Sovietų karių kapinėse susipynė nerimas ir pyktis

Penktadienį Lietuvos rusai Sovietų Sąjungos pergalę prieš Vokietiją Antrajame pasauliniame kare didžiuosiuose šalies miestuose paminėjo kapinėse, kuriose palaidoti karo dalyviai.

Daugiau nuotraukų (1)

Martynas Čerkauskas, Nerijus Povilaitis, Aušra Pilaitienė

May 9, 2014, 11:41 AM, atnaujinta Feb 14, 2018, 3:39 AM

Karo veteranai ir jų artimieji Vilniuje, Kaune, Klaipėdoje į kapines rinkosi nuo ankstyvo ryto. Dauguma žmonių segėjo prieštaringai vertinamas Georgijaus juosteles. Anksčiau jos buvo naudojamos tik norint pagerbti karo veteranus, tačiau šiemet jos tapo Rusijos intervencijos į Ukrainą, rusų nacionalizmo simboliu.

Įdomu, kad Georgijaus juosteles į Vilniaus Antakalnio kapines atėję žmonės, kurių buvo keli tūkstančiai, prisisegė tik prie kapų. Iki tol jas slėpė. Kai kurie tėvai vaikams liepė einant iš kapinių į miesto centrą jas nusiimti, nes kitaip „juos primuš“.

Į Antakalnio kapines atėję rusai būrėsi grupelėmis. Jų pokalbių tema buvo viena – įvykiai Ukrainoje. Dauguma kalbintų žmonių Ukrainos ir Rusijos konflikte palaikė Rusiją. 

„Ukrainiečiai sukompromitavo savo vėliavą degindami žmones. Ten klesti fašizmas“, – piktinosi vyrai.  

Kai kurie iš susirinkusiųjų buvo nusiteikę agresyviai, užsipuolė žurnalistus, kaltindami juos, kad yra vadinami kolorado vabalais. Kiti, paprašyti duoti interviu, atsisakė kalbėti lietuviškai, pareikšdami, jog tai yra rusų šventė ir jie kalbės tik rusiškai.

Pabėgo iš pamokų

Dvi Vilniaus Santaros mokyklos abiturientės pasakojo, jog iš pamokų pabėgo beveik visa klasė, nes mokyklos vadovybė pamokų nenutraukė ir neleido eiti į kapines. 

„Su švente“, – taip vienas į kitą kreipėsi kapinėse sutikti rusakalbiai. Jie stebėjosi, kad Lietuvos žiniasklaida sukėlė didelį ažiotažą dėl Georgijaus juostelių. 

„Mes jas segime kiekvienais metais. Ukraina čia niekuo dėta“, – stebėjosi viena 94 metų karo veteranė. Žmonių su medaliais buvo tik vienas kitas. Daugumą susirinkusiųjų sudarė jaunimas arba vidutinio amžiaus žmonės. 

„Mes prieš fašizmą“, – tokius užrašus rusų kalba laikė dvi moterys su vaikais. Mielai su žurnalistais bendravusios moterys pasakojo, kad jas gąsdina padėtis Ukrainoje, ten vykstantis tariamas rusų persekiojimas. 

„Mes pasisakome už taiką Lietuvoje, kad mūsų vaikai čia augtų saugiai, kad lietuviai ir rusai gerai sutartų“, – viena per kitą aiškino Olga ir Jelena. 

Įtarė palaikant Hitlerį

Renginio ašimi tapo vainikų padėjimas ant žuvusiems pagerbti skirto memoralio. Vieni pirmųjų tai padarė Rusijos ir Baltarusijos ambasadų vadovai. Ukrainos ambasadoriaus šalia nebuvo. 

Sovietų Sąjungos pergalę prieš Vokietiją atėjo paminėti kandidatas į prezidentus Valdemaras Tomaševskis, taip pat du Seimo nariai iš Lietuvos rusų sąjungos – Larisa Dmitrijeva ir Sergejus Dmitrijevas, skandalingai pagarsėjęs Algirdas Paleckis.

