Paaiškino, kam reikalinga kriminalinės policijos pertvarka

Lietuvos kriminalinės policijos biure vykdoma šalies kriminalinės policijos pertvarka, tobulinama ir efektyvinama kriminalinės policijos veikla – siekiama teikti visuomenei kokybišką paslaugą nusikaltimų užkardymo ir tyrimo bei visuomenės saugumo užtikrinimo srityse, praneša Policijos departamentas.

Policijos departamentas paaiškino, kam reikalinga kriminalinės policijos pertvarka.<br>V.Ščiavinsko asociatyvi nuotr.
Policijos departamentas paaiškino, kam reikalinga kriminalinės policijos pertvarka.<br>V.Ščiavinsko asociatyvi nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

2014-05-30 16:16, atnaujinta 2018-02-13 08:50

Pasak LKPB viršininko Rolando Kiškio, kriminalinės policijos pertvarka būtina, norint suvaldyti šiuolaikinį nusikalstamumą.

„Nusikalstamas pasaulis nesnaudžia ir sparčiai tobulėja, todėl norėdami užkardyti šį procesą, turime būti viena koja priekyje, – sako Rolandas Kiškis. – Po pertvarkos didės visų kriminalinės policijos pareigūnų kompetencijos, vykdoma veikla bus skaidresnė, o visuomenė gaus kokybiškesnes paslaugas, leisiančias jiems jaustis saugiau.“

Kodėl reikėjo keistis?

Kaip rašoma policijos pranešime, poreikį keistis kriminalinėje policijoje sąlygojo aiškios kvalifikacijos kėlimo sistemos nebuvimas, pareigūnams trūko kompetencijų tinkamai ir kokybiškai atlikti užduotis. Visa tai iššaukė ir kitas problemas – kriminalinė žvalgyba buvo vykdoma neefektyviai, nepakankamai veiksmingai buvo kovojama su šešėlinės ekonomikos apraiškomis, dėl didelio ir netolygiai paskirstyto darbo krūvio tarp kriminalinės policijos padalinių nusikaltimai nebuvo tiriami tinkamai. Tokia situacija buvo aiškus signalas, kad kriminalinė policija subrendo esminiams pokyčiams.

Siekiant pasikeitimo, Lietuvos kriminalinės policijos biure buvo analizuojama ir vertinama kriminogeninė situacija Lietuvoje ir kitose Europos šalyse, įvertinti dabartiniai pareigūnų gebėjimai, kompetencijos bei turimos žinios, kriminalinės policijos veikloje naudojama techninė bazė bei jos vystymo perspektyvos.

Pokyčiai Lietuvos kriminalinės policijos biure prasidėjo jau prieš keletą metų. Nuo 2011 metų pradėtas specialus projektas dėl darbo su informatoriais sistemos keitimo Lietuvos policijoje. Praėjusių metų liepos 1 d. reformuota centrinė kriminalinės policijos įstaiga – Lietuvos kriminalinės policijos biuras. Šių metų vasario mėnesį pradėti kriminalinės žvalgybos mokymai naujai įkurtame LKPB kriminalinės žvalgybos mokymo centre. Nuo šių metų rugsėjo planuojama pertvarkyti kriminalinės policijos padalinius apskričių vyriausiuose policijos komisariatuose.

Ką atneš pokyčiai?

Sėkmingai pertvarkius šalies kriminalinę policiją, jos veikla bus orientuojama atsižvelgiant į aktualias kriminogenines problemas šalyje, nusikaltimų tyrimo procedūros taps paprastesnės ir skaidresnės. Kriminalinė žvalgyba bus vykdoma, o sunkūs ir labai sunkūs, rezonansiniai ir „tamsūs“ nusikaltimai tiriami apskričių vyriausiųjų policijos komisariatų kriminalinės policijos padaliniuose, kitus nusikaltimus tirs teritorinių policijos komisariatų pareigūnai.

Didelis dėmesys bus skiriamas pareigūnų kvalifikacijai tobulinti ir specialiosioms žinioms įgyti, stiprinami pareigūnų gebėjimai analizuoti, efektyviai tirti nusikaltimus elektroninėje erdvėje, smurtinius bei su narkotikais susijusius nusikaltimus, taip pat užkardyti organizuotą nusikalstamumą. Sukurta nauja kriminalinės žvalgybos mokymų programa yra moderni, ji leis orientuotis į praktinių žinių ir gebėjimų tobulinimą. Taip pat gerės darbuotojų darbo sąlygos, darbo įrankiai ir motyvavimas.

Kaip teigia LKPB viršininkas R. Kiškis, pertvarkos gairės, kurios apima visą policijos sistemą, padės sukurti stipresnę kriminalinę policiją, kurioje dirbs labiau kvalifikuoti pareigūnai, vykdoma kriminalinės žvalgybos veikla taps veiksmingesnė, gerės paslaugos gyventojams, didės šalies piliečių saugumas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.