L.Graužinienė sužlugdė D.Valio nušalinimą nuo pareigų

Seimui ketvirtadienį ryte nepavyko skubos tvarka laikinai nušalinti generalinio prokuroro Dariaus Valio iš generalinio prokuroro posto. To paprašė prezidentė Dalia Grybauskaitė, nes D.Valio pavaldiniai turi iki galo išsiaiškinti, kokiomis aplinkybėmis prokurorų vadovas prieš pustrečių metų sukėlė avariją Vilniaus mieste. 

Daugiau nuotraukų (1)

Martynas Čerkauskas, BNS

May 8, 2014, 12:20 PM, atnaujinta Feb 14, 2018, 4:35 AM

Nušalinimo procedūra turėjo būti baigta po prezidento rinkimų, tačiau Seimo pirmininkė Loreta Graužinienė ketvirtadienį netikėtai pasiūlė D.Valį nušalinti skubos tvarka ir išvengti šios procedūros svarstymo Seimo komitetuose.  

Seimas iš pradžių tam pritarė, tačiau po minutėlės posėdžių salėje kilo chaosas. Piestu prieš tai, kad D.Valys būtų nušalintas nuo pareigų skubos tvarka, stojo dauguma socialdemokratų ir net nuolatinis D.Valio kritikas Petras Gražulis. Seimo nariai reikalavo neskubėti ir leisti šį klausimą svarstyti Seimo Teisės ir teisėtvarkos komitetui. Politikai teigė negalintys balsuoti šiandien, nes nežino, kokiomis aplinkybėmis D.Valys galimai padarė nusikaltimą. 

Pamačiusi, kad situacija darosi nekontroliuojama ir dauguma Seimo narių gali apskritai balsuoti prieš D.Valio nušalinimą, L.Graužinienė pati sustabdė savo pradėtą žaidimą. Ji nutarė, kad Seimo etikos sargai per pietų pertrauką turi apskritai išsiaiškinti, ar Seimas gali laikinai nušalinti generalinį prokurorą iš posto, nes tokia galimybė nenumatyta Seimo statute.  

Sužalojo moterį vairuodamas 

D.Valys avariją sukėlė 2011 metų spalio 19-osios rytą. Vilniuje, Ateities gatvėje, jo vairuojamas nuosavas automobilis „Volvo V70“ kliudė per nereguliuojamą pėsčiųjų perėją einančią 58-erių moterį. Nukentėjusioji buvo nuvežta į ligoninę, kur jai nustatyti abiejų blauzdų sumušimai. Po apžiūros moteris išleista gydytis į namus.

Per eismo įvykį prokuroras buvo blaivus. Jis teigė pėsčiosios nepastebėjęs, nes kelyje buvo blogas matomumas, slidu, lijo lietus. Dėl šio avarijos D.Valiui teismas skyrė minimalią 500 litų baudą. 

Į prokurorus dėl ikiteisminio tyrimo kreipėsi buvęs Finansinių nusikaltimų tyrimo tarnybos vadovas, dabar Seimo narys Vitalijus Gailius. Jis teigė gavęs duomenų, kad atliekant tyrimą dėl D.Valio pėsčiųjų perėjoje partrenktos moters nebuvo ištirtos visos aplinkybės ir nukentėjusiosios sužalojimai galėjo būti įvertinti netinkamai.

Mat paaiškėjo, kad per avariją partrenkta vilnietė ambulatoriškai gydėsi daugiau nei mėnesį, turėjo nedarbingumo pažymėjimą dėl nelaimingo atsitikimo pakeliui į darbą. Baudžiamasis kodeksas numato, kad gydymo laikotarpis lemia, ar kaltininkui bus pradėtas ikiteisminis tyrimas. Nesunkus sveikatos sutrikdymas fiksuojamas, kai nukentėjęs asmuo yra nedarbingas ilgiau nei 10 dienų. Tada ikiteisminis tyrimas yra privalomas.

Politikai siūlė pasitraukti iš posto

Pagal Prokuratūros įstatymą, inicijuoti tyrimą dėl generalinio prokuroro padarytos nusikalstamos veikos gali tik prezidentas, Seimo sutikimu nušalinęs jį nuo pareigų.

Generalinė prokuratūra prieš kelias savaites pranešė, kad D.Valys kreipėsi į prezidentę, prašydamas inicijuoti ikiteisminį tyrimą dėl jo prieš pustrečių metų sukeltos avarijos. 

Generalinis prokuroras tokį žingsnį žengė susipažinęs su Vilniaus apygardos prokuratūros raštu, kad jo sukelta avarija turi būti traktuojama kaip galbūt nusikalstama veika, o ne kaip administracinis kelių eismo taisyklių pažeidimas. Mat paaiškėjo, kad nukentėjusiajai padaryta žala sveikatai gali būti vertinama kaip nesunkus sveikatos sutrikdymas, o tai sudaro pagrindą baudžiamajai atsakomybei.

Gavusi tokį D.Valio prašymą, D.Grybauskaitė kreipėsi į Seimą dėl jo laikino nušalinimo.  

Tačiau tokia D.Valio ir Prezidentūros pozicija įtikino ne visus Seimo narius. Seimo „Drąsos kelio" ir kai kurie valdančiųjų partijų atstovai ketvirtadienį stebėjosi, kodėl informacija, kad D.Valys turėtų būti baudžiamas griežčiau, paaiškėjo tik dabar. 

Politikai replikavo, kad D.Valys turėtų pats pasitraukti iš posto visam laikui. Socialdemokratas Eduardas Šablinskas pareiškė, kad D.Valys daro Lietuvai gėdą ir prieš pasaulį. Jis mano, kad generalinis prokuroras turėtų sekti į panašias bėdas patekusių ministrų ir kitų politikų pavyzdžiu ir privalo atsistatydinti. 

Taip mano ir pati L.Graužinienė, kuri griežia dantį ant D.Valio dėl jo pozicijos tiriant Darbo partijos juodosios buhalterijos bylą. 

„Seniai sakiau, kad generalinis prokuroras turėjo pasitraukti. Ir tikrai netikiu, kad jis nežinojo, kad buvo kitokios pasekmės. Tai ir slėpimas, dengimas situacijos, ir prisiimant atsakomybę reikėtų tokio lygio pareigūnui pasielgti garbingai“, – anksčiau pareiškė Seimo vadovė. 

Socialdemokratai nenori skubėti

Ginti D.Valio stojo socialdemokratai Algimantas Salamakinas, Julius Sabatauskas, Algirdas Sysas.

Jie ragino neskubėti ir aiškintis, ar Seimas turi pagrindą nušalinti D.Valį iš pareigų. Politikai priminė, kad, prieš kelerius metus skubos tvarka iš darbo atleidus buvusį Seimo kanclerį Gintautą Vilkelį, dabar Seimas turės sumokėti 358 tūkst. litų kompensaciją, nes paaiškėjo, kad jis buvo atleistas neteisėtai.

„Tokios nepagarbos valstybei aš dar nemačiau", – piktinosi J.Sabatauskas. Jis sako, kad Seimas privalo gerbti generalinio prokuroro pareigybę ir negali jo atleisti skubos tvarka panorus L.Graužinienei.

J.Sabatauskas mano, kad prokuroro nušalinimo procedūra turi būti svarstoma tokia pat tvarka kaip imuniteto naikinimas teisėjui ar Seimo nariui.

Tačiau Seimo statute tokia procedūra nenumatyta, todėl L.Graužinienė aiškina, kad ji dėl to gali elgtis taip, kaip nori.

Ketvirtadienį vakare Seimas nutarė D.Valio likimą spręsti kitą antradienį.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.