Rusų lėktuvas į orą iš Šiaulių pakėlė NATO orlaivius

Rusų naikintuvas Su-27 ketvirtadienį į orą iš Aviacijos bazės Šiauliuose pakėlė NATO oro policijos misiją atliekančius Lenkijos orlaivius. Pranešama, kad rusai neatsakinėjo į šaukinius.

Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

May 16, 2014, 1:08 AM, atnaujinta Feb 13, 2018, 9:27 PM

Kaip informuoja portalas wp.pl, lenkų Mig-29 į orą buvo pakelti po to, kai buvo užfiksuotas nežinomas orlaivis, skrendantis iš Kaliningrado. Pranešama, kad lėktuvas skrido virš neutralių vandenų, tačiau jis neatsakinėjo į šaukinius, nepateikė skrydžio plano.

Neatpažinto lėktuvo link nuskridę NATO oro policijos misiją atliekantys lenkai su naikintuvais Mig-29 orlaivį identifikavo kaip rusų Su-24.

Identifikavę lėktuvą, NATO naikintuvai grįžo į bazę.

Panaši situacija trečiadienį buvo įvykusi ir prie Latvijos sienos. Tądien NATO naikintuvai į orą buvo pakelti, kai neatpažintą orlaivį pastebėjo oro erdvę stebintys radarų operatoriai. Paaiškėjo, kad Latvijos išskirtinėje ekonominėje zonoje Baltijos jūroje skrido Ka-27 sraigtasparnis, Rusijos karinėse oro pajėgose daugiausia naudojamas kovai su povandeniniais laivais.

Latvijos ginkluotųjų pajėgų pranešime pažymima, jog išskirtinė ekonominė zona nepatenka į šalies teritorinius vandenis, todėl virš jos vykdomi karinių orlaivių skrydžiai nepažeidžia galiojančių susitarimų, tačiau rusų sraigtasparnio pilotai nesilaikė procedūrų ir neatsakė į radaro operatoriaus reikalavimą identifikuotis.

Ketvirtadienį NATO pajėgas į orą pakėlęs Su-24 (pagal NATO klasifikaciją – „Fencer“) yra sovietinių laikų šturmo lėktuvas, iki šiol naudojamas Rusijos karinėse oro pajėgose. Tai dvivietis dviejų variklių orlaivis.

Lėktuve Su-24 buvo sumontuota pirmoji sovietinė integruota skaitmeninė navigacijos ir atakos sistema. Orlaivis gali gabenti apie 12 tonų sprogmenų.

Rusija iki 2020 m. planuoja atsisakyti šių lėktuvų ir juos pakeisti naujesniais modeliais. 2012 m. pradžioje apie tai, kad atsisako šių orlaivių, paskelbė ir Baltarusija.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.