Patvirtinta: Milane sulaikytas Sausio 13-osios bylos įtariamasis

Penktadienį prokurorai prakalbo apie Milane sulaikytą įtariamąjį Sausio 13-osios įvykių byloje. Pranešama, kad sulaikytas įtariamasis yra  50 metų gyventojas iš Sankt Peterburgo.

Baudžiamojo persekiojimo departamento vyriausiojo prokuroro pavaduotojas Tomas Krušna.<br>T.Bauro nuotr.
Baudžiamojo persekiojimo departamento vyriausiojo prokuroro pavaduotojas Tomas Krušna.<br>T.Bauro nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Evelina Valiuškevičiūtė

May 16, 2014, 12:02 PM, atnaujinta Feb 13, 2018, 9:10 PM

Penktadienio vakarą LNK žiniios pranešė, kad žinoma sulaikytojo tapatybė. Televizijos žiniomis, tai yra Sankt Peterburgo gyventojas Vladimiras Kotlerovas.

Jis sulaikytas, kai atvyko į Milano Malpensos oro uostą. Vyras laikomas suimtas Busto Arsizio mieste, kuris yra 30 kilometrų nuo Milano.

Laukė patvirtinimo

Naujausią informaciją apie Italijoje sulaikytą asmenį ir apie tarptautines procedūras, taikytinas šiuo atveju, penktadienio vidurdienį pranešė Generalinės prokuratūros Baudžiamojo persekiojimo departamento vyriausiojo prokuroro pavaduotojas Tomas Krušna.

Į trumpą spaudos konferenciją susirinko daug žiniasklaidos atstovų, tačiau į tribūną išėjęs prokuroras daug informacijos neatskleidė. Aišku tik tai, kad įtariamojo perdavimo Lietuvai procedūros gali užtrukti ne vieną savaitę. Lietuva turi per 40 dienų pateikti prašymą perduoti įtariamąjį mūsų šaliai.

„Šias kelias dienas laukėme patvirtinimo iš kelių šaltinių, kad tai yra tas pat asmuo. Vyko tapatybės nustatymo procedūros ir iš kelių šaltinių norėta gauti šį patvirtinimą.

Vienas patvirtinimas įvyko kiek anksčiau, o kitas mus pasiekė prieš keletą minučių. Šiuo metu esame tikri, kad Milane sulaikytas asmuo yra vienas iš Sausio 13-osios įvykių bylos įtariamųjų“, – pranešė prokuratūros atstovė.

Prokuroras T.Krušna patvirtino, kad gegužės 13 dieną Milane buvo sulaikytas asmuo, įtariamas Sausio 13-osios nusikaltimais.

Generalinė prokuratūra prieš kelias dienas kreipėsi su pranešimu į Italijos Respublikos teisingumo ministeriją patvirtindama, kad bus kreipiamasi dėl minėto asmens ekstradicijos. Prašymą dėl ekstradicijos mes turime pateikti per 40 dienų“, – sakė T.Krušna. Pareigūnų teigimu, įtariamasis įvykių metu buvo karininkas.

Anot prokuroro, buvo reaguojama operatyviai. Siekiant gauti informaciją buvo tiesiogiai kreiptasi į Italijos Respublikos kolegas.

Asmuo – vidutinio rango

Greičiausiai procedūros vyktų, jeigu asmuo pats sutiktų būti perduotas Lietuvos Respublikai.

„Tačiau ir tuo atveju tai užtruktų ne mažiau kaip 45 darbo dienas. Tokiu atveju, kai žmogus ginčija sprendimą, byla turėtų būti išnagrinėta Apeliacinio teismo. Teigiamo sprendimo atveju, galimas skundas Aukščiausiajam teismui. Be to, galutinį sprendimą priima teisingumo ministras, kurio sprendimas gali būt skundžiamas administraciniam teismui. Procedūra gana sudėtinga“, – kalbėjo prokuroras.

Laiko prasme prokurorai negali nurodyti konkrečios datos.

„Kol vyksta ikiteisminis tyrimas, asmens duomenys nėra skelbiami. Įtarimas yra dėl penkių veikų. Jo vaidmuo susijęs su veiksmais tiek prie Spaudos rūmų, tiek prie Televizijos bokšto. Detalės bus komentuojamos ar nekomentuojamos tyrimą vykdančių prokurorų“, – sakė prokuroras T.Krušna.

Jo teigimu, tai buvo vidutinės grandies pareigūnas, kuriam pagal funkcijas priklausė vadovavimas tam tikrai žmonių grupei. Asmuo buvo sulaikytas Milano Malpensos oro uoste.

T.Krušna teigė pasitikintis užsienio kolegomis: „Viskas vyksta tinkamai ir pagal įprastinę tvarką.“

Sulaikė oro uoste

Apie įtariamąjį Sausio 13-osios byloje Generalinė prokuratūra pranešė trečiadienį.

Tai būtų jau antras šiemet sulaikytas šios bylos įtariamasis. Pirmas, Rusijos pilietis Jurijus Melis, buvo sulaikytas šių metų kovo 12 dieną Panemunės pasienio kontrolės poste šiuo metu yra suimtas.

Iš viso šiame ikiteisminiame tyrime teismas įtariamaisiais dėl galimo tarptautinės teisės draudžiamo elgesio su žmonėmis, tarptautinės humanitarinės teisės saugomų asmenų žudymo, tarptautinės humanitarinės teisės saugomų asmenų žalojimo, draudžiamos karo atakos prieš civilius ir uždraustų karo priemonių naudojimo yra prisipažinę 79 Rusijos, Ukrainos ir Baltarusijos piliečiai.

Šiuo metu bylą dėl karinių veiksmų Lietuvoje 1991 metų sausį, kai buvo nužudyta 14 civilių, 31 – sunkiai sutrikdyta sveikata ir daugiau nei 1000 žmonių buvo kitaip sužaloti, sudaro per 700 tomų medžiagos.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Nauja diena“: kada JAV ginklai pasieks Ukrainą?