„Palauk, reikia paspausti A.Paleckiui ranką. Jis už mus vienintelis kovoja“, – pamatę prorusiškai nusiteikusį politiką tarpusavyje kalbėjo dvi vyresnio amžiaus moterys.

Dėmesio sulaukė ir tėvynainiai, kurie į kapines atėjo su Rusijos vėliava ar sportine apranga, ant kurios užrašyta „Rusija“. Ant kai kurių prie kapinių stovėjusių automobilių plazdėjo Rusijos vėliavėlės.

Seimo narė L.Dmitrijeva sakė, jog Lietuvoje be reikalo bandoma kelti įtampą tarp rusų ir lietuvių.

„Rusai yra ištikimi Lietuvai, dauguma jų – Lietuvos piliečiai. Nereikia kelti įtampos“, – kalbėjo Seimo narė. Ji aiškino, jog žuvusiųjų pagerbimą Antakalnio kapinėse organizuoja rusų bendruomenė, o ne šios šalies ambasada.  

Kur kas aršesnis buvo kandidatas į prezidentus, Lietuvos lenkų rinkimų akcijos lyderis V.Tomaševskis. Jis segėjo ir Georgijaus juostelę, ir Lenkijos vėliavėlę. Paklaustas, kodėl jis nesegi Lietuvos trispalvės, politikas atšovė, jog ši vėliava nedalyvavo kare prieš Vokietiją.

Į neparankius klausimus apie įtampą, kilusią dėl Rusijos veiksmų, apie Georgijaus juosteles, V.Tomaševskis atsakė užsipuldamas žurnalistus. Politikas pradėjo garsiai įtarinėti, ar tik jie nepalaiko fašistų ir Hitlerio.  

Klaipėdoje buvo ramu

Vidurdienį prie memorialo, skirto Sovietų Sąjungos pergalei prieš Vokietiją Antrajame pasauliniame kare, kaip ir kasmet susirinko didžiulė minia klaipėdiečių. Žmonės rinkosi nešini glėbiais gėlių, jomis buvo nuklota amžinosios ugnies vieta ir sienelė, kurioje iškaltos uostamiestyje žuvusiųjų pavardės. Nemažai atėjusiųjų į atlapus buvo įsisegę Georgijaus juosteles. Jomis pasipuošė ne tik buvę karo dalyviai, bet ir jaunimas.

Visą valandą trukusiame renginyje išsakyta daugybė sveikinimų veteranams, ir prisiminimų, ir eilėraščių, ir pergalės dainų. Beveik visi kalbėjo rusiškai.

Susirinkusius pasveikino Seimo narė Irina Rozova, Klaipėdos vicemeras Vytautas Čepas, kalbėjo karo veteranai, įvairių organizacijų atstovai.

Skambėjo pareiškimai, kad „mūsų žygdarbis – amžinas, o svastika niekada nebus svarbesnė už Georgijaus juostelę. Karo veteranai apgailestavo, kad pasirodo bandymų perrašyti istoriją, menkinama pergalės kare reikšmė – juk jei ne ši pergalė, Baltijos valstybės tikriausiai dabar būtų Vokietitjos prorektoratai.

„Mes sulauksime, kad Pergalės diena Lietuvoje bus švenčiama valstybiniu mastu“, - užtikrintai kalbėjo vienas karo veteranų, o jo žodžius palydėjo galingas “ura“. Minėjimas vyko ramiai ir taikiai. Po jo žmonės pakviesti į koncertą Klaipėdos koncertų salėje.

Prisimena karą

Prieš vidurdienį Kauno Aukštųjų Šančių karių kapinėse su gėlėmis būrėsi garbaus amžiaus senoliai.

