjome 5 milijardus litų“, – sakė D.Grybauskaitė. 

E.Masiulis mano, kad po šios kalbos Energetikos ir Aplinkos ministerijos vadovai turi atleisti su monopolistais susijusius pareigūnus. Neoficialiai kalbama, kad šalies vadovė tai sakydama galvoje turėjo kai kuriuos viceministrus.

„Reikia įvardinti, kas tie pareigūnai. Ir priimti sprendimus – arba tie pareigūnai turi nedirbti tose ministerijose, arba jie turi būti iškviesti teisėsaugos“, – sakė E.Masiulis. 

 Aplinkos ministras "tvarkietis" Valentinas Mazuronis teigė neturintis duomenų, kad jo ministerijoje dirba monopolistams tarnaujantys pareigūnai. 

„Tokių faktų aš nežinau. Jeigu iš tikrųjų pasirodytų tokie faktai, kad kažkas kažką proteguoja ar kažkas kažkam atstovauja, aš kaip ministras neabejotinai reaguočiau labai staigiai ir ryžtingai. Kol kas tokių faktų aš neturiu. Klausimas, apie ką konkrečiai buvo kalbama, – prezidentei“, – sakė V.Mazuronis.  

Ministras teigė prezidentės kalboje išgirdęs pagyrimą Aplinkos ministerijai, nes būtent ji planuoja, kad savivaldybių šilumos ūkis turi pereiti į valstybės rankas. 

Opozicijos lyderio Andriaus Kubiliaus teigimu, iš metinio pranešimo matyti, kad svarbiausias iššūkis yra susijęs su šalies saugumu. 

„Žinant visą kontekstą, Rusijos agresyvumą, prezidentės nurodytas tikslas - didinti krašto apsaugos finansavimą per penkerius metus iki 2 proc. yra visiškai tikslus. Mes tą patį siūlome daryti. Dėl to kategoriškai prieštaraujame Vyriausybės formuluojamai nuomonei, kad 2 proc. reiktų siekti per dvylika metų. Tam nereikia susitarimų, tai savaime įvyktų“, - BNS sakė A.Kubilius. 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.