Atsakymas, už ką balsuoti per rinkimus - kompiuteryje

Jei neturite laiko skaityti rinkimų programų ir dar nežinote už ką balsuosite artėjančiuose prezidento ir Europos Parlamento rinkimuose, jums gali padėti internetas. Jame vėl atsirado galimybė palyginti savo pažiūras su rinkimuose dalyvaujančių politikų programomis.

Daugiau nuotraukų (1)

Martynas Čerkauskas

Apr 24, 2014, 12:32 PM, atnaujinta Feb 14, 2018, 12:13 PM

Vilniaus universiteto Tarptautinių santykių ir politikos mokslų instituto dėstytojai šiais metais interneto svetainėje Manobalsas.lt vėl parengė specialias anketas, kurios turėtų padėti apsispręsti už ką balsuoti per artėjančius rinkimus.

Kiekvienas žmogus gali pasitikrinti kaip jo pažiūros ir požiūris į šalies ekonomiką, visuomeninį gyvenimą, užsienio politiką sutampa su rinkimuose dalyvaujančių politikų nuomone.

Sistemą sukūrę Vilniaus universiteto politologai Ainė Ramonaitė ir Mažvydas Jastramskis pastebi, kad analogiški portalai yra labai populiarūs Vakarų Europos valstybėse, pavyzdžiui, Šveicarijoje ar Nyderlanduose, kur yra daug partijų ir žmonėms sunkoka apsispręsti už ką balsuoti. 

„Tai nėra primetimas už ką balsuoti. Tai yra mokslinė pagalba rinkėjams", - sakė politologė A.Ramonaitė. Ši sistema padeda palyginti rinkėjo pažiūras su kandidato pažiūromis įvairiais pjūviais, žmogus gauna savotišką rekomendaciją už ką balsuoti, galima palyginti partijas ir kandidatus pagal jų pažiūras ir rinkimų programas.  

Politologai sako, kad portale Manobalsas.lt į tris dešimtis anketos klausimų atsakė visi kandidatai į prezidentus išskyrus Darbo partijos atstovą Artūrą Paulauską.  

M.Jastramskis pastebi, kad dauguma „darbiečių" vengė atskleisti savo pažiūras ir per praėjusius Seimo rinkimus. Politologas spėja, kad Darbo partija taip elgiasi sąmoningai, nes atsakiusi į konkretų klausimą vėliau negalėtų keisti nuomonės. 

Atsakymai rodo, kad pats liberaliausias ir labiausiai į dešinę orientuotas politikas pagal savo pažiūras yra dabartinė prezidentė Dalia Grybauskaitė, o pats kairiausias - Valstiečių ir žaliųjų sąjungos atstovas Bronis Ropė.    

Seimo narį Naglį Puteikį ir Vilniaus merą galima vadinti centristais. Socialdemokratas Zigmantas Balčytis kiek „pakrypęs" į kairę, o Lenkų rinkimų akcijos atstovas Valdemaras Tomaševskis - į dešinę.

Visi kandidatai į prezidentus, išskyrus V.Tomaševskį, vertinami kaip orientuoti į Vakarus. Labiausiai provakarietiškas yra Z.Balčytis. Tuo tarpu Lenkų rinkimų akcijos lyderis yra labiau prorusiškų pažiūrų.

„Jis pildydamas anketą pabrėždavo, kad nereikia erzinti Rusijos", - V.Tomaševskio poziciją apibūdino M.Jastramskis. 

Kandidatų pažiūros įvertintos atsakius į tokius aktualius klausimus kaip būtinybė Lietuvoje įvesti eurą, ginti seksualinių mažumų teises,  leisti užsieniečiams pirkti žemę Lietuvoje, suteikti pilietybę visiems iš Lietuvos išvykusiems emigrantams, leisti tautinėms mažumoms savo vardus ir pavardes pasuose rašyti originalo kalba, ar reikia įteisinti Seimo nario atšaukimo iš posto, tiesioginę mero rinkimo procedūras, ar reikia Lietuvoje statyti atominę elektrinę ir pan. Labai daug klausimų buvo apie Lietuvos santykius su Rusija ir Ukraina.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.