Jei Renata Cytacka neatsistatydins - kris ir ministras

Seimo vicepirmininkas

Energetikos viceministrė R.Cytacka.<br>J.Stacevičiaus nuotrauka iš archyvo
Energetikos viceministrė R.Cytacka.<br>J.Stacevičiaus nuotrauka iš archyvo
Daugiau nuotraukų (1)

BNS ir lrytas.lt inf.

Jul 14, 2014, 4:47 PM, atnaujinta Feb 12, 2018, 12:00 AM

„Na mes taip nusprendė, kad jeigu ji (R.Cytacka. - Red.) neatsistatydins iki antradienio vakaro, tai ministras pirmininkas paprasčiausiai neteiks Jaroslavo Neverovičiaus kandidatūros į energetikos ministrus ir laikinas paskirtas ministras ją atleis labai paprastai sekančią minutę“, - pirmadienį specialioje LRT laidoje, skirtoje aptarti antrąją prezidentės Dalios Grybauskaitės kadenciją, sakė A.Sysas. 

Šeštadienį A.Butkevičius pareiškė, R.Cytacka neišliks savo poste, nes  jos kompetencija yra žema ir ji nepateisino lūkesčių. 

R.Cytacka  yra vienintelė viceministrė, kuri iki praėjusios savaitės penktadienio vakaro savo noru neatsistatydino iš pareigų. 

A.Butkevičius ne kartą priekaištavo J.Neverovičiui dėl R.Cytackos elgesio - ji išgarsėjo, kai prezidentę išvadino melage, ant savo namo Šalčininkų rajone nekėlė valstybinės vėliavos per dvi iš eilės Lietuvos šventes, tačiau iškėlė Lenkijos vėliavą per kaimyninės šalies valstybinę šventę. 

Iki penktadienio vakaro atsistatydino visų 14-kos ministerijų viceministrai. 

Dėl įtartintų viceministrų prezidentės Dalios Grybauskaitės kritikos sulaukusi valdančioji koalicija praėjusią savaitę nusprendė, jog įgaliojimus grąžindami ministrai atleis visus viceministrus, o naujai patvirtinus kabinetą, savo komandas formuos iš naujo. 

Pasiskundė Briuseliui

Energetikos viceministrės Renatos Cytackos sutuoktinis, Vilniaus rajono savivaldybėje dirbantis Lenkijos pilietis Mariuszas Cezary Cytackis kreipėsi į Europos Komisiją dėl jam skirtų baudų už atsisakymą laikyti lietuvių kalbos egzaminą.

Vilniaus rajono savivaldybės Viešosios tvarkos skyriaus vyriausiuoju kontrolieriumi dirbantis M.C.Cytackis buvo nubaustas už tai, kad nepaisė Valstybės kalbos inspekcijos nurodymo išlaikyti valstybinės kalbos mokėjimo egzaminą. Jis teigia, kad keliami reikalavimai pažeidžia Europos Sąjungos (ES) teisę.

Europos teisės departamentas prie Lietuvos teisingumo ministerijos šį mėnesį gavo Europos Komisijos Užimtumo, socialinių reikalų ir įtraukties generalinio direktorato kreipimąsi, kuriuo prašoma pateikti pastabas dėl lietuvių kalbos reikalavimų.

ES teisės įgyvendinimo koordinavimo skyriaus vyriausiasis specialistas Mykolas Šavelskis sakė, kad atsakyti į paklausimą Lietuva turi du mėnesius, už tai bus atsakinga Švietimo ir mokslo ministerija.

„Pirmine suinteresuota institucija mes paskyrėme Švietimo ir mokslo ministeriją“, - pirmadienį sakė departamento atstovas.

Valstybinės kalbos įstatymas numato, kad valstybės ir savivaldos institucijų, įstaigų, tarnybų vadovai, taip pat tarnautojai ir pareigūnai, policijos, teisėsaugos tarnybų, ryšių, transporto, sveikatos ir socialinės apsaugos bei kitų gyventojų aptarnavimo įstaigų vadovai, tarnautojai ir pareigūnai turi mokėti valstybinę kalbą pagal Vyriausybės nustatytas kalbos mokėjimo kategorijas.

Europos Komisija teigia, kad tokia nuostata gali nepalikti galimybės atsižvelgti į konkrečius darbo reikalavimus, ir paragino Lietuvos valdžios institucijas įrodyti, kad šis reikalavimas yra pateisinamas viešojo intereso tikslais.

M.C.Cytackio sutuoktinę R.Cytacką į energetikos viceministrės pareigas delegavo Lietuvos lenkų rinkimų akcija. Ji - vienintelė iš viceministrų neatsistatydino iš pareigų prieš Vyriausybei grąžinant įgaliojimus. Premjeras Algirdas Butkevičius praėjusią savaitę pareiškė, kad ji nepateisino lūkesčių.

R.Cytacka sulaukė prieštaringų vertinimų, kai prezidentę išvadino melage, ant savo namo Šalčininkų rajone nekėlė valstybinės vėliavos per dvi iš eilės Lietuvos šventes, tačiau iškėlė Lenkijos vėliavą per kaimyninės šalies valstybinę šventę.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.