Tyliai medžius iškirtusi sostinės valdžia rengia naują kiaulystę

Vilniaus vicemeras pagaliau pripažino klydęs, kad su vilniečiais nepasitarė, kur reikėtų medžius kirsti ir sodinti. Tačiau kas iš to? Nauji medžiai sužymėti Antakalnyje, o kas su jais bus daroma, nesakoma.

Daugiau nuotraukų (1)

Arūnas Dumalakas

2014-05-20 07:55, atnaujinta 2018-02-13 18:13

„Savivaldybė nepadarė vienintelio dalyko – nepaaiškino vilniečiams, kodėl medžiai buvo iškirsti“, – šią savaitę teko pripažinti vicemerui Romui Adomavičiui.

Šiuos žodžius jis ištarė tik sulaukęs 186 kultūros, meno veikėjų pasirašyto skundo, kuriame piktinamasi dėl beatodairiškai kertamų medžių, rašo „Sostinė".

Nesikalbėjimas su vilniečiais, kai kertami medžiai, savivaldybei jau atsirūgo – kilo pasipiktinimo, protestų banga. Bet valdžia, pažadėjusi gyventojus informuoti apie želdynų tvarkymo darbus, vėl mina ant to paties grėblio.

Kamienus aprišo skaromis

Antakalnio gatvėje, prie Šv.Petro ir Povilo bažnyčios, jau pažymėtos kelios liepos, o savivaldybės atstovai prieš kelias dienas besikreipusiems vilniečiams nenorėjo paaiškinti, kokia bus šių medžių ateitis.

Istorija kartojosi ir Vilniaus gatvėje – čia prieš savaitę gyventojai sukilo pastebėję rožinius kryžius ant 15 kieme žaliuojančių medžių.

Vilniečiai įtarė, kad medžiai bus kertami terasą ketinančio įrengti baro „Cash“ šeimininko užsakymu, tad į pagalbą pasikvietė žaliuosius. Medžių kamienus, kurie jau pažymėti kryžiais, jie aprišo žaliomis skaromis.

Savivaldybės Želdynų poskyrio vedėjas Gintautas Runovičius atvykęs ramino, kad žymėjimas ant medžių nieko nereiškia. Esą nėra nei leidimo kirsti medžius, nei jų atsodinimo plano.

„Galima neabejoti, kad medžiai sužymėti baro „Cash“ šeimininko užsakymu. Jis norėtų plėsti savo valdas. Girdėjome kalbų, kad vietoj medžių ketinama įrengti ne tik terasą, bet ir fontaną.

Tai kuo mums tikėti, jeigu valdininkai vieną dieną pareiškia, kad medžius kirs, o kitą ateina ir aiškina, jog nieko nedarys?“ – piktinosi Vilniaus gatvės gyventojas Mindaugas Meškauskas.

Pusšimtis liepų – chorui

Vilniaus gatvės gyventojai prisiminė, kad taip pat nieko nepranešus pradėtos kirsti tuopos ir Žvejų gatvėje.

Tik tada, kai socialiniame tinkle buvo sukurtas puslapis, kuriame protestuojama prieš medžių kirtimą, o tuopų gynėjai ėmė kelti vis didesnį triukšmą, savivaldybė paskelbė, ką numačiusi daryti.

Anot valdininkų, Žvejų gatvėje vietoj senųjų medžių bus pasodinta 50 miesto sąlygoms pritaikytų liepų. Naujosios liepos skirtos chorui „Liepaitės“, kuris šiemet švęs 50 metų jubiliejų, pagerbti.

Taip pat pasibaigus remontui visame ruože nuo Karaliaus Mindaugo iki Žaliojo tilto bus įrengtas apie kilometro ilgio dviračių takas.

„Visos tuopos buvo pažeistos puvinio. Tik vienos daugiau – iki pat šaknų, o kitos mažiau – buvo patamsėjusi tik medžio šerdis. Tebūtų reikėję stipresnio vėjo ar audros, kad kuris nors medis nuvirstų ir įvyktų nelaimė“, – įspėjo savivaldybės Želdynų poskyrio specialistė Giedrė Čeponytė.

Žvejų gatvėje liepas planuojama sodinti antroje gegužės pusėje. Tokio savivaldybės atsakymo užteko, kad aistros nurimtų. Paskelbus nuotraukų, kaip atrodė nukirstų tuopų išpuvusios šerdys, visiems tapo aišku, kad medžiai kėlė grėsmę.

Stendų neįrengė iki šiol

„Kiekvienas gyventojas turi savo nuomonę, tačiau ji gali skirtis nuo specialistų nuomonės. Visada apima blogi jausmai, kai vyksta griovimas. O čia dar ir žalumos naikinimas“, – taip R.Adomavičius prisiminė dėl Žvejų gatvėje pjaunamų medžių pasipiktinusius vilniečius.

Jis priminė, kad net keli specialistai dar prieš 3–4 metus įspėjo – medžiai Žvejų gatvėje tampa pavojingi.

Iškirtus medžius paaiškėjo, kad specialistai neklydo. Tačiau kodėl valdininkai to negalėjo paaiškinti gyventojams?

„Taip, vilniečiai nebuvo informuoti, o tai buvo nesunku padaryti. Dar ir dabar nevėlu įrengti informacinius skydus, kuriuose būtų pasakojama apie gatvės rekonstrukciją“, – lingavo galva vicemeras. Bet stendų nėra.

Surengė parodomąją akciją

Tas pat ir Vasario 16-osios bei Šermukšnių gatvėse. Kai tik pasirodo medžių kirtėjai, kyla pasipiktinimo banga, nes vilniečiams niekas dorai nepaaiškina, kas bus daroma.

Tiesa, savivaldybė surengė parodomąją liepos sodinimo akciją Vasario 16-osios gatvėje. Čia žaliuos 17 tokių medžių.

Nauji medžiai bus atsparesni neigiamam aplinkos poveikiui: žiemą naujosioms liepoms mažiau kenks druskos, o vasarą – iš automobilių į aplinką patenkančios kenksmingosios medžiagos.

„Jeigu pasižiūrėtumėte į senas liepas, pamatytumėte, kad per 30–40 metų jos visiškai sunyko, nes buvo netinkama rūšis. Daugelis jų yra pažeistos puvinio, taip pat pažeista žievė. Šių medžių ne tik būklė buvo prasta – jie kėlė pavojų žmonėms ir šalia statomiems automobiliams“, – šį kartą atviresnė buvo G.Čeponytė.

Vilniečiai piktinosi ir dėl to, kad savivaldybė neskelbia, kiek kainuos naujų medžių sodinimas. Tik prispausti prie sienos valdininkai atskleidė, kad viena liepa kainuoja apie tūkstantį litų. O jų iš viso bus pasodinta 80.

Gatvėje augs šermukšniai

Medžių Šermukšnių gatvėje gynėjai tikėjosi, kad pasiekė pergalę. Bet tik šią savaitę išgirdo, kad klydo.

Anot R.Adomavičiaus, šioje gatvėje bus renovuojamos šilumos trasos, tad medžių nepavyks išsaugoti.

Vicemeras ramino vilniečius žadėdamas, kad vietoj senųjų medžių bus pasodinta 30 šermukšnių, kurie atitiks gatvės pavadinimą. Atsiras daugiau vietų automobiliams, suolų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.