Dėl „darbiečių“ Seime stringa kovai su šešėliu skirti projektai

Seimas delsia priimti pataisas,

Projektų priėmimas Seime sustabdytas, paprašius „darbiečiui“ Vytautui Gapšiui.<br>J.Stacevičiaus nuotr. iš archyvo
Projektų priėmimas Seime sustabdytas, paprašius „darbiečiui“ Vytautui Gapšiui.<br>J.Stacevičiaus nuotr. iš archyvo
Daugiau nuotraukų (1)

BNS ir lrytas.lt inf.

Jul 10, 2014, 1:04 PM, atnaujinta Feb 12, 2018, 2:20 AM

Seimas, be to, į kitą savaitę nukėlė Mokesčių administravimo įstatymo pakeitimų svarstymą - jie numato, kad finansų įstaigos Valstybinei mokesčių inspekcijai (VMI) turės kartą per metus pateikti informaciją apie klientų atidarytas ir uždarytas visas sąskaitas, jų apyvartas ir likučius, palūkanas, skolinius įsipareigojimus, vertybinius popierius, draudimo ar pensijų draudimo įmokas bei kitą informaciją, kuri gali būti reikalingą mokesčių inspektoriams.

Šių projektų priėmimas Seime sustabdytas, paprašius „darbiečiui“ Vytautui Gapšiui. Jis pareikalavo, kad dėl pataisų savo poziciją išsakytų verslo ir darbdavių atstovai bei žmogaus teisių institucijos.

„Kad Seimo nariai žinotų jų pozicijas, priimant šiuos klausimus“, - teigė V.Gapšys ir pasiūlė dėl pataisų apsispręsti kitą savaitę.

Seimo Biudžeto ir finansų komitetas trečiadienį nepritarė kelioms V.Gapšio pataisoms, kuriomis jis siūlė įpareigoti įmones VMI teikti duomenis tik apie tuos klientus, kurie moka gyvybės draudimo įmokas. Komitetas nutarė, kad VMI iš finansų institucijų turėtų gauti informaciją apie visas draudimo rūšis - esą mokesčių inspektoriams leidus susipažinti tik su gyvybės draudimo įmokomis, bus palikta spraga ir ja naudosis iš šešėlinuo verslo uždirbtus pinigus ketinantys investuoti asmenys.

Komitetas prieš kelias savaites buvo priėmęs sprendimą stabdyti šių pataisų dėl ketinamo įteisinti solidarumo principo mokant PVM priėmimą, nes per svarstymą joms priešinosi verslo atstovai. Todėl jų buvo paprašyta pateikti naujas pataisas. Tačiau gavęs jas komitetas visas atmetė, kaip nepagrįstas.

Vienintelis siūlymus teikęs Laisvosios rinkos institutas projektą siūlė papildyti nuostata, kad PVM atsakomybė būtų padalinama tik tuomet, kai mokesčių mokėtojo žinojimas, kad partneris nesumokės PVM, yra įrodytas baudžiamojo proceso metu. Tačiau komitetas tokiai nuostatai nepritarė.

Socialdemokratas Antanas Nesteckis BNS teigė, kad toks pasiūlymas „nebetelpa į svarstomo projekto rėmus“.

“Tada nebekyla klausimas, kai nagrinėjama jau baudžiamoji byla. Tai tolesnis etapas. Šiuo įstatymu mokesčių inspektoriai tik surenka medžiagą ir konstatuoja, kad yra įrodyta, kad tie žmonės dalyvavo tame procese, siekdami išvengti mokesčių. Bet tai nebūtinai turi prieiti iki baudžiamojo proceso - viena ar kita šalis gali pripažinti, sumokėti mokesčius ir baigti reikalą. Bet jeigu šioje vietoje nebus tos pabaigos, įsijungs baudžiamasis procesas“, - BNS teigė A.Nesteckis.

Verslo atstovai sako, kad naujos nuostatos dėl PVM sumokėjimo kenks neseniai pradėjusioms veiklą įmonėms, daug prekybos partnerių turinčios įmonės nebus pajėgios įsitikinti, kad jų partneriai nesukčiauja.

Finansų ministerija sako, kad labiausiai PVM srityje sukčiauja „giminystės ryšiais susijusios įmonės“.

Pataisos numato, kad PVM nesumokėjus vienai įmonei, tai turės padaryti kita - jos leistų taikyti solidarią atsakomybę asmenims, sandorių sudarymo metu žinojusiems arba turėjusiems žinoti, kad apskaičiuotas PVM nebus sumokėtas. Mokesčių inspektoriai privalėtų įrodyti, kad įsigydamas prekes, PVM mokėtojas žinojo ar galėjo žinoti, kad tų prekių pardavėjas nėra sumokėjęs PVM.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.