Politikai nori pagausinti karių

Skinasi kelią pataisos dėl 130 mln. litų krašto apsaugai

Parengtojo rezervo kariais tampama baigus privalomąją karo tarnybą Lietuvoje ar kitose NATO ir ES valstybėse.<br>V.Balkūno asociatyvi nuotr.
Parengtojo rezervo kariais tampama baigus privalomąją karo tarnybą Lietuvoje ar kitose NATO ir ES valstybėse.<br>V.Balkūno asociatyvi nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

BNS ir lrytas.lt inf.

Jul 8, 2014, 2:04 PM, atnaujinta Feb 12, 2018, 3:39 AM

Pagal projektą, bendras ribinis karių ir kariūnų skaičius 2015 metais nustatomas nuo 14 tūkst. 340 iki 18 tūkst. 460. Šiemet nustatytas 14 tūkst. 140 - 17 tūkst. 360 intervalas.

Profesinės karo tarnybos karių ribinis skaičius kitiems metams būtų nustatomas nuo 7 tūkst. 800 iki 8 tūkst. 800. Ministerija argumentuoja, jog profesinės karo tarnybos karių ribinis skaičius didinamas siekiant, kad kariniai vienetai turėtų reikalingą personalą bei užtikrinami numatyti kariuomenės pajėgumai.

Privalomąją pradinę karo tarnybą planuojama vykdyti organizuojant bazinius karinius mokymus ir jaunesniųjų karininkų vadų mokymus. Ribinis privalomosios pradinės karo tarnybos karių skaičius nustatomas nuo 1 tūkst. 50 iki 1 tūkst. 590.

Parengtojo rezervo kariais tampama baigus privalomąją karo tarnybą Lietuvoje ar kitose NATO ir ES valstybėse, 3 metus ištarnavus savanorių karo tarnyboje, taip pat baigus bazinius karinius ar jaunesniųjų karininkų vadų mokymus, kariūnams baigus pirmuosius studijų metus.

Ministerijos duomenimis, šiuo metu krašto apsaugos sistemoje iš viso tarnauja apie 14,5 tūkst. asmenų, iš jų – 7,8 tūkst. profesinės karo tarnybos karių , 4,2 tūkst. karinėse pratybose ir mokymuose nuolat dalyvaujančių atsargos karių sudaro aktyvųjį rezervą, dar 2,3 tūkst. yra civiliai.

Skinasi kelią pataisos dėl 130 mln. litų krašto apsaugai

Seimas pirmą kartą apsvarstė pataisas, kuriomis siūloma krašto apsaugai šiemet papildomai skirti 130 mln. litų: 85 mln. litų bus skirta iš biudžeto, o dar 45 mln. litų - iš Privatizavimo fondo. Dėl to biudžeto deficitas didės 20 mln. litų

Seimas, apsvarstęs 2014 metų biudžeto įstatymo pataisas, antradienį nutarė dėl jų apsispręsti ketvirtadienį.

Apie 65 mln. litų krašto apsaugai bus skirta iš padidėjusių akcizų pajamų, 20 mln. litų - didinant valstybės skolą, o dar 45 mln. litų rasta Privatizavimo fonde, gavus anksčiau depozite laikytas Vokietijos koncerno E.ON lėšas už „Lietuvos dujų“ akcijas, įsigytas 2002 metais.

Konservatorė Rasa Juknevičienė vylėsi, kad lėšos „pasieks tas krašto apsaugos sritis, kam labiausiai reikia“.

„Šiandien krašto gynybos finansavimo klausimas yra suprantamas kaip prioritetas. (...) Tikiuosi, kad pinigai ras tą panaudojimą, kokio būtiniausiai šiandien reikia“, - teigė R.Juknevičienė.

Konservatorius Rimantas Jonas Dagys aiškino, kad įstojusi į NATO, Lietuva buvo pasijutusi per daug saugi, tačiau Ukrainos įvykiai parodė, kad negalima taip jaustis.

„Reikia suprasti, kad mūsų saugumas anaiptol nėra toks jau didelis ir tas nusiraminimas ir saugumo jausmas buvo niekuo nepagrįstas“, - teigė parlamentaras.

Krašto apsaugos ministras Juozas Olekas yra teigęs, kad papildomos lėšos reikalingos kariuomenės pajėgumų atkūrimui, įsipareigojimų NATO sąjungininkams vykdymui ir investicijų projektams. Numatoma įsigyti nešiojamąsias priešlėktuvinės gynybos sistemas, vidutinio nuotolio valdomą prieštankinės gynybos sistemą.

Taip pat ketinama įsigyti ryšių, transporto priemonių sausumos pajėgoms bei specialios įrangos karinėms oro pajėgoms, bus plėtojama poligonų infrastruktūra. Pasak ministro, šios priemonės sudarys tinkamas sąlygas koviniam rengimui užtikrinant veiksmingą Lietuvos kariuomenės ir NATO sąjungininkų dalyvavimą bendruose mokymuose ir pratybose.

Gynybos biudžetas didinamas, reaguojant į Rusijos agresiją Ukrainoje.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.