Medininkų byloje – Rusijoje apklausto liudytojo parodymai

Penktadienį Lietuvos apeliacinis teismas paskelbė buvusio omonininko Vladislavo Pužajaus atsakymus, kurie Lietuvos prašymu jam buvo pateikti 2013 metų spalio 17 dieną, kaip liudytoją apklausiant jį teisme Tambovo mieste, Rusijoje. Lietuva atsakymus gavo šių metų pradžioje.

Bylos nagrinėjimą teismas tęs birželio 4 dieną.<br>P.Lileikio nuotrauka iš archyvo
Bylos nagrinėjimą teismas tęs birželio 4 dieną.<br>P.Lileikio nuotrauka iš archyvo
Daugiau nuotraukų (1)

BNS ir lrytas.lt inf.

May 2, 2014, 5:00 PM, atnaujinta Feb 14, 2018, 9:35 AM

Penktadienį Lietuvos apeliacinis teismas paskelbė buvusio omonininko Vladislavo Pužajaus atsakymus, kurie Lietuvos prašymu jam buvo pateikti 2013 metų spalio 17 dieną, kaip liudytoją apklausiant jį teisme Tambovo mieste, Rusijoje. Lietuva atsakymus gavo šių metų pradžioje.

Pernai birželį Lietuvos apeliacinis teismas nusprendė su teisinės pagalbos prašymais kreiptis į Latviją ir Rusiją, kad būtų apklausti liudytojai. Buvę Vilniaus ir Rygos omonininkai  Viktoras Michailovas, Igoris Gorbanas, Vladislavas Pužajus, Igoris Dežinas, Aleksandras Kuzminas ir Igoris Puzinas buvo kviečiami kaip liudytojai į Lietuvos apeliacinį teismą, tačiau į teismo posėdžius jie neatvyko. Latvija įvykdė teisinės pagalbos prašymą, apklausė kai kuriuos nurodytus liudytojus. Visų prašomų asmenų Latvijos pareigūnai apklausti negalėjo, nes nežinoma jų gyvenamoji vieta.

Pagal penktadienį paskelbtą protokolą, VRM pensininkas 52 metų V.Pužajus atsisakė duoti liudytojo priesaiką, nes nenori prisiekti užsienio valstybei.

V.Pužajus teigė, kad nepažįsta Medininkų byloje kalėti iki gyvos galvos nuteisto Konstantino Michailovo. Liudytojas sakė ir teismui buvo pateikti duomenys, kad dėl traumų tarnybos metu jam yra pablogėjusi sveikata.

„K.Michailovo niekada nemačiau ir nepažįstu“, – per apklausą tvirtino V.Pužajus. Tačiau jis pripažino, kad pažįsta buvusį omonininką Tadeušą Gudanecą.

Kaip teisme yra sakęs prokuroras, K.Michailovas sutiko ir susitarė su Andrejumi Laktionovu ir Aleksandru Ryžovu įvykdyti įsakymą ir apie 24 val. išvyko į Medininkus. Juos vežė kitas OMON pareigūnas Tadeušas Gudanecas ir dar vienas Vilniaus OMON pareigūnas.

„Aš buvau skubiai iškviestas iš atostogų ir mačiau jį (T.Gudanecą. – Red,) OMON bazėje“, – liudydamas sakė V.Pužajus. Jis sakė neprisimenąs, ar teko kalbėtis apie Medininkus su T.Gudanecu.

Teisme taip pat buvo skelbta, kad V.Pužajus Lietuvos valstybės saugumo departamentui buvo perdavęs kažkokius pokalbių įrašus, tačiau dabar apklausiamas sakė nieko apie tai nežinąs.

Tuo metu K.Michailovas prašė teismo nedelsiant paleisti jį iš suėmimo ir nutraukti bylą, nes nėra padaręs nusikaltimo. Jam pritarė ir advokatai. Teismas nutartį dėl šio prašymo skelbs birželio 7 dieną.

Teismui buvo pateiktas Rusijos ambasados raštas, jame išreiškiamas susirūpinimas nuteistojo sveikata. K.Michailovas buvo tirtas Santariškėse, bet jo nusiskundimų priežastis nenustatyta. Dabar nuteistajam yra duotas elektroninis prietaisas, kuris fiksuoja sveikatos būklę.

Bylos nagrinėjimą teismas tęs birželio 4 dieną.

Lietuvos apeliacinis teismas Medininkų žudynių bylą nagrinėja dvejus metus – pirmasis posėdis įvyko 2012 metų sausio 26 dieną.

K.Michailovą 2007 metų lapkričio 28 dieną sulaikė Latvijos teisėsauga, remdamasi Lietuvos išduotu Europos arešto orderiu. Lukiškių tardymo izoliatoriuje jis laikomas nuo 2008-ųjų sausio. Vilniaus apygardos teismas K.Michailovą pripažino kaltu ir 2011 metais nuteisė kalėti iki gyvos galvos.

Ankstų 1991 metų liepos 31-osios rytą Medininkų pasienio kontrolės poste buvo šaltakraujiškai nužudyti septyni savo pareigas ėję policijos ir muitinės pareigūnai.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.