Sutemus vilniečiai tampa nebe vilniečiais

„Sostinė“

Daugiau nuotraukų (1)

Arūnas Dumalakas

Jul 4, 2014, 7:06 PM, atnaujinta Feb 12, 2018, 5:37 AM

Naktiniai autobusai Vilniuje - kaip sovietmečiu žalieji žirneliai ir šampanas per rinkimus. Pasidžiaugei malonumu - ir užteks. Kaune ne tik per šventes, bet ir kiekvieną penktadienio, šeštadienio naktį gatvėmis gali riedėti ir autobusai, ir troleibusai, Vilniuje - ne.

Toliau žvalgytis nė neverta: Rygoje naktiniai autobusai savaitgalių naktimis kursuoja devyniais maršrutais, o valstybinių švenčių metu rygiečiai nemokamu miesto transportu pamaloninami ir sutemus.

Vilniuje - kitaip. Naktiniai autobusai - tik per šventes ir dar privalai iš vairuotojo pirkti bilietą už 3,5 lito, nes Vilniečio kortelė negalioja. Sutemus tu - nebe vilnietis.

Pastarąjį kartą autobusai namo vilniečius parvežė per Kultūros naktį. Meras A.Zuokas socialiniame tinkle pasidalijo skaičiais, kiek tai kainavo vežėjams.

Penkiais maršrutais keliavo 3616 keleivių, išlaidos - 12 255 litai, pajamos - 11 521 litas. Taigi įmonė „Vilniaus viešasis transportas“ patyrė 734 litų nuostolį. Daug tai ar ne didelei bendrovei, A.Zuokas nesiryžo svarstyti.

O vilniečiai puolė mokyti, kad vežėjai pirmiausia turėtų ne apie pelną svajoti, o įsisąmoninti, jog miesto transportas yra visuomenės poreikiams tenkinti.

Tie, kurie keliavo naktiniais autobusais, tvirtino matę, kad daug keleivių lipo ne per priekines duris. Nutaikę progą, kai vairuotojas atidaro vidurines duris keleiviams išleisti, jie veržėsi pro jas ir nepirko bilietų.

Tokie nesuprato ir turbūt nesupras, kad nepirkdami bilietų didino vežėjų nuostolius. Tad dalį kaltės, kad Vilniuje nėra naktinių autobusų, turėtų prisiimti ir keleiviai.

Kiti klausė: o kiek yra nuostolingų dieninių maršrutų? Tikrai ne viena dešimtis. Tik dieną vežėjai kažkodėl atsimena, kad miesto transportas yra visuomenės poreikiams.

Vis dėlto reikėtų atkreipti dėmesį į prašančiųjų naktinių autobusų argumentą. Besinaudojantieji šia transporto rūšimi grįžta iš įvairių renginių, klubų, pasilinksminimo vietų. Kiek jose jie palieka pinigų, sumoka mokesčių?

Tikrai ne 734 litus, kurių reikėtų Kultūros naktį kursavusių naktinių autobusų nuostoliams padengti.

Aišku, galima atšauti: jeigu turi pinigų iki vėlumos linksmintis bare, tai sukrapštyk jų ir kelionei taksi. Bet į klausimą, kodėl Vilnius kratosi naktinių autobusų, lieka neatsakyta.

„Sostinė“

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.