Amatininkai sutrikę: Kernavėje labiau laukiami kiniški blizgalai

Lietuvos mugėse prekiaujantys amatininkai Nerijus ir Rasa Janušauskai po savaitgalį vykusio gyvosios archeologijos festivalio Kernavėje liko priblokšti. Paraišką dalyvauti per vėlai atsiuntusiems medžio apdirbėjams buvo užginta prekiauti festivalyje.

Daug tautodailės prekes siūlančių amatininkų Kernavėje buvo nugrūsta į užkampius, o pagrindinėse gatvėse virė pigios kiniškos produkcijos prekyba.<br>D.Umbraso asociatyvi nuotr.
Daug tautodailės prekes siūlančių amatininkų Kernavėje buvo nugrūsta į užkampius, o pagrindinėse gatvėse virė pigios kiniškos produkcijos prekyba.<br>D.Umbraso asociatyvi nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Liucija Lenkauskaitė

2014-07-08 07:21, atnaujinta 2018-02-12 04:06

Tačiau prekybininkų šeima nenusiminė. Šventinį Mindaugo karūnavimo savaitgalį Janušauskai smagiai leido Vilniuje, Dainų šventėje, o ir į Kernavę užsukti nusprendė tiesiog norėdami pasidairyti po festivalį.

Pamatytas vaizdas nupūtė amatininkų šypsenas. Daug tautodailės prekes siūlančių amatininkų buvo nugrūsta į užkampius, o pagrindinėse gatvėse virė pigios kiniškos produkcijos prekyba.

„Kai pamačiau, tiesiog šokiravo tas vaizdas, - portalui lrytas.lt tvirtino R.Jonušienė. - Vaikštai pagrindinėmis gatvėmis ir matai pardavinėjant pjaustykles ir dantų šepetėlius su aukso dulkėmis“.

Kriterijai neaiškūs

Moteris pasakojo, Širvintų savivaldybei siuntusi paraišką su nuotraukomis, bet prašymas buvo atmestas. Ji stebėjosi, kad prie paraiškos reikėjo pridėti dirbinių nuotraukų.

„Kam mums vargti ir daryti tas nuotraukas, jei jau iš anksto yra nuspręsta, kas prekiaus? - piktinosi ji.

Amatininkė teigė iš pradžių maniusi, kad paraiškos atmetinėjamos buvo dėl to, kad prekybininkai neatitiko kažkokių kriterijų. Tačiau pirmą kartą su vyru apsilankę archeologijos festivalyje jiedu liko šokiruoti:

„Nebesuvokiu, kokie ten yra tie kriterijai. Jeigu tokio masto renginys vyksta, ir galima prekiauti kinietiškais blizgučiais, tai nežinau...“, - stebėjosi pašnekovė.

Moteris svarstė, kad tikriesiems tautodailininkams turėtų būti suteikiama vietos pirmenybė centre.

Gadina įvaizdį

Pakalbintas kitas amatininkas Gediminas Kairys mugėje prekiavo. Tačiau jo nuomonė dėl prekybos kiniškais niekučiais buvo taip pat griežta.

Medžio drožėjas teigė, dar vasario mėnesį užpildęs paraišką dalyvauti festivalyje. Amatininkas stebėjosi, kodėl savivaldybei reikia tiek įrodinėti savo veiklą, net jei šventėje prekiauja daugelį metų.

„Turėjome pridėti tautinio paveldo sertifikato kopiją, tautodailininko pažymėjimo kopiją, parašyti, kokiose kokiose parodose dalyvavę. Į Kernavę važinėju nuo nepriklausomybės atkūrimo. O dabar, kai atvažiavome, geriausiose vietose pametėme stovint su „Gariūnais“, - absurdišką situaciją dėstė pašnekovas.

Tautodailininkai savivaldybei turėjo susimokėti 120 litų dviejų dienų prekybos mokestį.

Vyras tvirtino, kad amatininkai buvo nugrūsti prie Kernavės kapinių tvoros, į stovėjimo aikštelės galą, net prie mokyklos. Pasak jo, geriausias vietas gatvėje užsiėmę kiniška produkcija prekiaujantys asmenys neva buvo įsitaisę privačių gyventojų kiemuose.

„Bet jie stovi ant šaligatvio, o jis juk priklauso seniūnijai. Į privataus gyventojo sklypą jie įsikišę vos 20-50 centimetrų“, - pasakojo drožėjas.

G.Kairys atkreipė dėmesį į tai, kad archeologijos dienos yra visos respublikos prestižinis renginys.

„Jiems patiems turėtų būti gėda, kad atvažiavę turistai mato bažnytkaimio turgų. Trūksta tik, kad su kibirais, kaliošais ir polietileno plėvele dar stovėtų“, - kirto medžio apdirbėjas.

Rasa Tamošiūnienė, Širvintų rajono savivaldybės administracijos direktoriaus pavaduotoja:

Už šį renginį atsakingos savivaldybės darbo grupės vadovė tvirtino žinanti apie nemalonią situaciją. Moteris teigė, kad savivaldybė negali reguliuoti, ką savo kieme veikia privatūs gyventojai.

„Jiems nesvarbu, kas atvažiuoja, svarbu, moka pinigėlius. O išėjo taip, kad apkaltino mus – neva mes priėmėme tuos prekybininkus. “, - sakė R.Tamošiūnienė.

Pasak jos, gyventojų teritorija nėra seniūnijos teritorija, tad gyventojai turi teisę į savo kiemą priimti prekybininkus.

„Mes nieko negalime padaryti. Aišku, galbūt kažkas ten tikrino mokesčius, nežinau. Mes neturime įgaliojimo patikrinti“, - sakė ji.

Savivaldybės atstovė teigė, kad šiais metais jie sulaukė itin daug prekiautojų paraiškų. Nemažai jų teko atmesti dėl Kerniaus gatvės tvarkymo darbų. R.Tamošiūnienė tvirtino, kad vertindama, kuriems prekiautojams išduoti leidimus, komisija visų pirma atsižvelgė į tautodailę, paveldą.

„Labai gaila. Nėra ta Kernavė didelė kišenė, kur galima būtų sutalpinti visus. Tvarkoma Kerniaus gatvė buvo kliūtis“, - dėl nemalonios situacijos apgailestavo savivaldybės darbuotoja.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.