Prezidento rinkimai: kuo arčiau, tuo keisčiau

Iki prezidento rinkimų liko tik geras mėnuo, tačiau rimtos kovos tarp politikų dar nematyti. Politologai neatmeta galimybės, kad ši rinkimų kampanija bus tokia pati nuobodi, kokia buvo prieš penkerius metus, nes dauguma rinkimų dalyvių nedega dideliu noru laimėti.

Daugiau nuotraukų (1)

Martynas Čerkauskas

Apr 4, 2014, 9:33 AM, atnaujinta Feb 14, 2018, 9:36 PM

Į klausimą, kodėl ši rinkimų kampanija yra tokia nuobodi, politologai atsako gana paprastai: yra aiškus vienas lyderis, kurį įveikti bus sunku.

Socialdemokratas Zigmantas Balčytis, anot ekspertų, yra ramus, nes blogiausiu atveju jis pateks į Europos Parlamentą. Tuo tarpu Artūrui Paulauskui trūksta aiškios Darbo partijos paramos ir pinigų.

Tikisi išgirsti naujų idėjų

Vilniaus universiteto Tarptautinių santykių ir politikos mokslų instituto dėstytojas politologas Tomas Janeliūnas pripažįsta, kad kol kas rinkimų eiga yra rami. Jis tikisi, kad kampanija taps aktyvesnė, kai visi jos dalyviai bus oficialiai paskelbti kandidatais į prezidentus. Tai Vyriausioji rinkimų komisija padarys penktadienį.

„Kitas dalykas – išskyrus vieną kandidatą, tiksliau kandidatę, nėra kitų, kurie labai stipriai norėtų nugalėti“, – teigė T.Janeliūnas.

Jis spėlioja, kad galbūt Z.Balčytis ir A.Paulauskas nelabai tiki galutine savo pergale, todėl per daug nesivaržo, kas iš jų galėtų patekti į antrąjį rinkimų turą, jeigu toks bus.

„Z.Balčyčiui ši rinkimų kampanija yra antraeilė, palyginti su Europos Parlamento rinkimais. Vien dėl to jis racionaliai taupo savo jėgas, išteklius ir greičiausiai planuoja savo tolesnę karjerą Europos Parlamente. Pateks į antrą turą ar nepateks – neturi tokios svarbios reikšmės“, – kalbėjo politologas.

Jis tikisi, kad prasidėjus televizijos debatams rinkimų kampanija taps aktyvesnė, bus įdomu išgirsti naujų idėjų.

„Nemanau, kad bus labai intensyvi reklamos kampanija. Tam nebus skirta labai daug pinigų, nes nėra vienodų galimybių. Nebus peržengtos linijos, kai siekiama žūtbūt gauti vieną ar kitą papildomą procentą rinkėjų balsų ir persverti svarstykles į vieną ar kitą pusę“, – prognozavo T.Janeliūnas.

Trūksta R.Pakso?

M.Romerio universiteto dėstytojas Vytautas Dumbliauskas taip pat sako, kad rinkimų kampanija kol kas yra labai blanki.

„Matyt, nėra tikros konkurencijos. Dar negalima sakyti, kad antro turo nebus, tačiau šioje rinkimų kampanijoje trūksta lygiaverčių konkurentų. Juk krepšinio varžybas įdomiau žiūrėti, kai žaidžia apylygės komandos. Ar gali būti įdomi kampanija, kai konkurentai nelygūs. Z.Balčytis rinkimuose dalyvauja lyg kažkieno verčiamas, o A.Paulauskas, atrodo, neturi nei Darbo partijos paramos, nei pinigų“, – samprotavo V.Dumbliauskas.

Jis sako jau kurį laiką girdįs gandus, kad V.Uspaskichas ketina trauktis iš politikos mainais už savo laisvę, todėl jis aktyviai neremia A.Paulausko nei finansiškai, nei morališkai. Be to, A.Paulauskas, pasak politologo, nors yra subrendęs ir patyręs politikas, tarp „darbiečių“ yra ne savas.

V.Dumbliauskas mano, kad rinkimų kampanija būtų buvusi aktyvesnė, jei rinkimuose būtų galėjęs dalyvauti „Tvarkos ir teisingumo“ lyderis Rolandas Paksas.

Politologas nesitiki, kad per likusį mėnesį rinkimų kampanija taps agresyvesnė ir labiau įtempta.

„D.Grybauskaitė per daug atitrūkusi reitinguose. Gali tekti laukti 2019 m., kad pamatytume tikrus rinkimus. Atrodo, kad socialdemokratai jau susitaikė su tuo, kad D.Grybauskaitė toliau bus prezidentė. Jei antras turas bus, jis bus toks pat išsikvėpęs“, – mano V.Dumbliauskas.

Gyventojų apklausos rodo, kad už D.Grybauskaitę šiuo metu ketina balsuoti apie 40 proc. šalies gyventojų. Z.Balčytis truputį lenkia A.Paulauską. Abu gali tikėtis maždaug po dešimtadalį šalies gyventojų paramos.

Reklamas vadina nuobodžiomis

Politologai abejoja, ar šiuose rinkimuose dar išvysime purvo pilstymo, nes jo ir iki šiol nebuvo.

Politinės komunikacijos specialistas, Vilniaus universiteto dėstytojas Andrius Šuminas sako, kad dabartinė kampanija primena vykusią prieš penkerius metus, kai visi žinojo nugalėtoją prieš prasidedant rinkimams, o kiti kandidatai neeikvojo jėgų ir pinigų.

„Paskutinis mėnuo bus intensyvesnis – vyks debatai, bus daugiau reklamos, kurios dabar iš principo nėra. Tie televizijos klipai, kurie jau parodyti, buvo gana blankūs, nuobodūs“, – sakė A.Šuminas.

„Jei pažiūrėtume į tikras rinkimų kampanijas, kai metamos visos jėgos ir ištekliai pergalei rinkimuose, tai šiemet, ko gero, mes vėl to nepamatysime“, – kalbėjo specialistas.

Jis mano, kad visi kandidatai daugiausia kritikuos D.Grybauskaitę. Tuo tarpu Z.Balčyčiui ir A.Paulauskui bei Valdemarui Tomaševskiui bus sunku kritikuoti vienas kitą, nes jie yra valdančiosios daugumos atstovai.

„Tie pasibaksnojimai negali peraugti į didesnius konfliktus, nes jie gali potencialiai sugriauti valdančiąją koaliciją, kuri nėra visiškai tvirta“, – pastebėjo komunikacijos specialistas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.