Su ginklu – į pasimatymą, su deimantais – į baseiną

„Laikinoji sostinė“

Daugiau nuotraukų (1)

Jadvyga Pekarskaitė

Jul 4, 2014, 3:01 PM, atnaujinta Feb 12, 2018, 5:52 AM

Tik nepamanykite, kad vėl kalbėsime apie tai, kuo policijos pareigūnams pernai Vilniuje gyrėsi skandalingasis Kauno politikas V.Šustauskas. Kai kurie kauniečiai vyrai savo pranašumą pabrėžia gerokais kietesniais būdais. Nežinote kokiais?

Laisvės alėją ilgomis kojomis nuo ryto iki vidurnakčio be tikslo matuojančios gražuolės atrėžtų, kad svarbiausia vyrui yra turėti pluoštą banknotų, kreditinių kortelių išpūstą piniginę ir prašmatnų automobilį. Toks galiūnas gali būti tikras, kad nė viena sutikta prie prabangių drabužių parduotuvės vitrinos būtybė nerauks nosies dėl neitin mandagaus kreipinio ir nesvarstys, ar vyro džinsinės (ir net sportinės) kelnės pirktos Gariūnuose, ar parvežtos iš mados namų užsienyje.

Tačiau ilgakojės ne visai teisios. Trumpiausiomis vasaros naktimis dalis vyriškos giminės atstovų Kaune suko galvas ne dėl merginų ir pinigų, o ką daryti su neįregistruotais ginklais. Kauniečiai jų prieš gerą penkmetį tiek prisipirko, kad net teisėsaugininkai buvo sunerimę, kodėl šio miesto žmonės jaučiasi tokie nesaugūs.

Nuo šių metų liepos 1-osios įsigaliojo baudžiamoji atsakomybė už dujinių ir nedidelės galios ginklų bei senovinių ginklų kopijų laikymą be policijos leidimo. Gresia įkalinimas iki penkerių metų. Įregistruoti dujinius ginklus nuspręsta todėl, kad juos galima perdirbti į kovinius, jais švaistosi ne tik nusikaltėliai, bet ir šiaip karštakošiai vyrai. Prisigėrė, susiginčijo, susimušė, pykšt ir išsilakstė. Iš ko šaudė, kam priklauso pistoletas – aiškinkitės jūs, teisėsaugininkai, už tai jums pinigus moka.

Policijos Licencijavimo skyriaus duomenimis, kauniečiai legaliai laiko 14 168 kovinius ginklus. Tačiau dažnas vyras (būkime tikslūs – moterys taip pat) kelnėse ar prie jų diržo nešiojasi ne tik savigynai išduotą kovinį pistoletą, bet ir kitokį ginklą, o jo namuose rastumėte medžioklinį šautuvą ir gal net senovinę patranką. Jei madinga tapo pabūklo šūviais pasveikinti įvairių miesto švenčių dalyvius ir net pranešti, kad ateina savaitgalis, tai kodėl to nepadarius, kai į kiemą įvažiuoja geidžiamiausias žentas ar iš kolonijos grįžta sūnus.

Tačiau šią savaitę vyrai savo kažkada laisvai įsigytus dujinius ginklus privalėjo įregistruoti arba sunaikinti. Pastarųjų policijos pareigūnai surinko apie 500. Įregistruota beveik šeši tūkstančiai dujinių pistoletų ir revolverių, daugiau nei trys tūkstančiai nedidelės galios revolverių ir geras pusšimtis senovinių ginklų kopijų.

Tiesa, kai kurie vyrai ant pareigūnų stalo klojo ne vieną ir ne du, o net penkis dujinius ginklus. Žiūrėkit, kokie mes kieti – kiekvienoje kelnių kišenėje ir rankinėje galim nešiotis po pistoletą. Kam vienam žmogui reikia penkių revolverių, galima tik spėti, o pareigūnams paklausti to nevalia. Neteko pastaruoju metu girdėti, kad kas nors Kaune būtų tokiu ginklu nuo plėšikų apsigynęs, o juo labiau ką nors apgynęs. Priešingai – policija dažniau gauna pranešimų, kad vagys kartu su kitu turtu ir revolverį prigriebia.

Taigi dažnas vyras gali didžiuotis turintis ginklą, o kuo puikuojasi moterys? Jaunesnėms, toms, kurios mokslus iškeitė į vyrų medžioklės plotus ir į juos išbėgo dar neseniai, viskas priešakyje. O kai kurios solidžios kaunietės priverstos su savimi nešiotis visą sukauptą materialųjį turtą, kad būtų pastebėtos.

Štai 49-erių metų moteris pasiskundė, kad liepos 2-ąją buvo apvogta Kauno plaukimo centre. Kaunietė į baseiną atėjo pasipuošusi balto aukso grandinėle su ant jos užvertu auksiniu žiedeliu bei platinos žiedu su dešimčia deimanų. Visas šias grožybes moteris padėjo persirengimo kambaryje ant suoliuko. Kadangi po maudynių papuošalų nerado, tikina patyrusi net 10 tūkst. litų nuostolį.

Paaiškinkite, kodėl einant plaukioti į baseiną reikia pasiimti tokios didelės vertės juvelyrinius dirbinius?

Dar viena panašaus amžiaus kaunietė tą pačią dieną su savimi eidama gatve turėjo tris mobiliojo ryšio telefonus ir auksinę grandinėlę su pakabuku. Visas laimikis atiteko rankinę atėmusiam užpuolikui.

Sakykite, kam šiais laikais reikalingi trys telefonai, kai visų ryšio operatorių tarifai yra beveik vienodi. Vienas atsiliepti į vyro, kitas – viršininko, o trečias – meilužio skambučius? O gal tiesiog pasipuikuoti prieš drauges?

Tūkstantinės vertės brangenybėmis apsikarsčiusių poniučių pamatysite ir gatvėje, ir kirpykloje, ir poliklinikoje. Net eilėje prie socialinių pašalpų. Dažna, paklausta, iš kur tos vertybės, atrėš, kad prieš 30 ar daugiau metų pardavėja arba sandėlininke dirbo.

Tačiau jei jums sakys, kad ginklai ir prabangūs aukso dirbiniai yra visų kauniečių vyrų ir moterų išskirtinumo simboliai, – netikėkite. Vadinasi, nebuvote ten, kur plazda kitokia Kauno dvasia.

„Laikinoji sostinė“

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.