Kančią sutramdęs V.Adamkus Vilkijoje linkėjo tvirtybės

„Mes jau nematysime užaugusių mūsų sodintų ąžuolų. Tačiau jie liks ateities kartoms. Būkite tvirti ir vieningi“, - sekmadienį Vilkijoje (Kauno r.) sukaupęs jėgas ištarė su sunkia liga kovojantis prezidentas Valdas Adamkus. Prezidentas su žmona Alma Adamkiene atvyko į Vilkiją, kur buvo atidengtas bareljefas su akmenyje įkaltu jo portretu.

Daugiau nuotraukų (1)

Artūras Jančys

Apr 27, 2014, 4:24 PM, atnaujinta Feb 14, 2018, 11:50 AM

Bareljefas sukurtas ir pastatytas Vilkijos šv.Jurgio bažnyčios kieme kaip padėka V.Adamkui už nuopelnus gamtosaugai. Renginio iniciatorius, sambūrio „Gerumo ąžuolas“ vadovas Valdas Pacevičius sakė, kad Valdas ir Alma Adamkai yra pasodinę net 5 tūkst. ąžuolų.

Prieš dvejus metus V.Adamkus Vilkijoje pasodino simbolinį gerumo ąžuolą.

Prezidentas viešumoje po ilgo laiko pasirodė antrą kartą. Pirmą kartą – praėjusį penktadienį Kaune, Vytauto Didžiojo universitete.

Vilkijoje V.Adamkus apie 20 min. trukusią kalbą skaitė iš lapų, nors anksčiau jis net progines kalbas sakydavo iš atminties. Buvo matyti, kad prezidentas stengiasi atrodyti tvirtai, nors kelis kartus susvyravo. Prezidento linkėjimai būti stipriems kaip ąžuolai skambėjo tarsi politinis testamentas.

„Esu nuoširdžiai sujaudintas jūsų dėmesio ir pagarbos. Sprendimą įrengti memorialinį kompleksą priimu kaip simbolinį gestą skirtą ne tik man – tai pagarbos ir dėkingumo ženklas visiems, kurie įvairiose Lietuvos vietose dalyvauja sodinant ąžuolus, kurių dėka tūkstančiai naujų ąžuolų puoš ateities Lietuvą

Kaip šio ąžuolo šaknys įsitvirtinusios į šventą Lietuvos žemę, privalu, kad ir mūsų šaknys niekad neatitrūktų nuo savo tautos“ - sakė V.Adamkus.

V.Adamkus daugiau kaip pusvalandį stovėjo kai, skambant maršui, teikė apdovanojimus už gerumo akcijas nusipelniusiems asmenims.

Kartu su renginio dalyviais A.Adamkus stovėdamas užtraukė ir dainą "Ąžuolai žaliuos".

A.Adamkienė pasveikino ir įteikė po atminimo dovaną sekmadienį Vilkijos bažnyčioje pirmąją komuniją priėmusiems vaikams.

Po daugiau kaip valandą trukusio renginio V. ir A. Adamkai išvyko į Vilnių. Pirmadienį prezidento laukia chemoterapijos procedūros.

Siekdami paskatinti visuomenę labiau rūpintis gamtos apsauga, „Gerumo ąžuolo“ nariai nusprendė šalia V.Adamkaus sodinto ąžuoliuko pastatyti paminklinį akmenį su prezidento bareljefu ir iškaltais jo žodžiais: „Kaip šio ąžuolo šaknys įsitvirtinusios į šventą Lietuvos žemę, privalu, kad ir mūsų šaknys neatitrūktų nuo savo tautos!”.

Įspūdingą riedulį bendruomenei padovanojo Vilkijos ūkininkai Vida ir Alvydas Mizgaičiai, o prezidento bareljefą pagamino Lietuvos monetų kalykla.

Renginyje dalyvavo Europos Parlamento narė Vilija Blinkevičiūtė, Kauno technologijos universiteto rektorius Petras Baršauskas, VDU rektorius Zigmas Lydeka.

Progines kalbas sakė Kauno rajono meras Valerijus Makūnas, Kauno meras Andrius Kupčinskas, Generalinis miškų urėdas Benjaminas Sakalauskas.

Bareljefą su jame iškaltu V.Adamkaus profiliu pašventino Vilkijos šv.Jurgio bažnyčios klebonas V.Dudonis.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.