Milijonieriaus broliui J.Laursui bėdų pridarė metalo ieškiklis

Milijonieriaus Iljos Laurso brolis Jevgenijus rimtai susikibo su Kultūros paveldo saugotojais. Atokiame kaime Jonavos rajone po išartus laukus su metalo detektoriumi vaikščiojęs J.Laursas iki šiol turi aiškintis ką ten veikė.

Daugiau nuotraukų (1)

Evelina Valiuškevičiūtė

Apr 21, 2014, 5:44 PM, atnaujinta Feb 14, 2018, 12:45 PM

Neseniai apie savo pomėgį prakalbęs viešai, J.Laursas tikina, kad laisvalaikiu mėgsta ieškoti įvairių metalinių dalykėlių – tiesiog pramogai.

Tuo tarpu paveldosaugininkai įtariai žvelgia į tokį pomėgį ir tikrina, ar J.Laursas arimuose neieškojo kultūros vertybių – žiedų ar kitokio antikvarinio lobio.

Nemalonumus J.Laursui užtraukė vieta, kur jis praėjusių metų spalį kartu su savo draugais vaikščiojo nešini metalo ieškikliais.

Mat toje vietoje, Perelozų kaime, yra senos kapinės ir XVI a. dvarvietė. Tiesa, šis objektas nėra saugomas, nes yra naujai surastas. Todėl kultūros paveldo saugotojai yra pasiryžę įtraukti šį žemės sklypą į valstybės saugomų objektų registrą.

Skundė policijos sprendimą

„Praėjusiais metais buvo pastebėti ieškotojai su metalo detektoriais, informacija buvo atiduota Jonavos policijai, bet ji atsisakė pradėti ikiteisminį tyrimą. Mes apskundėme policijos sprendimą prokuratūrai“, – pasakojo Kultūros departamento Kontrolės skyriaus vedėjas Ramūnas Kraujalis.

Prokurorai panaikino sprendimą nepradėti ikiteisminio tyrimo, todėl Jonavos policija šį įvykį pradėjo aiškintis.

„Iš esmės, tyrimas dabar vyksta ir kuo jis baigsis, dar klausimas. Toje vietoje yra naujai rasta dvarvietė. Kultūros paveldo specialistai renka medžiagą ir turi pateikti objekto įvertinimo aktą. Tuomet bus sprendžiamas klausimas dėl teisinės apsaugos suteikimo“, – sakė R.Kraujalis.

Ikiteisminiai tyrimai yra nutraukiami tuo atveju, kai pas įtariamuosius nerandama jokių draudžiamų daiktų.

Tačiau R.Kraujalis teigė, esant nors menkiausiam įrodymui, kad asmenys su metalo detektoriais ieškojo kultūros objektų, senienų, monetų ar kitokių antikvarinių daiktų, KPD vis tiek galėtų skirti baudą už įstatymo pažeidimą.

Teisinosi grybavę

Specialistas sakė, kad beveik visi su metalo ieškikliais savo pasiaiškinimuose teigia, kad ieškojo metalo laužo. J.Laurso pasiaiškinimas prajuokino R.Kraujalį: „Juokinga buvo, kad jie pasiaiškinimuose rašė, kad vos ne grybaut važiavo. Tokių vaikščiojančių su metalo ieškikliais yra daug, jų suskaičiuoti neįmanoma. Tačiau kai yra užfiksuojama, tai bandome aiškintis.“

Kultūros paveldo vertybių paieška metalo detektoriais yra draudžiama.

„Niekas su paieškos įranga negali ieškoti kultūros vertybių. Kilnojamų vertybių apsaugos įstatyme aiškiai nurodyta, kad ieškoti antikvarinių daiktų be departamento leidimo yra draudžiama“, – aiškino R.Kraujalis.

Rado du litus

KPD tikrinamas J.Laursas portalui lrytas.lt sakė, kad vertingiausi daiktai, kuriuos jis yra radęs – tai keletą kartų aptiktos dviejų litų monetos. Kartais Jevgenijus randa ir pasagų, šovinių tūtelių.

Paklausus kaip nutiko, kad su metalo detektoriumi jis vaikščiojo naujai atrastos dvarvietės vietoje, J.Laursas tikino to nežinojęs.

„To aš nežinau. Jūs Lietuvoje bet kokį lauką paimkite – ten kažkas kažkada yra buvę. Tikrai žinau, kad nenusižengiau įstatymui. Man nereikia paveldo, jeigu man kažko reikės, aš nueisiu ir nusipirksiu. Man svarbiausia, kad tik kuo mažiau žmonių matytų kur aš ilsiuosi, noriu tik ramiai pažaist“, – sakė J.Laursas.

Anot jo, net KPD specialistai Perelozų kaime nerastų nieko vertingo, nes tie laukai yra ariami: „Jeigu laukas ariamas apie 50 metų ar daugiau, tai vargu ar ten rasi ką nors. Ypač vertingo. Jeigu rasčiau lobį, aš tikrai jį atiduočiau tam, kam priklauso.“

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.