Ūkininkų įdirbtą žemę okupuoja valdininkai

Nacionalinės mokėjimo agentūros darbuotojas Petras Skyrelis šį pavasarį praturtėjo 50 ha žemės. Ją iki tol dirbo, o dabar aprauda jo tikrinti ūkininkai. P.Skyrelio artimieji, dirbantys Nacionalinėje žemės tarnyboje, dedasi niekuo dėti, rašo „Lietuvos rytas“.

Nacionalinės mokėjimo agentūros Vilniaus patikrų vietoje skyriaus tikrintoją P.Skyrelį trikdė žurnalistų klausimai.
Nacionalinės mokėjimo agentūros Vilniaus patikrų vietoje skyriaus tikrintoją P.Skyrelį trikdė žurnalistų klausimai.
Daugiau nuotraukų (1)

Rūta Janutienė

May 8, 2014, 7:06 AM, atnaujinta Feb 14, 2018, 4:58 AM

„Mes kalbame apie galimą karo grėsmę, tačiau tikrą grėsmę Lietuvai kelia korupcija, kuri ypač didelė žemės ūkyje ir Nacionalinėje žemės tarnyboje (NŽT)“, – ašarodama kalbėjo ūkininkė Danutė Gabrinovičienė, žiūrėdama, kaip P.Skyrelio pasamdytas traktorininkas aria jos sūnaus bei vyro iš rudens patręštus ir įdirbtus laukus.

Moteris teigė, kad jos sūnus, šiuos laukus dirbęs nuo 17 metų, dabar negali net į tą pusę žiūrėti – tas traktorius jam lyg per širdį važiuoja.

P.Skyrelio nurodymu traktorių į Gabrinovičių įdirbtus laukus iš Vilniaus atsiuntė kitas rajono ūkininkas ir Švenčionių tarybos narys Vaclavas Gabrinovičius.

Jis – nuo žemės nuvarytų ūkininkų tolimas giminaitis.

V.Gabrinovičius aptarnauja tokius kaip P.Skyrelis ūkininkus, kurie niekada neturėjo nei plūgo, nei traktoriaus, nei karvės, tačiau per pažintis ir gimines Žemės tarnyboje supirkinėja arimus.

„Dabar tos žemės Petro“, – telefonu patvirtino Švenčionių rajono tarybos narys.

Nusižiūrėjo ūkininkų žemes

D.Gabrinovičienės rankose – P.Skyrelio uošvio Tadeušo Kamaiškos pasirašytas Gabrinovičių ūkio žemių, savų ir nuomojamų, planas.

„Iš pradžių nusižiūrėjote, o po to grobėte!“ – tėškė kaltinimą T.Kamaiškai į akis D.Gabrinovičienė, kai „Lietuvos ryto“ televizijos laida „Patriotai“ išgirdo nuo žemės nuvarytų ūkininkų pagalbos prašymą ir atvyko į NŽT Švenčionių rajono skyrių.

P.Skyreliui ūkininkų įdirbtas ir sėjai paruoštas žemes ir pardavė NŽT Švenčionių skyrius, kuriame gretimuose kabinetuose specialistais dirba jo motina Dangutė Sukova ir uošvis T.Kamaiška.

Gabrinovičiai ir kitas taip pat nukentėjęs ūkininkas Normaldas Busilas nė neabejoja, kad valdininkų šeima veikė išvien nužiūrėdama P.Skyreliui geriausius rajono žemdirbių nuomotus laukus.

Pradangino prašymą

D.Sukova, anksčiau – Skyrelienė, yra ištekėjusi už buvusio vietos kolūkio pirmininko, kuris kadaise darė viską, kad Gabrinovičiai negautų nė aro žemės.

„Jis sakė, kad mane reikia nuo žemės nušluoti, kad būsiu buožė, kad jeigu man paskirs kokį traktorių, tegul traktorininkai subado šakėmis, nes aš atimsiu iš jų darbą“, – pasakojo D.Gabrinovičienė, per du dešimtmečius su vyru sukūrusi didžiulį gyvulininkystės ūkį.

Gabrinovičiai buvo nuvaryti nuo tos žemės, kurią išsinuomojo dar nepriklausomybės pradžioje, nes Švenčionių NŽT tiesiog pradangino Gabrinovičių prašymą tą žemę pirkti.

