Premjeras apie asmenvardžių rašymą: „Jokių pataikavimų nebus“

Premjeras Algirdas Butkevičius tikina, kad lietuvių kalba nebus politinių diskusijų objektas, tačiau pabrėžia būtinybę gerbti visus Lietuvos piliečius.

Daugiau nuotraukų (1)

ELTA ir lrytas.lt inf.

Apr 17, 2014, 9:41 AM, atnaujinta Feb 14, 2018, 1:33 PM

Taip Premjeras sureagavo į Prezidentės Dalios Grybauskaitės pareiškimą dėl įstatymų projektų, reglamentuojančių vardų ir pavardžių rašymą dokumentuose.

Vyriausybės vadovas nevertino Prezidentės pareiškimo, kad kalba negali būti politinių sandėrių objektu, bet pabrėžė, kad „to nėra ir nebus“.

„Mes vis dėlto įgyvendinsime įstatymus, kurie yra įgyvendinami vadovaujantis tarptautine teise, ir niekam jokių pataikavimų nebuvo, nėra ir nebus, bet mes turime gerbti visus Lietuvos piliečius, gyvenančius Lietuvoje“, – ketvirtadienį interviu „Žinių radijui“ sakė Ministras Pirmininkas.

Seimas po Velykų ketina pradėti svarstyti du įstatymų projektus, reglamentuojančius vardų ir pavardžių rašymą dokumentuose, primena ELTA.

Seimo narių socialdemokratų Gedimino Kirkilo ir Irenos Šiaulienės parengtame įstatymo projekte įtvirtintas principas – vardai ir pavardės rašomi lietuviškais rašmenimis, taip pat nustatytos išimtys, kada pagal dokumento šaltinį asmenvardžiai paraidžiui nurašomi lotyniško pagrindo rašmenimis arba perrašomi lietuviškais rašmenimis pagal tarimą, jei dokumento šaltinyje asmenvardžiai pateikti tik nelotyniško pagrindo rašmenimis.

Pagal projektą, išimtys taikomos užsienio valstybių piliečiams ir asmenims be pilietybės, taip pat Lietuvos Respublikos piliečiams, pateikusiems dokumento šaltinį, kuriame pavardė įrašyta lotyniško pagrindo rašmenimis (pvz., užsieniečių sutuoktiniams, jų vaikams). Tačiau ir šiais atvejais, asmeniui pageidaujant, prioritetas būtų teikiamas lietuviškiems rašmenims.

Atsižvelgiant į piliečių reikalavimą ginti valstybinę kalbą, Seimo Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų (TS-LKD) frakcijos seniūno pavaduotojas, Šešėlinės vyriausybės švietimo ir mokslo ministras Valentinas Stundys parlamentarų grupės vardu įregistravo alternatyvų Vardų ir pavardžių rašymo dokumentuose įstatymo projektą.

Šiuo dokumentu siūloma nustatyti, kad Lietuvos piliečiams visais atvejais kaip pagrindinė naudojama lietuviška asmenvardžių forma, tačiau asmens pageidavimu, kaip papildoma informacija, gali būti įrašoma ir asmenvardžio grafinė forma to asmens pasirinkta kalba.

D.Grybauskaitė abejoja šiais įstatymų projektais. Seimo Pirmininkė Loreta Graužinienė Prezidentės D.Grybauskaitės pareiškimą, jog lietuvių kalba negali būti politinių diskusijų objektas, pavadino priešrinkiminiu.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.