D.Grybauskaitė neardys dabartinės Vyriausybės

Prezidentė Dalia Grybauskaitė kol kas nesiruošia imtis iniciatyvos performuoti dabartinę valdančiąją daugumą. Prezidentė sako, kad koalicijos likimas visų pirma priklauso nuo paties premjero Algirdo Butkevičiaus ir Seimo daugumos partijų. 

Daugiau nuotraukų (1)

Martynas Čerkauskas, BNS

2014-05-26 12:48, atnaujinta 2018-02-13 12:46

Tačiau šalies vadovė neatmeta galimybės, kad kai kurie ministrai keisis. Ji žada iki naujos kadencijos pradžios susitikti su visais ministrais ir aptarti jų ateities perspektyvas. 

Apie norą dalyvauti naujos Vyriausybės formavime pirmadienį ryte pareiškė rinkimus laimėjusios Tėvynės sąjungos ir Liberalų sąjūdžio vadovai.

D.Grybauskaitė taip pat neskuba žadėti, kad jos įveiktas socialdemokratas Zigmantas Balčytis bus paskirtas eurokomisaru.

Naują kadenciją D.Grybauskaitė žada ir toliau dirbti be atostogų, nes jų nenumato šalies įstatymai. 

„Labai norėtumėte mane išsiųsti atostogų?“, - išgirdusi tokį klausimą pirmadienį žurnalistams replikavo D.Grybauskaitė.  

Inauguracija - be saliutų

Nauja D.Grybauskaitės kadencija prasidės liepos 12 dieną. Šalies vadovė žada naują etapą pradėti su atsinaujinusia komanda, kuri įneštų naujų vėjų jos veikloje. Dalis naujų patarėjų gali būti žmonės, kurie padėjo jai rinkimų metu. 

Tačiau prezidentė žada ir toliau taupyti. Jos inauguracijos ceremonija vėl bus be saliutų ir banketų. Tiesa, gali būti, kad visuomenei bus surengtas koncertas. D.Grybauskaitė džiaugiasi, kad Lietuvoje dar atsiranda atlikėjų, kurie sutinka groti ir dainuoti nemokamai. 

Tačiau iki to laiko laukia egzaminas dabartiniams ministrams. D.Grybauskaitė ketina kviestis po vieną ir aptarti jų galimybes tęsti darbus. Šalies vadovė pirmadienį neišdavė, virš kurių ministrų galvų kabo Damoklo kardas.

Ji paneigė gandus, kad gali būti nepatenkinta krašto apsaugos ministro socialdemokrato Juozo Oleko veikla. Esą šis ministras nesusitvarko su savo pareigomis. D.Grybauskaitė pabrėžė, kad su krašto apsaugos ministru sutaria gerai, o neigiamas kalbas apie J.Oleką gali skleisti patys socialdemokratai.  

Prezidentė artimiausiu metu žada susitikti su visais ministrais. 

„Kalbėsiu apie jų atliktus darbus, ką jie turėtų ar galėtų padaryti. Jokios abejonės kalbėsiu su Seimo dauguma ir premjeru dėl vieno ar kito ministro tinkamumo eiti pareigas. Tačiau noriu atkreipti dėmesį, kad daugeliu atveju ne patys ministrai yra problema, o viceministrai ir jų kokybė yra problema. Viena iš temų pokalbyje su premjeru būtų šis klausimas, nors prezidentas tiesiogiai negali įtakoti viceministrų skyrimo“, - aiškino šalies vadovė.

Ji kol kas nesureikšmina konservatorių ir liberalų kalbų apie būtinybę formuoti naują valdančiąją koaliciją.

Prezidentė pabrėžė, kad socialdemokratai rinkimuose pasirodė prastai, kad žmonių nuomonės keičiasi, tačiau ji nurodo, kad Seimo dauguma dar yra nepasikeitusi ir viskas dabar priklauso nuo valdančiųjų partijų, ar jos sugebės toliau dirbti kartu. Prezidento galios keisti premjerą po šalies vadovo rinkimų yra ribotos nebent pasikeistų pati valdančioji koalicija. 

Neleis grobstyti Lietuvos

Spaudos konferencijos pradžioje D.Grybauskaitė, sekmadienį rinkimuose surinkusi 59 proc. balsų, dar kartą padėkojo Lietuvos žmonėms.

Ji pasidžiaugė sekmadienį įvykusiais rinkimais, o Europos Parlamento rinkimų, kuriuose triumfavo dešinieji, rezultatus pavadino „visai neblogais“.

„Šie rinkimai parodė, kad sąžiningi Lietuvos žmonės yra atsparūs provokacijoms ir purvo pylimams. Tai rodo visų mūsų žmonių išaugusį brandumą, kad mūsų politinė kultūra taip pat keičiasi, kad rinkimų rezultatus pradėjo lemti ne pinigai, ne reklama, o nuoseklus darbas ir žmonių pasitikėjimas. Vadinasi, Lietuva auga ir skaidrėja“, - sakė šalies vadovė. Kalbėdama apie tai, ką darys artimiausius penkerius metus, ji pabrėžė būtinybę išnaudoti ekonomikos atsigavimo rezultatus, kad juos pajustų kiekvienas žmogus.

„Situacija šalyje gerėja, ekonomika stabiliai auga. Turime visas galimybes sumažinti socialinę atskirtį ir užtikrinti kiekvienam Lietuvos žmogui kokybišką gyvenimą“, - kalbėjo D.Grybauskaitė.

Ji stengsis, kad ekonomikos augimo rezultatai „nepatektų į grupuočių kišenes“, Lietuva nebūtų grobstoma, būtų pažabota korupcija.

Prezidentė džiaugėsi, kad po pusmečio bus įvestas euras, o tai užtikrins geresnes verslo sąlygas, skurdo mažinimą. D.Grybauskaitė žada toliau stiprinti šalies energetinę nepriklausomybę, skaidrumo principų įtvirtinimą, didinti valstybės saugumą, gynybą.   Sieks tapti reikšminga

Vilniaus universiteto Tarptautinių santykių ir politikos mokslų instituto docentas Kęstutis Girnius prognozavo, kad antrąją savo kadenciją D.Grybauskaitė bandys atviriau bendrauti su žmonėmis, suformuoti geresnę komandą.

„Ji parodė, kad yra kompetentinga prezidentė, bet ji nėra parodžiusi, kad yra didelė, ypatingo dėmesio verta prezidentė, kuri kaip nors labai reikšmingai pakeitė Lietuvos gyvenimą. Manyčiau, kad ji gal stengsis tapti ta didele prezidente, ne tik populiaria prezidente“, - sakė politologas, paklaustas, kuo skirsis pirmoji ir antroji prezidentės kadencijos.

Kaip per spaudos konferenciją pirmadienį pranešė VRK pirmininkas Zenonas Vaigauskas, sekmadienį oficialiai patvirtinus rinkimų rezultatus kitą savaitę jai bus įteiktas prezidento pažymėjimas, o priesaika numatyta liepos 12 dieną.

VRK vadovas pažymėjo, kad informacijos apie pažeidimus, kurie galėtų turėti įtakos rinkimų rezultatams, nėra. „Mes nesame gavę tokių skundų, dėl kurių galėtumėm suabejoti, kad rinkimai buvo laisvi ir demokratiški“, - pažymėjo VRK vadovas.

„Mes sveikiname Dalią Grybauskaitę laimėjus rinkimuose antrai prezidento kadencijai“, - per spaudos konferenciją pristatydamas rinkimų rezultatus sakė Z.Vaigauskas

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.