Kas baisiau - atviras kalėjimas, ar išlaisvintas recidyvistas?

Pirmą kartą išgirdusi apie tai, kad Lietuvoje bus įkurti keturi atviro tipo kalėjimai, šyptelėjau. Juk kalėjimas nepaprastas – praktiškai net ne kalėjimas, o vieta nakvynei.  Kalinių integraciją atgal į visuomenę finansuoja Norvegija. Modelis nukopijuotas iš kanadiečių. Reiškia, išbandytas ir veikia.

Daugiau nuotraukų (1)

Evelina Valiuškevičiūtė

Apr 14, 2014, 10:45 AM, atnaujinta Feb 14, 2018, 4:38 PM

Šio modelio esmė yra tokia – nuteistieji dienos metu gali būti laisvėje. Tuo metu jie turėtų mokytis arba dirbti. Vakare jie turi grįžti į butą primenantį kalėjimą, kuriame nėra nei grotų, nei ginkluotų nusikaltėlių.

Lietuvoje atvirojo tipo kalėjimai bus įkurti Vilniuje, Kaune, Marijampolėje ir Alytuje. Jie vadinami Pusiaukelės namais.

Tiesa, vienas tos turėjo būti Šiauliuose, tačiau miestiečiai pasišiaušė. Girdi, kam čia reikia tų kalinių kaimynystėje, savų bėdų ir taip iki kaklo. Taigi, Šiauliuose kalėjimo nebus. Todėl ir nusišypsojau, išgirdusi apie Pusiaukelės namus, nes žinojau, kad lietuviai tokį modelį sunkiai priims.

Tiesą pasakius ir mane truputį baugino mintis, kad už nusikaltimus kalėjimo kameroje uždaryti turėję būti kaliniai lyg niekur nieko bastysis po miestą. Tačiau kodėl reikia bijoti? Juk po pusmečio ar metų tie buvę kaliniai neišvengiamai atsidurs laisvėje!

Todėl žymiai geriau, kad prieš išeidami į laisvę, jie bent pusmetį su profesionalų pagalba pasimokys prisitaikyti visuomenėje, iš kurios buvo išbraukti ne vieneriems metams. Tokį integracijos modelį taiko norvegai ir patikėkite, galimybės patekti į tą prestižinį kalėjimą laukia ne vienas nuteistasis.

Tiesa, Norvegijos bausmių ir įkalinimo sistema yra pakankamai demokratiška, todėl pas juos retai pasitaiko vienas Lietuvoje paplitęs reiškinys.

Net Kalėjimų departamento atstovai neoficialiai prasitaria, kad bausmę atliekantys nuteistieji dažnai į laisvę išeina turėdami daugiau „įgūdžių“ nei prieš tai.

Pavyzdžiui už smulkių daiktų vagystę kalėjime sėdėjęs pilietis, „zonoje“ įgyja kitų vertingų pamokų apie, tarkim, narkotikų prekybą arba automobilių nuvarinėjimą. Sakykim paprastai – iš kalėjimo kai kurie žmonės išeina didesniais nusikaltėliais nei buvo prieš tai.

Todėl mane ir sužavėjo Norvegijos kalėjimas, kurio gyventojas, anksčiau teistas už narkotikų prekybą, išėjęs į laisvę pardavinėjo mobiliuosius telefonus. Visų pirma, jis norėjo grįžti, antra, su juo kantriai dirbo socialiniai darbuotojai. Taip būna tik Skandinavijoje? O kodėl ir ne Lietuvoje?

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.