„Nėra“, – rėžė „Patriotams“ žemės valdininkai ir klapsėjo akimis. Kito nuo žemės šį pavasarį P.Skyrelio nuvaryto ūkininko N.Busilo prašymo ilgam laikui išsinuomoti jo įdirbtas ir sėjai paruoštas žemes pradanginti nepavyko. Tačiau į N.Busilo norus NŽT tiesiog neatsižvelgė.

„Pirmenybė perkantiems“, – aiškino Švenčionių rajono NŽT viršininkę pavaduojanti valdininkė.

Po to viskas buvo parduota buvusio kolūkio pirmininko naujos žmonos sūnui P.Skyreliui.

„Lietuvos ryto“ TV laidos „Patriotai“ žiniomis, Vilniaus valdininkas žemę pirko pasinaudodamas kainos lengvata, kurią valstybė teikia jauniesiems ūkininkams.

Gavo ir Europos pinigų

P.Skyrelis Švenčionių rajone žemių turi prisipirkęs ir daugiau, nors su žmona visu krūviu dirba Nacionalinėje mokėjimo agentūroje Vilniuje.

Agentūra šiam valdininkui ką tik skyrė 379 tūkst. litų paramą, kad jis tą žemę apsodintų mišku.

Šį virtualų ūkininką „Patriotai“ per pačią sėją surado Vilniuje, Nacionalinės mokėjimo agentūros Vilniaus patikrų vietoje skyriaus kieme.

P.Skyrelis pirmiausia mėgino bėgti, po to stengėsi kūnu užremti duris, o galiausiai pasiūlė susitikti kitoje vietoje.

Jis buvo sunerimęs, kad jo lyg ir gerai į kampą įvaryti ūkininkai sugalvojo ieškoti teisybės.

Valdininkas petimi stūmė „Lietuvos ryto“ televizijos žurnalistę tolyn nuo savo viršininko kabineto.

– Pasišnekame normaliai. Gal galime kur nors kitur susitikti kitą dieną? Na, dabar aš darbe. Baigsiu darbus, tada... – pasiūlymus bėrė P.Skyrelis.

– Tačiau darbai jums nesutrukdė susiveikti tų ūkininkų žemių?

– Aš dalyvavau projekte! Kreipkitės į Žemės tarnybą!

– Į jūsų motiną?

– Aš dalyvavau projekte!

– Toje konkrečioje kadastrinėje vietovėje, kurią pats tikrinote?

– Aš nė karto netikrinau tų žmonių...

– Jūs meluojate. Pas Gabrinovičius net namuose buvote. Lauktuvių neprašėte?

– Namuose buvau.

P.Skyrelis vėl pasileido tekinas laiptais. Vėliau paklaustas, kaip nusižiūrėjo kito ūkininko N.Busilo žemes, jis rėžė: „Nieko nekomentuosiu.“

Paguodė ar pasityčiojo?

D.Gabrinovičienei labiausiai širdį skauda dėl jų ekologinio ūkio, kurį remia Europos Sąjunga ir kurį dabar iš jų paveržė NŽT valdininkų giminaitis iš Nacionalinės mokėjimo agentūros.

„Tą žemę privalu įdirbti tik mechaninėmis priemonėmis – jokių herbicidų, jokių trąšų. Mes pagal sutartį su Nacionaline mokėjimo agentūra dar turėjome tęsti projektą visus šiuos metus“, – pasakojo ūkininkė.

Po to ji pridūrė gavusi P.Skyrelio instrukcijas, kaip elgtis toliau: „Paskambinau jam ir klausiau, ką man daryti? O jis ir sako, kad gaučiau iš NŽT pažymą, jog žemė jau ne mūsų, o tada jis pasirūpinsiąs, kad mums Nacionalinė mokėjimo agentūra neskirtų sankcijų. Tikras pasityčiojimas.“

Turės atleisti darbininkus

N.Busilo laukuose miežiai jau buvo sudygę per pusę sprindžio, kai jis gavo P.Skyrelio raštelį, jog gali nebevargti, nes dabar jis valdo N.Busilo įdirbtas žemes.

