Įsiaudrinę Seimo nariai pasijuto lyg tvarte

Vagys, plėšikai, sukčiai. Iš tribūnos skambant tokiems kaltinimams parlamento pirmininkė Loreta Graužinienė sulaukė priekaištų, kad Seimo posėdžių salė tampa panaši į tvartą.

Komisijos išvadose neliko skandalingų teiginių dėl Suskystintųjų gamtinių dujų terminalo.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Komisijos išvadose neliko skandalingų teiginių dėl Suskystintųjų gamtinių dujų terminalo.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Tadas Ignatavičius

2014-03-27 13:06, atnaujinta 2018-02-15 01:54

Atmosfera joje įkaito ketvirtadienį svarstant buvusios dešiniųjų Vyriausybės veiklą energetikoje tyrusios laikinosios Seimo komisijos išvadas. Nors joje neliko skandalingų teiginių dėl Suskystintųjų gamtinių dujų terminalo, triukšmo jas svarstant neišvengta.

Seimo komisijai vadovavęs socialdemokratas Artūras Skardžius, nors ir turėjo nusileisti premjerui Algirdui Butkevičiui ir atsisakyti planų toliau tirti terminalo projektą, bet ir toliau taškėsi kaltinimais.

Turi raštiškų melo įrodymų

Kalbėdamas apie komisijos išvadas A.Skardžius ypač pliekė už terminalo projektą atsakingos bendrovės „Klaipėdos nafta“ vadovą Roką Masiulį. „Tai – kvalifikuotas sukčius, profesionalus manipuliatorius“, – iš Seimo tribūnos apie strateginį šalies projektą įgyvendinančios bendrovės vadovą rėžė A.Skardžius.

Politikas R.Masiulį kaltino Vyriausybei pateikiant klaidingus duomenis apie svarbų projektą. „Raštiškų jo melo įrodymų turiu daugiau nei pakankamai“, – piktinosi A.Skardžius, energetikos ministrą ir premjerą ragindamas įvertinti R.Masiulio elgesį.

Sulaukęs konservatorių kaltinimų dėl neva įtartinų jo šeimos verslo reikalų, A.Skardžius užsipuolė ir opozicijos atstovus, pavadinęs juos ne tik šmeižikais, bet ir plėšikais. „Tikrai kreipsiuosi į teismą“, – grasino socialdemokratas.

Opozicijos atstovai klausinėjo ir apie tai, kiek pas jį namuose yra dolerių ir aukso, kodėl jo namuose tokie brangūs šviestuvai. A.Skardžius į tai atkirto kviesdamas apžiūrėti buvusio premjero Andriaus Kubiliaus namų, kurie išklijuoti kailiuką imituojančiomis plytelėmis, iš kurių esą šaiposi net statybininkai.

Paragino tramdyti kolegas

Įsiaudrinus Seimo nariams buvo nuspręsta padaryti pertrauką. Tačiau parlamentarai negalėjo atvėsti ir jos metu. „Mes ką tik išklausėme prezidentės kalbą ir po to iš karto pavertėme Seimo salę, švenčiausią valstybės vietą, kažkokiu tvartu. Gerbiama Seimo pirmininke, nutraukite bet kokias kalbas, kurios leidžia vieni kitus šmeižti, plūsti ir įžeidinėti. Šiandien tam tikro pavojaus akivaizdoje visi turime būti garbingi ir susitelkę, nesuteikti progos ir preteksto priešiškoms jėgoms tyčiotis iš mūsų po šitokio posėdžio“, – kolegas ėmė drausminti liberalė Dalia Teišerskytė.

Konservatorė Vida Marija Čigriejienė irgi tiesiogiai kreipėsi į Seimo pirmininkę L.Graužinienę, prašydama tramdyti kolegas. „Galvokite, ką apie Seimą galvoja žmonės – vienas kitą kaltina, ėda. Nežinau, kiek kaltas Andrius Kubilius, kiek buvęs energetikos ministras Arvydas Sekmokas ar A.Skardžius, bet taip skaičiuoti vienas kito sąskaitas yra kažkoks nesusipratimas. Prašau nutraukti tą žodžių laviną, kuri liejasi iš burnos“, – Seimo salėje skambančiais epitetais piktinosi konservatorė.

Daug aistrų lydėjęs komisijos darbas neliko nepastebėtas ir prezidentės Dalios Grybauskaitės. Apie jį šalies vadovė užsiminė ir metinio pranešimo metu. „Rudenį, įveikęs visus priešiškus štormus ir svetimomis rankomis inspiruotų komisijų keltas audras, į Lietuvą parplauks mūsų energetinės nepriklausomybės simbolis – specialus laivas Suskystintųjų gamtinių dujų terminalui.

Tai visos Lietuvos pastangas vainikuojanti sėkmė, po kurios egzistencinę grėsmę keliančios rusiškos dujos Lietuvai tampa tiesiog nebūtinos“, – Seime pareiškė D.Grybauskaitė.

Reikalavo nesvarstyti išvadų

Terminalo projektą išvadose kritiškai vertinusi laikinoji Seimo komisija pastaruoju metu savo toną gerokai sušvelnino. Įsikišus premjerui komisija net sutiko atsiimti savo siūlymą toliau, beveik iki metų pabaigos, tirti projektą.

Socialdemokratų siūlymu išvadose atsirado teiginys, kuriuo siūloma Vyriausybei įgyvendinus Suskystintųjų gamtinių dujų terminalo projektą organizuoti nepriklausomo audito atlikimą

Tačiau net ir toks valdančiųjų atsitraukimas netenkino opozicijos. Konservatoriai reikalavo, kad išvados iš viso nebūtų svarstomos, kai kuriuos teiginius vadino pasakomis ir atitrūkusiais nuo realybės.

Valdančiosios daugumos atstovai aiškino, kad audringa konservatorių reakcija esą liudija, jog komisija palietė ypač jautrią vietą. „Tokius susijaudinusius konservatorius mačiau tik kelis kartus. Tada, kai amerikiečiams buvo parduota Mažeikių naftos gamykla ir kai Tėvynės sąjunga buvo įvardyta kaip teroristinė organizacija. Dabar – trečias kartas“, – dar žibalo į ugnį įpylė komisijai priklausęs Darbo partijos atstovas Kęstutis Daukšys.

Už Seimo laikinosios komisijos išvadas po pateikimo ketvirtadienį balsavo 84 Seimo nariai, prieš buvo 28, susilaikė – 7. Prieštaringai vertinamų išvadų svarstymas numatytas balandžio 10-ąją.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.