Rusai pasipiktino: gegužės 9-ąją „uždraudė“ švęsti

Šalies valdžios institucijos ir net sostinės tautinių mažumų mokyklos šią savaitę gavo Užsienio reikalų ministerijos raštą, kuriame rekomenduojama gegužės 9-ąją nedalyvauti Rusijos ambasados organizuojamuose renginiuose. Tai sukėlė dalies Vilniaus rusakalbių nepasitenkinimą.

Daugiau nuotraukų (1)

Martynas Čerkauskas

May 8, 2014, 3:23 PM, atnaujinta Feb 14, 2018, 4:26 AM

Užsienio reikalų ministerija raštą, kuriame siūloma nedalyvauti prorusiškuose renginiuose, išsiuntinėjo visoms ministerijoms. Šios jį persiuntė kitoms valstybės institucijoms - tarp jų ir Vilniaus tautinių mažumų mokykloms. 

Ketvirtadienį socialiniame tinkle „Facebook“ pasirodė sostinės rusų skundų, esą rusiškų mokyklų vadovai penktadienį, kai bus minima Rusijos pergalė kare prieš Vokietiją, mokyklose uždraudė nešioti Georgijaus juosteles. Vaikams esą taip pat bus draudžiama eiti į Antakalnio kapines ir pagerbti žuvusiuosius kare.

Po šia žinia iškart pasipylė komentarai, kad tai daroma dėl vaikų saugumo, esą išėję iš mokyklos Georgijaus juosteles segintys vaikai gali būti nuskriausti.

Vilniaus Aleksandro Puškino mokyklos direktorė Jelena Žurovska portalui lrytas.lt teigė, jog kalbos apie draudimus yra perdėtos.

Direktorė pripažino, kad rusiškos mokyklos šią savaitę iš sostinės savivaldybės gavo Užsienio reikalų ministerijos raštą, kuriame tik rekomenduojama susilaikyti nuo dalyvavimo Rusijos ambasados organizuojamuose renginiuose gegužės 9-ąją.

„Mes juose niekada anksčiau ir nedalyvaudavome, į kapines vaikai organizuotai nevažiuodavo. Nebent jie tai darydavo savarankiškai su savo tėvais“, – pasakojo mokyklos direktorė. Visos pamokos mokykloje penktadienį vyks pagal planą.

Ji taip pat neigia kalbas, kad mokykloje penktadienį bus draudžiama segėti Georgijaus juostelę.

„Visiems vaikams išaiškinta, kad Georgijaus kaspinėlis yra karo laimėjimo simbolis, kuris naudojamas jau tris šimtus metų. Istoriškai šį kaspinėlį gali segėti išskirtinai karo dalyviai. Jis bus nuvertinamas, jei bus nešiojamas bet kur ir bet kada“, – pasakojo direktorė.

Ar mokinys galės segėti juostelę, jei norės?

„Tai bus papildomas pretekstas su vaiku pakalbėti šia tema. Tai kaip tik bus gera proga vaikams suteikti žinias“, – mano pedagogė.

Ji svarsto, kad kalbos apie draudimus yra informacijos perdavimo iš lūpų į lūpas pasekmė, – apie tai buvo informuoti mokytojai, jie pasakė vaikams. O šie ją galėjo traktuoti neteisingai.

Gegužės 9-oji daugelio Lietuvos gyventojų laikoma naujos okupacijos pradžia, todėl oficialiai šalyje nėra švenčiama. Rusijos ambasados renginiuose šią dieną vengia dalyvauti Lietuvos vadovai ir aukštas pareigas einantys pareigūnai. Todėl Užsienio reikalų ministerijos rekomendacija to nedaryti ir šiais metais neturėtų stebinti.

„Europoje Antrojo pasaulinio karo aukų pagerbimo diena yra minima gegužės 8-ąją. Teikti rekomendacijas yra įprasta praktika, ypač atsižvelgiant į dabartinį tarptautinį politinį kontekstą.  Lietuva yra ne vienintelė pasirinkusi nedalyvavimo Rusijos Federacijos renginiuose modelį“, - teigiama žiniasklaidai išplatintame ministerijos komentare. 

Vilniaus policija žada sustiprintą budėjimą

Rusakalbiams penktadienį minint Pergalės dieną policija Vilniuje žada sustiprintą budėjimą, sako Vilniaus apskrities vyriausiojo policijos komisariato viršininkas Kęstutis Lančinskas. 

Anot jo, didžiausias dėmesys bus skirtas tradiciniam gegužės 9-osios renginiui Antakalnio kapinėse, kur kasmet paminėti pergalę prieš fašizmą II-ajame pasauliniame kare susirenka Lietuvos rusakalbiai. 

„Taip, mes rytoj dirbsime sustiprintu režimu“, - tai naujienų agentūrai BNS patvirtino K.Lančinskas. 

Pasak sostinės policijos vadovo, jokiems kitiems oficialiems renginiams, susijusiems su Pergalės dienos minėjimu, savivaldybė nėra išdavusi leidimo. 

„Darysime viską, kad viešoji rimtis būtų užtikrinta – reaguosime į pranešimus, į bet kokius teisės aktų pažeidimus, žiūrėsime, kad būtų ramu“, - sakė komisaras, paklaustas, kaip bus elgiamasi, jei bus nustatyti akivaizdūs sovietinės simbolikos demonstravimo ar kiti su tuo susiję pažeidimai. 

Kaip BNS pranešė Vilniaus savivaldybės Viešųjų ryšių skyrius, nuo 11 iki 13 val. planuojamame 69-ųjų pergalės metinių kare minėjime prie Antakalnio karių kapų Vilniuje iš viso dalyvauti žada iki 2000 asmenų. 

Gegužės 9-osios minėjimas planuojamas ir kaimyninių valstybių sostinėse, kol kas nėra aišku tik dėl dalies renginių Latvijos sostinėje. 

Trečiadienį Rygos miesto savivaldybė, motyvuodama didele grėsme viešajam saugumui, nusprendė uždrausti gegužės 9 dieną planuotą rusakalbių organizacijos „Rodina“ („Tėvynė“) eiseną Rygos centre. Sprendimas apskųstas teismui. 

Rygos meras Nilas Ušakovas ketvirtadienį tvirtina tokiam sprendimui nepritariantis ir žada lankytis kituose minėjimui skirtuose renginiuose. 

Baltijos šalyse gegužės 9-osios minėjimas vertinamas prieštaringai, nes ji reiškė ne karo pabaigą, o antrosios sovietų okupacijos pradžią.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.