Šventieji negydo nuo mirties

Popiežius Pranciškus paskelbė apie Katalikų bažnyčios naujus šventuosius. Jie irgi popiežiai – Jonas XXIII ir Jonas Paulius II. Šventieji katalikams ne stabai, o žmonių gyvenime aktyviai dalyvaujančios sielos. Kiekvienas katalikas Credo ištarmėje išpažįsta tikįs šventųjų bendravimą. Be viso kito tai reiškia šventų asmenų, arba Dangaus ir žemės Bažnyčios ryšius.

Daugiau nuotraukų (1)

Arūnas Brazauskas

May 2, 2014, 11:30 AM, atnaujinta Feb 14, 2018, 10:01 AM

Truputis teologijos: vieni Viešpaties vaikai dar tebekeliauja šioje žemėje, kiti, užbaigę šį gyvenimą, skaistinasi, dar kiti, pasiekę garbę, regi Dievą. Ir visi per Kristų turi jo dvasią, nors skirtingu laipsniu ir būdu.

Šventųjų kanonizacijai reikalingi Dangaus ir žemės bažnyčios ryšio ženklai – reikia įrodymu, jog asmenys, kurių šventumas tiriamas, kam nors pagelbėjo šioje ašarų pakalnėje. Šventasis yra šventasis todėl, kad padarė stebuklų. Dažniausiai tai būna išgijimai.

Bažnyčia Jonui XXIII ir Jonui Pauliui II priskiria kelis stebuklingus išgydymus, įvykusius jau po jų mirties.

Vatikano Šventųjų reikalų kongregacijos medicinos komisija ir, pavyzdžiui, Lurdo medicinos biuras, kuris tvirtina tame Prancūzijos miestelyje įvykusius stebuklingus išgijimus, vadovaujasi tais pačiais kriterijais. Išgijimas laikomas stebuklingu, jeigu pradinė diagnozė nekelia abejonių, liga pripažinta nepagydoma, išgijimas yra staigus ir galutinis.

Šventųjų reikalų kongregacijos medicinos ekspertų yra kelios dešimtys, visi jie Romos katalikai, nors nagrinėjami visų licencijuotų medikų liudijimai – taip pat ir ateistų.

Nuo XIX a. 6-jo dešimtmečio būta keli tūkstančiai paraiškų dėl stebuklingų išgijimų Lurde. Medicinos biuro daktarai iki šiol tokiais pripažino 69. Priešpaskutinio – 68-jo atvejo būta 1965 metais. Vienas iš dabartinių Lurdo medicinos biuro vadovų yra Prancūzijos medicinos akademijos prezidentas.

Ar kas užginčys, kad „gyvenimas tai mirtina liga, plintanti lytiniu būdu", kaip skelbia Krzysztofo Zanussi filmo pavadinimas? Nuo mirties dar niekas neišgydė, tačiau katalikams to ir nereikia, nes jie tiki amžinąjį gyvenimą. Bet kasdienybėje pamatysime daugiau mažatikystės, o ne tikėjimo apraiškų. Pagalbos ranką iš ano pasaulio tiesiantys šventieji veikiau laikomi stabukais, kurie gal ir pagelbės, jeigu prie jų atvaizdo uždegsi žvakelę.

Nemažai katalikų prietaringi kaip pirmasis krikščionių imperatorius Konstantinas, kuris nusprendė krikštytis mirties patale, kadangi vylėsi, jog tai nuplaus visas jo nuodėmes – mat Konstantino įsakymu nužudyti jo sūnus ir žmona.

„Laisvoji banga“

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.