Esi kaltas, nes Vilniuje sumanei įdiegti naujovę

"Sostinė"

Daugiau nuotraukų (1)

Arūnas Dumalakas

Apr 4, 2014, 2:54 PM, atnaujinta Feb 14, 2018, 9:18 PM

To dar nebuvo - Vilniaus gatvėse bus sumontuoti taupūs ir modernūs LED šviestuvai, o elektros suvartojimas mažės daugiau nei 70 proc.

Nors pažadai skamba gražiai, tarybos politikai abejojo. Dėl sutarties balsuojant pirmą kartą, 22 buvo už, bet tiek pat - prieš, o meras A.Zuokas nedrįso pasinaudoti savo lemiamu balsu. Tik perbalsavus paaiškėjo - sutarčiai pritarta.

Dvejonių kilo dėl opozicijos gąsdinimų. Taip, nauji šviestuvai taupys elektros energiją. Jeigu dabar per metus Vilnius už ją pakloja per 10 mln., modernizavus apšvietimą mokės 2,5 mln. litų. Bet išaugs medžiagų įkainiai, didės atlyginimai darbuotojams. O ir elektros kainos kažin ar leisis žemyn.

„Tai monkės biznis, įtartina sutartis. Iš ko prasiskolinęs miestas mokės tokias sumas?“ - šaukė opozicijos atstovai.

Šalininkai tikino, kad toks projektas pirmas ne tik Lietuvoje, bet ir regione, kai modernizuojama viso miesto apšvietimo sistema.

Juk Vilniuje vis dar šviečiantys 44 tūkst. šviestuvų pastarąjį kartą buvo atnaujinti prieš 15 ar net 17 metų, jie beveik visiškai nusidėvėję. Daugumos šviestuvų eksploatavimo laikas baigsis po metų. O kas toliau? Tamsa?

Tad galima sakyti, kad vienu metu pakeisti visus miesto šviestuvus prireikė dėl varganos jų būklės.

Nors projektas, kurį įgyvendins kompanija „Gemmo S.p.A.“ iš Italijos, laikomas vienu geriausių Europos Sąjungoje, kai kuriems Vilniaus politikams jis vis tiek kėlė įtarimų.

Jiems nė motais, kad dokumentų derinimas užtruko beveik penkerius metus, kad miestas kasmet už elektros energiją sutaupys beveik 7 mln. litų.

Toliau savo daržo kai kurie kalbėtojai nematė - esą šviestuvus prižiūrintys darbuotojai jau tris mėnesius negauna algų, vis pažangesnės technologijos skinasi kelią ir po kelerių metų sostinėje sumontuoti LED šviestuvai jau bus pasenę.

Klausantis tokių kalbų vienam projekto iniciatorių neišlaikė nervai. „Viską išjunkime, uždarykime ir išsiskirstykime po Europą. Londonas laukia vilniečių“, - rėžė meras A.Zuokas.

Atrodo, kad Vilniaus gatvės neaptems, vilniečiams neteks emigruoti į Londoną, o Lietuvos sostinės gatvių apšvietimą modernizavę italai dar 18 metų jį eksploatuos.

Sumažės aplinkos tarša, šviesiose gatvėse bus mažiau nusikaltimų, avarijų.

Beje, tarptautinį projektą teigiamai įvertino Danijos ekspertai, o palaikymą pareiškė ir Europos Komisijos Energijos direktorato vadovė M.Donnelly.

Europa Vilniui pritariamai tapšnoja per petį. O seni šviestuvai geri tik vietos politikams.

"Sostinė"

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.