„Pirmomis balandžio dienomis pradėjau sėją – žemė jau buvo įdirbta, suarta, sukultivuota, o tada atsiranda jie – naujieji šeimininkai. Dabar turėsiu žmones paleisti, nes jų tiesiog nebeišlaikysiu“, – pasakojo N.Busilas, bejėgiškai kilnodamas nuo sunkaus darbo sudiržusias rankas.

N.Busilas vežė ir rodė P.Skyrelio iš jo paveržtas gerai įdirbtas žemes, po to stabtelėjo prie sklypo, kurio įdirbimu rūpinosi pats P.Skyrelis.

Pušys tame sklype jau gerokai buvo praaugusios žmogų, tačiau P.Skyreliui nėra ko bijoti sankcijų, nes juk jis pats – šių žemių tikrintojas.

Nepasivargino įspėti

„Mes dabar prie Antasarės, kur jūs iš dar vieno ūkininko nugvelbėte 8 ha žemės. Ką jūs čia ketinate daryt? Jūs čia tą mišką sodinsite?“ – P.Skyrelis tik išklausė žurnalistės klausimą ir nutraukė pokalbį.

„Nežinau, ką daryti. Tarsiuosi su teisininkas. Jie pažeidė savo pačių pasirašytus dokumentus“, – aiškino N.Busilas, besdamas pirštu į NŽT Švenčionių skyriaus viršininko įsakymą, kuriuo aiškinama, kad ūkininkai, besinuomojantys žemę, apie nuomos sutarčių nepratęsimą turi būti įspėti iš anksto – iki liepos 15 dienos, po derliaus nuėmimo ir prieš ūkininkams įdirbant žemę naujai sėjai. Jei neįspėta, sutartys automatiškai tęsiamos.

„Tai mes juos įspėjome balandžio 1 dieną“, – lyg dar kartą pasityčiodamas iš nuskriaustų ūkininkų aiškino NŽT juristas, kodėl neįspėjo nei Gabrinovičių, nei N.Busilo dėl žemės pardavimo.

Balandžio 2 dieną oficialų raštą, kad jo nuomota valstybinė žemė jau kadaise parduota, gavo tik N.Busilas. Gabrinovičiams naujieną pranešė P.Skyrelis.

Visa kova – dėl išmokų

NŽT Švenčionių skyriuje „Patriotus“ pasitiko D.Sukova.

„Ar jau pasveikinote sūnų su grobiu?“ – paklausiau plačiai besišypsančios žemės valdininkės.

„Ką jūs sakote! Gaus beveik pusę milijono? O, tai reikės pasveikinti!“ – šūkčiojo P.Skyrelio motina D.Sukova.

Praturtėjusio Vilniaus valdininko uošvis T.Kamaiška, dirbantis per kabinetą nuo D.Sukovos, suko sau ausį ir porino: „Na, čia aš ne prie ko. Čia kita kadastrinė vietovė, kur jie... Sariai... Aš čia ne prie ko.“

Tai pasakęs T.Kamaiška apsivilko švarką ir dingo iš savo kabineto.

„Dangute, juk man apie jūsų planus pasakė vienas ūkininkas, kuris pamatė ant tavo stalo planą, kuriame mūsų žemės buvo užrašytos tavo sūnui!“ – mėgino ieškoti teisybės D.Gabrinovičienė.

„Sakot, kad sūnus gavo 400 tūkst. litų? O kiek ponia Danutė gauna išmokų? Už apleistas fermas visas ir gyvulius, šūduose besimaudančius!“ – atrėmė ataką D.Sukova.

Iš jos elgesio buvo puikiai matyti, kad ji jaučiasi nebaudžiama ir visagalė.

Paklausta, ar buvo Gabrinovičių ūkyje, D.Sukova pasakė, jog „taip kalba kaimas“.

„Jie man tame koridoriuje irgi sakė, kad kokia aš čia kvaila, kad, būdama miestietė, į karvės mėšlą įmyniau“, – vėliau pasakojo Gabrinovičių duktė Jolita, tvarkanti šeimos ūkio finansus.

Pagrobė dar 3 hektarus

Tačiau tąkart, stovėdami prieš besišypsančią D.Sukovą, mes sulaukėme J.Gabrinovičiūtės skambučio, skubinančio mus grįžti į laukus: „Nacionalinės žemės tarnybos finansininkė šiuo metu nuo mūsų žemių atsiriekia dar 3 hektarus.“

NŽT finansininkės Laimutės Ignatonienės automobilis spruko per arimus, kai sustojome keliuke, skiriančiame du Gabrinovičių įdirbtus laukus.

