D.Valys lieka poste, kol grįš Seimo pirmininkė

Generalinis prokuroras Darius

D.Valys oficialiai lieka eiti pareigas, kol iš užsienio vizito negrįš Seimo pirmininkė.<br>M.Kulbio nuotr.
D.Valys oficialiai lieka eiti pareigas, kol iš užsienio vizito negrįš Seimo pirmininkė.<br>M.Kulbio nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

BNS ir lrytas.lt inf.

2014-05-14 16:27, atnaujinta 2018-02-13 23:04

Prezidentūra BNS paaiškino iki šiol nesulaukusi Seimo nutarimo dėl sutikimo laikinai nušalinti generalinį prokurorą, o dekretas dėl nušalinimo bus pasirašytas, kai tik dokumentas bus gautas.

Kaip BNS sakė L.Graužinienę pavaduojantis Seimo pirmasis vicepirmininkas Vydas Gedvilas, kaip pavaduojantis jis neturi galios pasirašyti Seimo nutarimo. Konstitucija numato, kad „Seimo priimtus aktus ir Seimo statutą pasirašo Seimo pirmininkas“. Parlamento vadovė iki ketvirtadienio su vizitu yra išvykusi į Moldovą.

Seimas antradienį davė sutikimą generalinį prokurorą nušalinti, kol bus išaiškintos jo prieš pustrečius metus padarytos avarijos aplinkybės. Nutarimu leista D.Valį nušalinti „iki galutinio sprendimo priėmimo tiriant Vilniaus apygardos prokuratūros Vilniaus apylinkės prokuratūros vyriausiojo prokuroro pavaduotojo 2014 metų balandžio 22 dienos rašte nurodytas aplinkybes“.

Pagal Prokuratūros įstatymą, inicijuoti tyrimą dėl generalinio prokuroro padarytos nusikalstamos veikos gali tik prezidentas, Seimo sutikimu nušalinęs jį nuo pareigų

Nušalinti jį nuo pareigų paprašė pats generalinis prokuroras, susipažinęs su Vilniaus apygardos prokuratūros raštu, kad jo sukelta avarija turi būti traktuojama kaip galbūt nusikalstama veika, o ne kaip administracinis kelių eismo taisyklių pažeidimas. Mat paaiškėjo, kad nukentėjusiajai padaryta žala sveikatai gali būti vertinama kaip nesunkus sveikatos sutrikdymas, o tai sudaro pagrindą baudžiamajai atsakomybei.

Per avariją partrenkta vilnietė ambulatoriškai gydėsi daugiau nei mėnesį, turėjo nedarbingumo pažymėjimą dėl nelaimingo atsitikimo pakeliui į darbą. Baudžiamasis kodeksas numato, kad gydymo laikotarpis lemia, ar kaltininkui bus pradėtas ikiteisminis tyrimas. Nesunkus sveikatos sutrikdymas fiksuojamas, kai nukentėjęs asmuo yra nedarbingas ilgiau nei 10 dienų. Tada ikiteisminis tyrimas yra privalomas.

D.Valys avariją sukėlė 2011-ųjų spalio 19-osios rytą. Vilniuje, Ateities gatvėje, jo vairuojamas nuosavas automobilis „Volvo V70“ kliudė per nereguliuojamą pėsčiųjų perėją ėjusią 58-erių moterį. Nukentėjusioji buvo nuvežta į ligoninę, kur jai nustatyti abiejų blauzdų sumušimai. Po apžiūros moteris išleista gydytis į namus.

Per eismo įvykį prokuroras buvo blaivus. Jis teigė pėsčiosios nepastebėjęs, nes kelyje buvo blogas matomumas, slidu, lijo lietus. Dėl šio avarijos D.Valiui teismas skyrė 500 litų baudą. Tai minimali bauda, kokią numato įstatymas už tokio pobūdžio administracinį pažeidimą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.