Kur Kaunui gauti vaiduoklių?

Nors kalbama, kad Kauno pilies bokšto rūsyje kai kam pasiseka išvysti

Daugiau nuotraukų (1)

Arūnas Karaliūnas

May 2, 2014, 1:03 PM, atnaujinta Feb 14, 2018, 9:55 AM

Galbūt, pabūgę išmaniaisiais telefonais, planšetiniais kompiuteriais ir kitokiais šiuolaikiškais prietaisais apsiginklavusių turistų, vaiduokliai bijo pasirodyti ir slepiasi atokiausiose pilies kertelėse.

Kol Kaunas netapo visuotinai pripažinta vaiduoklių sostine, miesto valdžiai derėtų pagalvoti, kokiomis naujovėmis šiemet galėtume sudominti užsienio šalių keliautojus ne tik didelių tarptautinių švenčių ar mugių metu.

Tenka pripažinti, kad Kaunas negali pasigirti tokiu žinomumu Europoje kaip Vilnius ir neturi jūros, kuri be ypatingų pastangų vilioja atvykėlius į Klaipėdą, Palangą ar Neringą.

Miesto pašonėje tyvuliuoja Kauno marios, tačiau jų pakrantėse dažniausiai įsikuria tik jokių patogumų nepageidaujantys jaunuoliai, norintys romantiškai palydėti saulėlydį.

Galbūt marios ir kiti vandens keliai tikrai užmiršti nepelnytai. Štai Kauno turizmo informacijos centro ir konferencijų biuro direktorius S.Sidaravičius džiaugiasi, kad bilietai eksperimentiniam kruizui maršrutu Kaunas–Birštonas tiesiog graibstomi. Jie pradėti pardavinėti maždaug prieš mėnesį, tačiau liko mažiau kaip trečdalis vietų.

Gera žinia, tačiau šis kruizas – turbūt vienintelė artėjančio 2014-ųjų metų vasaros turizmo sezono naujiena Kaune. Galimybių atnaujinti keliones Nemunu į Nidą beveik nebeliko, mat laivus valdantys verslininkai, miesto valdžios ir kitų susijusių įstaigų atstovai niekaip nesusišneka.

Kas gali išvardyti kelias svarias priežastis, kurios paskatintų užsienio šalies gyventoją bent porą dienų praleisti Kaune?

Galimybės pasivažinėti dviračiu, paplaukioti irklente Nemune, pasivaikščioti žalių parkų takais. Taip, tačiau visa tai galima padaryti daugelyje kitų Europos miestų.

Apžiūrėti miesto senamiestį, Kauno pilį su tikrais ar įsivaizduojamais vaiduokliais ir išlenkti alaus bokalą jaukioje Rotušės aikštės kavinėje visiškai neskubant užtenka pusdienio.

Galima spėti, kad šiemet Kauno gatvėse išgirsime mažiau užsienio kalbų, ir svarbiausia – mažiau suomių kalbos. Pernai Suomijos gyventojai kai kuriais mėnesiais sudarė maždaug ketvirtadalį visų 3–4 žvaigždučių kategorijos Kauno viešbučių svečių.

Klaidinga manyti, kad šios šalies gyventojus domina tik barai, mat labai daug suomių atvykdavo su šeimomis. Jie buvo geidžiami klientai viešbučiuose, restoranuose ir parduotuvėse, nes negalėjo patikėti, kad prekės bei paslaugos Lietuvoje gali kainuoti taip pigiai. Kartais turistai per dieną išleisdavo net 1000 litų.

Kas atsitiko, kad šiemet keliauti itin mėgstančių suomių Kaune bus gerokai mažiau?

Šios šalies gyventojų antplūdį pernai lėmė Airijos pigių skrydžių bendrovės „Ryanair“ reisas Tamperė–Kaunas. Šiemet miesto valdžios dėmesiu ir finansine parama lepinta bendrovė šio reiso atsisakė.

Airiai pasirinko lengvesnį kelią užpildyti orlaivius keleiviais. Jie pastaruoju metu daugiausia dėmesio skiria vadinamosioms emigracijos ir poilsio kryptims. Ne užsieniečiai kviečiami atvykti į Kauną, o Lietuvos ir aplinkinių šalių gyventojams siūlomos patrauklios galimybės atostogas praleisti šiltuose kraštuose.

Turizmo ekspertai viliasi, kad suomių netektį bent iš dalies atsvers kaimyninės Baltarusijos gyventojai, kurie neteko galimybės ilsėtis pamėgtame Kryme.

Būtų labai gerai, jeigu bent šitos prognozės išsipildytų, tačiau baltarusiams taip pat reikia įdomybių ir įspūdžių, kad jie kitąmet vėl sugrįžtų ir dar pasikviestų  draugus.

„Laikinoji sostinė“

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.