J.Gabrinovičiūtė papasakojo, jog ką tik L.Ignatonienė jai pareiškė, kad bus dar trijų hektarų jų įdirbtos žemės šeimininkė.

J.Gabrinovičiūtė dar nebuvo neatsigavusi nuo šoko, mat į laukus atvažiavo pakviesta matininkų derinti sklypų ribų: „Ta NŽT finansininkė man išklojo, kad veikia įgaliota savo giminaičio.“

„Patriotai“ grįžo į Švenčionių NŽT, tačiau 15 valandą L.Ignatonienės kabinetas buvo užrakintas. Matyt, valdininkė tvarkė asmeninius reikalus.

Kai galiausiai atpūškavo ir gaudydama orą paaiškino, kad nėra žemėtvarkos specialistė, kad giminaičio paprašyta paieškojo jam žemės ir rado... gretimame kabinete, kuriame paslapčiomis nuo ūkininkų valdininkai dalijosi jų įdirbtas žemes.

Žlugdo dirbančius

„Toks P.Skyrelis niekada kaime nedirbo, neturėjo jokio ūkio, jokios technikos – nei plūgo, nei karvės, nei traktoriaus“, – aiškino J.Gabrinovičiūtė, vedžiodama žurnalistus po ūkio fermas.

„Mūsų pieną perka stambus lietuviškų sūrių gamintojas ir moka aukščiausią kainą. Neseniai tikrino bakterinį užterštumą – jis kelis kartus mažesnis už leistiną.

Veterinarai inspektavo gyvulių būklę bei aplinką ir tik gyrė“, – pasakojo Jolita, turinti magistro laipsnį, laisvai kalbanti trimis užsienio kalbomis, dariusi karjerą Ispanijoje, po to Vilniuje, bet viską metusi ir grįžusi į tėvų ūkį.

Dabar Gabrinovičiai laiko apie 200 karvių, prie tvartų laigo veršiukai.

„Šituos galėtume kad ir šiandien parduoti Izraeliui ir gauti didelius pinigus, bet gaila, be to, didiname bandą“, – pasakojo jaunoji ūkininkė, kurios pastangomis jau aparta dešimtys hektarų apleistų rajono žemių.

„Mane erzina tos dešimtmečius nešienautos pievos, be to, piktžolės iš jų eina į mūsų laukus“, – aiškino Jolita.

Ji pasakojo, kad turi planą pastatyti naują modernią fermą. „Į Vilnių nuvažiuoju vis rečiau. Nuobodu. Čia mano gyvenimas“, – dėstė jauna, daili mergina, kupina ryžto neleisti Nacionalinės žemės tarnybos valdininkams nuvaryti Gabrinovičių ir N.Busilo nuo žemės.

„Lietuvos ryto“ televizijos laidos „Patriotai“ žurnalistinio tyrimo medžiaga susidomėjo Specialiųjų tyrimų tarnyba ir Seimo Antikorupcijos komisija.

Nutraukė darbo sutartį

Pasirodžius straipsniui dienraštyje „Lietuvos rytas“ Nacionalinė mokėjimo agentūra (NMA) informavo, kad yra nutraukta darbo sutartis su Petru Skyreliu, minimu 2014 m. balandžio 29 d. Lietuvos ryto TV laidoje „Patriotai“ bei 2014 m. gegužės 8 d. dienraščio „Lietuvos rytas“ straipsnyje „Ūkininkų įdirbtą žemę okupuoja valdininkai“. T

yrimas dėl galimo darbo drausmės pažeidimo buvo pradėtas vos gavus pirminę informaciją apie galimai neteisėtus darbuotojo veiksmus, šių metų balandžio 25 d. Agentūroje griežtai vertinama, kaip įstaigos darbuotojai laikosi jiems keliamų etikos ir darbo drausmės reikalavimų.

Kaip pažymi NMA direktorius Erikas Bėrontas, yra taikomos priemonės, siekiant išvengti galimų pažeidimų ateityje. Viena iš tokių priemonių – visų NMA darbuotojų viešųjų ir privačių interesų deklaracijų sutikrinimas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.