V. Adamkus: „J. Kazickas Lietuvą mylėjo ne žodžiais, o darbais“

J.Kazickui mirė būdamas 96 metų.

V.Adamkus paskutinį kartą su J.Kacizku telefonu kalbėjo prieš porą savaičių.<br>D.Umbraso nuotr. iš archyvo
V.Adamkus paskutinį kartą su J.Kacizku telefonu kalbėjo prieš porą savaičių.<br>D.Umbraso nuotr. iš archyvo
Daugiau nuotraukų (1)

BNS ir lrytas.lt inf.

Jul 10, 2014, 3:02 PM, atnaujinta Feb 12, 2018, 2:17 AM

„Aš tikrai galvoju kalbėdamas dabar, kad turbūt nėra didesnio žmogaus įnašo į Lietuvos laisvės bylą nei jis yra padaręs - tiek kultūriniame, tiek komerciniame, tiek ir politiniame lauke“, - BNS ketvirtadienį sakė V.Adamkus.

Savo rezidencijoje Niu Hamptone, Jungtinėse Amerikos Valstijose, ketvirtadienio naktį miręs J.Kazickas, pasak V.Adamkaus, nuoširdžiai dirbo Lietuvai.

„Jam Lietuva nebuvo vien tiktai žodžiai, kad myliu Lietuvą, gerbiu. Bet jis jai dirbo, dirbo iš visos širdies (...). Tai žmogus, kuris gyveno Lietuva ir šiandien tai yra didelė netektis lietuvių tautai, netektis ne vien tiktai šeimai, ir su dideliu skausmu aš irgi priimu tą faktą. Galima apie meilę ir atsidavimą Lietuvai kalbėti, bet ją reikia ir darbais įrodyti. O jis tikrai pilna ta žodžio prasme Lietuvą mylėjo ne tik žodžiais bet ir darbais“, - dėstė V.Adamkus.

Jis sakė paskutinį kartą su J.Kacizku telefonu kalbėjęs prieš porą savaičių.

„Jo visos mintys visą laiką net ir Jungtinėje Amerikos Valstijose gyvenant buvo sutelktos apie Lietuvą. Man teko dalį jo gyvenimo - rūpesčių ir džiaugsmų - iš jo paties girdėti.

Pavyzdžiui, prieš porą savaičių mano paskutiniame pasikalbėjime su juo telefonu - o jų būdavo labai daug - kalbėjom ne apie ką kitą, kalbėjome apie Lietuvą. Kalbėjome apie jos problemas, kaip jų geriausiai išvengti, kalbėjome apie Lietuvos žmonių gerbūvio pakėlimą - kaip išplėsti kuo daugiau pramonės, kaip užsieniečių firmų daugiau pasikviesti ir bandyti jas įtvirtinti Lietuvoje“, - prisiminė prezidentas.

Anot jo, Lietuvai atkūrus nepriklausomybę, J.Kazickas padėjo atverti šalies vadovams didžiųjų pasaulio valstybių lyderių duris.

„Pirmomis Lietuvos atkūrimo dienomis jis buvo tas žmogus, kuris tuometinei ministrei pirmininkei (Kazimirai) Prunskienei atidarė didžiųjų pasaulio valstybių vadovų duris, jisai ją lydėjo, jis sudarė sąlygas visas - materialines ir visokias kitokias“, - sakė V.Adamkus.

J.Kazickui mirė būdamas 96 metų.

J.Kazickas 1918 metais gimė Saratovo gubernijoje, po ketverių metų su tėvais grįžo į Lietuvą. Karo metais jis pasitraukė į Vokietiją, o 1947 metais apsigyveno Jungtinėse Valstijose, čia užsiėmė verslu. Gyvendamas išeivijoje J.Kazickas kėlė Lietuvos nepriklausomybės klausimą, rėmė lietuvių išeivijos organizacijas.

Lietuvai atkūrus nepriklausomybę J.Kazickas organizavo JAV finansinių fondų vadovų vizitus į Baltijos šalis, Lietuvos vadovų ir politikų susitikimus su Vakarų lyderiais, konsultavo Lietuvos vadovus.

J.Kazickas 1991 metais įkūrė pirmąją Baltijos šalyse privataus kapitalo telekomunikacijų bendrovę „Litcom“, kuri vėliau pervadinta „Omnitel“. 1999 metais jis įsteigė labdaros ir paramos fondą, buvo vienas iš Valdovų rūmų paramos fondo steigėjų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.