Politologai prabilo apie D.Grybauskaitės klaidas

Antros kadencijos siekiančiai dabartinei šalies vadovei Daliai Grybauskaitei iki pergalės pirmajame prezidento rinkimų ture pritrūko vos kelių procentų rinkėjų balsų. Politologas, Vytauto Didžiojo universiteto docentas Bernaras Ivanovas teigia, kad užkariauti didesnės pusės rinkėjų simpatijas D.Grybauskaitei būtų pavykę, jei ji būtų dėjusi daugiau pastangų kalbėdamasi su žmonėmis.

Daugiau nuotraukų (1)

BNS, ELTA ir lrytas.lt inf.

May 12, 2014, 7:18 AM, atnaujinta Feb 14, 2018, 1:41 AM

„Ji vis dėlto kalbėjo šaltokai, nesudarė betarpiško bendravimo įspūdžio. Norėjosi daugiau kontakto, galbūt važinėjimo po šalį, tačiau tai reikėjo derinti su prezidentės pareigomis, o tai buvo gana sudėtinga“, – sako B.Ivanovas.

Tuo metu jos varžovo antrajame rinkimų ture socialdemokrato Zigmanto Balčyčio išėjimas į antrą prezidento rinkimų etapą, pasak B.Ivanovo, yra susijęs su partijos reitingais.

Komunikacijos pokyčių neprognozuoja

Paklaustas apie galimus politikų komunikacijos pokyčius iki antrojo rinkimų turo, B.Ivanovas pripažino nelaukiąs jokių naujienų. Z.Balčytis, pasak jo, yra ne tas kandidatas, kuris gali užimti agresyvesnę poziciją, o D.Grybauskaitė greičiausiai laikysis anksčiau pasirinktos strategijos – tiesiog dirbs savo darbą.

„Laiko nedaug, todėl jiems greičiausiai beliks daryti tą patį, ką darė iki šiol. Agresyvesnės retorikos iš Z.Balčyčio pusės vargu ar bus, nes liko tikrai nedaug laiko. Z.Balčytis greičiausiai bandys išlaikyti tą patį diskusinį stilių ir partijos stumiamas judės pirmyn. Vargu ar partinis buldozeris pasitelks daugiau garo Z.Balčyčiui stumti į prezidento kalną. Iš esmės antras turas bus pirmojo tąsa“, – mano politologas.

Tuo metu desperatiškų D.Grybauskaitės pastangų ar bent jau retorikos pokyčių, B.Ivanovo manymu, taip pat nevertėtų tikėtis.

„Abejočiau, nes išmokti nuoširdaus, artimo bendravimo su žmonėmis vargu ar pavyks. Greičiausiai tai yra tiesiog politinė elgsena, kurią ji pasirinkusi jau ilgą laiką. Galbūt ji ne visada efektyvi, bet tam tikrai daliai visuomenės yra patraukli. Tame savo įvaizdyje D.Grybauskaitė yra organiška, todėl nemanau, kad jai verta kažką keisti, juolab kad tie pokyčiai galėtų būti išnaudojami oponentų“, – apibendrino B.Ivanovas.

Viršijo savo reitingus

Antrajame prezidento rinkimų ture nuosaiki retorika nebepadės Zigmantui Balčyčiui, partijų parama rinkėjų apsisprendimo nepakeis, mano Tarptautinių santykių ir politikos mokslų instituto docentė Jūratė Novagrockienė.

Politologė pastebi, kad į antrąjį turą išėjusi nepriklausoma kandidatė Dalia Grybauskaitė ir socialdemokratų atstovas Zigmantas Balčytis rinkimuose viršijo savo reitingus, žiūrint į ankstesnes visuomenės apklausas. Anot jos, Z.Balčytis galėjo pelnyti ir daugiau balsų, jei jo rinkimų kampanija būtų aktyvesnė.

„Z.Balčytis yra korektiškas, nelinkęs aštriau pasisakyti, kita vertus, jis minimaliomis pastangomis gavo maksimumą. Antrame ture ši taktika nepasitvirtins, antrasis turas reikalaus gerokai daugiau pastangų“, – sakė ji.

Politikos ekspertės nuomone, antrajame ture D.Grybauskaitė galėtų perimti Naglio Puteikio rinkėjų balsus, arba dalis jų bus pasyvūs ir į rinkimus neis. Tuo metu kitų kandidatų – Artūro Paulausko, Bronio Ropės, iš dalies ir Artūro Zuoko – rinkėjai esą gali būti palankūs Z.Balčyčiui.

Nepaisant vadinamųjų protesto balsų pasiskirstymo, neabejotina antrojo turo favorite politologė laiko D.Grybauskaitę.

Nustebino N.Puteikis

Antros kadencijos siekianti prezidentė Dalia Grybauskaitė yra akivaizdi rinkimų lyderė, tačiau nustebino nepriklausomas kandidatas Naglis Puteikis, savo dalyvavimu užkirtęs kelią jai būti išrinktai jau per pirmąjį turą, sako Vilniaus universiteto Tarptautinių santykių ir politikos mokslų instituto docentas Kęstutis Girnius.

„Dalia Grybauskaitė surinko beveik dvigubai daugiau balsų nei du pagrindiniai jos varžovai. Didžiausias netikėtumas – kaip pasirodė paskutinis ketvertukas, „mažieji kandidatai“: N.Puteikis, V.Tomaševskis, A.Zuokas ir B.Ropė, ypač N.Puteikis. Jie drauge surinko daugiau nei Z.Balčytis ir A.Paulauskas. Tai rodo savotišką nepasitenkinimą kairiosiomis partijomis, jų nepopuliarumą ir kad toks savarankiškas populizmas turi įtakos Lietuvoje. N.Puteikio pasirodymas yra didžiausias netikėtumas. Jis atėmė balsus, kurie būtų leidę D.Grybauskaitei laimėti per pirmąjį turą“, – BNS sakė K.Girnius, komentuodamas sekmadienį vykusių prezidento rinkimų rezultatus.

Kitų kandidatų balsai gali atitekti Z.Balčyčiui

Politologas nuosekliai laikėsi savo ankstesnės pozicijos, kad 2014 metų prezidento rinkimai yra dedikuoti D.Grybauskaitei.

„Procentas šen ar ten, tačiau D.Grybauskaitė laimės, nes ji paprasčiausiai nori laimėti – tai yra svarbiausia. O Z.Balčyčiui svarbesnė EP nario vieta. Jis bandė pademonstruoti save iš pareigos jausmo partijai, bet aš, žiūrėdamas iš šalies, abejočiau, ar jis kovojo“, – pažymėjo politologas.

Politologui antrino ir Vilniaus universiteto Tarptautinių santykių ir politikos mokslų instituto vadovas Ramūnas Vilpišauskas. Jis sakė, kad D.Grybauskaitė bus favoritė antrajame ture, o Z.Balčytis savo pozicijas sustiprintų atsisakęs kandidatuoti į Europos Parlamentą.

„Manau, kad dabartinė prezidentė būtų favoritė, bet, žinoma, ne absoliuti. Nemažai kitų kandidatų surinktų balsų gali atitekti socialdemokratų kandidatui Z.Balčyčiui“, – BNS sakė R.Vilpišauskas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.