„Vis mažiau mūsų lieka. Kol jėgos leidžia, kasmet čia ateinu pagerbti kritusių kovos draugų“, – lrytas.lt sakė Antrojo pasaulinio karo veteranas, 16-osios lietuviškos divizijos vyresnysis seržantas Šmuelis Šragė.

90 metų sulaukęs kaunietis sakė, jog karo metu kartu su bendražygiais kovojo dėl išlikimo, todėl ši diena svarbi ne tik Rusijai, bet ir visai Europai.

„Karą pradėjau kulkosvaidininku, o baigiau minosvaidininku. Buvau sunkiai sužeistas, vos likau gyvas, o mūšiuose žuvo labai daug mūsiškių. Todėl ateinu pagerbti jų atminimą“, – sakė 16-osios lietuviškosios divizijos vyresnysis seržantas Š.Šragė.

Kauno veteranai nusivylė lyderiais

Į Kauną pagerbti žuvusiųjų tradiciškai atvyko Rusijos ir Baltarusijos ambasadų atstovai.

„Šią dieną visa ambasada išvažiavusi į 14 miestų vykstančius renginius. Gaila, kad niekas iš miesto valdžios čia neatėjo, tikriausiai Lietuvos Respublikos užsienio reikalų ministerijos laiškas jiems įtaką padarė“, – sakė Rusijos ambasados atstovas.

Pergalės prieš fašizmą dienos minėjime tradiciškai dalyvavo buvęs Kauno meras ir parlamentaras Vytautas Šustauskas.

Politinio gyvenimo užribyje atsidūręs kaunietis prie paminklo kario motinai pasakė kalbą, dėkojo žuvusiems kariams už tai, kad dabar jis gali vaikščioti laisvoje žemėje.

Tarp pačių veteranų buvo justi nusivylimas juos jungiančių organizacijų lyderiais. Dedant gėles prie paminklo, skirto kario motinai, žilagalviai garsiai kalbėjo, esą šis minėjimas pirmą kartą vyksta be įgarsinimo aparatūros, priekaištavo, jog kai kurie iš jų tarpo išsigando ir neatėjo į kapines.

Nors dauguma susirinkusiųjų kapinėse segėjo įvykių Ukrainoje kontekste šiuo metu prieštaringai vertinamas Georgijaus juosteles, incidentų ar aistrų protrūkio užfiksuota nebuvo.

„Ši juostelė jau daugybę metų man yra pergalės dienos simbolis. Su įvykiais Ukrainoje šios juostelės niekaip nesieju“, – sakė pagerbti kare žuvusio senelio atėjęs pusamžis vyras.

Baiminosi provokacijų

Karių kapinėse ir jų prieigose budėję policijos pareigūnai lrytas.lt žurnalistui minėjo, jog jų užduotis – užkirsti kelią galimoms provokacijoms. Pareigūnai kapinėse lankėsi ir vakar vakare, ir šiandien ryte – tikrino, ar neatsirado įžeidžiančių ar neapykantą kurstančių užrašų.

Karių kapinėse vykusiu renginiu politinei reklamai pasinaudoti sumąstė kandidato į prezidentus Naglio Puteikio gerbėjai.

Prie įėjimo į kapines, kur rinkosi veteranai, stovėjo sunkvežimis su politiko atvaizdu, per garsiakalbį buvo raginama balsuoti už „vienintelį nesisteminį kandidatą“. N.Puteikio gerbėjai kapinėse dalijo agitacinius leidinius, tačiau didesnio susidomėjimo nesulaukė. Užsienio reikalų ministerija rekomendavo šalies institucijų vadovams ir atsakingiems pareigūnams nedalyvauti Rusijos ambasados renginiuose gegužės 9-ąją. Vakarų Europa karo pabaigą tradiciškai paminėjo diena anksčiau.

Penktadienį į Antakalnio kapines atėjo keli šimtai žmonių. Gėlių vainikus ant karių kapų dėjo Rusijos, Baltarusijos šalių diplomatai, karo veteranai ir jų artimieji.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.