Reitingų lyderiams nuskambėję pavojaus varpai – dar ne pabaiga

Gyventojų apklausose ilgą laiką ryškiai karaliavusios valdančiosios Socialdemokratų partijos lyderių sekmadienio naktį laukė šaltas dušas – kairieji rinkimuose į Europos Parlamentą sulaukė gerokai mažiau balsų nei tikėjosi.

Daugiau nuotraukų (1)

Tadas Ignatavičius

May 26, 2014, 12:48 PM, atnaujinta Feb 13, 2018, 12:46 PM

Į priekį konservatorius praleidę socialdemokratai laimėjo du mandatus ir į Briuselį vėl siųs Viliją Blinkevičiūtę ir Zigmantą Balčytį. Buvęs kandidatas į prezidentus iš sąrašo lyderio pozicijos buvo nuleistas laipteliu žemyn.

Kai kurie socialdemokratai mano, kad partijai koją rinkimuose galėjo pakišti būtent Z.Balčyčio dalyvavimas abejuose rinkimuose. „Mūsų rinkimų kampanija buvo ne pati geriausia. Labiausiai galbūt pakenkė Z.Balčyčio dvilypumas“, – vertindamas rinkimų rezultatus pripažino vienas socialdemokratų lyderių Algirdas Sysas.

Seimo vicepirmininkas pažymėjo ir tai, kad visuomenės nuomonės apklausos Lietuvoje dažnai neatspindi realybės: „Žmonės kalba ir reitinguoja vienaip, o kai reikia balsuoti rimtai – pasielgia kitaip. Tikėjomės, kad taip nutiks Daliai Grybauskaitei, bet atsitiko mums.“

Politikas taip pat neslėpė, kad rinkimų rezultatams įtakos galėjo turėti ir tam tikri partijos nukrypimai nuo deklaruojamų vertybių. „Mūsų partija, nors ir socialdemokratiška, dažnai atlieka liberalių veiksmų. Dėl to vėliau rinkėjai balsuoja už liberalus“, – kalbėjo A.Sysas.

Be Liberalų sąjūdžio šuolio į trečiąją vietą, siocialdemokratą nustebino pokyčiai konservatorių sąraše, kuriame į pirmąją vietą iš trečiosios pakilo ką tik partinę karjerą pradėjęs dešiniųjų patriarcho Vytauto Landsbergio anūkas Gabrielius. „Suprantu, kad anūkas labai svarbu, bet maniau, kad mąstančių Lietuvoje vis dėlto yra daugiau. Turiu sūnų ir dukrą, gal juos jau reikia ruošti rinkimams“, – juokėsi A.Sysas.

Prasti rinkimų rezultatai nustebino ir socialdemokratų vedlį Algirdą Butkevičių.

Premjeras pripažino, kad buvo tikimasi laimėti daugiau vietų – tris ar net keturias. „Mums tai – staigmena“, – kalbėdamas naktį, kai dar nebuvo suskaičiuoti visi balsai, palankesnių rezultatų vylėsi sulaukti A.Butkevičius.

Kita vertus, tokie rezultatai užkirto kelią į Briuselį krašto apsaugos ministrui Juozui Olekui. Nors pastaruoju metus šis ministras sulaukia nemažai kritikos, premjeras gina ministrus ir apie galimus pokyčius Vyriausybėje po prezidento rinkimų kalba nenoriai.

A.Butkevičius taip pat pripažino, kad Z.Balčyčiui sulaukti didesnės sėkmės galėjo sutrukdyti jo dalyvavimas abejuose rinkimuose. Bet premjeras pabrėžė, kad tai buvo partijos sprendimas ir neskubėjo pripažinti, jog buvo padaryta klaida.

Vis dėlto politologas Algis Krupavičius mano, kad tai – ne pagrindinė socialdemokratų fiasko rinkimuose priežastis: „Viena nesėkmės priežasčių – prastas rinkimų kampanijos organizavimas.

Socialdemokratų partijoje rinkimų mechanizmas yra aiškiai įstrigęs, tad socialdemokratai turėtų ieškoti priežasčių, kodėl jiems jau keletą rinkimų iš eilės nesiseka. Jų kampanijos yra neįdomios, neaktyvios ir nepasiekiančios paprasto rinkėjo, gal net biurokratiškos. Šios partijos rinkimų strategai jau yra išsikvėpę ir juos būtina keisti.“

A.Krupavičius taip pat įsitikinęs, kad socialdemokratams reikia ne tik naujų idėjų, bet ir naujų veidų. Mat jų kandidatų sąrašas į Europos Parlamentą esą buvo sudarytas pernelyg nomenklatūriškai. „Jiems nuskambėję pavojaus varpai – labai vietoje ir laiku. Iki savivaldybių ir Seimo rinkimų dar yra laiko, tad jie savo reikalus dar gali pataisyti“, – svarstė mokslininkas.

Vyriausiosios rinkimų komisijos negalutiniais duomenimis, Europos Parlamento rinkimuose socialdemokratai surinko 17,27 proc. balsų ir turėtų gauti du mandatus.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.