Šimtukininkų apdovanojimai – be protingiausio abituriento

Rožine spalva nulakuoti abiturientės nageliai vis beldė į sidabru žėruojančią jos delninukę. Tačiau Vilniaus licėjų dviem šimtukais pabaigusi Agnė Jurgaitytė tvirtino nesijaudinanti. Ji ir jos bendraklasis Ignas Šilgalis antradienio rytą kartu su kitais 379 abiturientais, gavusiais du ir daugiau šimtukų, Vilniaus rotušėje atsiėmė padėkos raštus.

Daugiau nuotraukų (1)

Liucija Lenkauskaitė

Jul 15, 2014, 1:25 PM, atnaujinta Feb 11, 2018, 11:35 PM

„Jums prasideda visiškai naujas ir kitoks gyvenimas. Taip, kaip buvo vakar, nebebus daugiau niekada. Aišku, tai, kas bus rytoj, yra jūsų rankose“, – susirinkusiems kalbėjo Vilniaus meras A.Zuokas.

Jis paprašė pakelti rankas tuos moksleivius, kurie ruošiasi studijuoti Lietuvoje. Iš rankų miško dauguma teigė pasirinkę Vilniaus universitetą. Maždaug trečdalis abiturientų pakėlė rankas po klausimo, ar ruošiasi studijuoti užsienyje.

„Rugpjūčio viduryje išskrendu į Prancūziją. Ten studijuosiu politikos mokslus“, – teigė licėjų baigusi Agnė. Mergina šyptelėjo, kad iki trečio – prancūzų kalbos – šimtuko jai pritrūko dviejų balų. Aukščiausius įvertinimus Agnė gavo iš lietuvių ir anglų kalbų egzaminų.

Jos kolega Ignas teigė irgi skrendantis į užsienį. Vaikinas jau įstojo į vieną Jungtinės Karalystės universitetą krimsti biochemijos. Jis aukščiausius balus gavo iš anglų ir matematikos egzaminų.

Tačiau abu moksleiviai tvirtai teigė norintys grįžti atgal į Lietuvą. „Kaip sako mūsų lietuvių kalbos mokytoja, į užsienį skrendame tik pasisemti žinių ir patirties, tam, kad galėtume panaudoti čia“, – plačiai šypsojosi jaunuoliai.

Nepamiršti Lietuvos kvietė ir Vilniaus meras: „Vilnius yra žmogiško dydžio. Žinoma, tai – ne Niujorkas. Tačiau Vilnius yra skirtas žmogui gyventi.“ 

Įteikdamas gėles jis kiekvieno abituriento teiravosi, kokias studijas šis pasirinko. Iš šimtukininkų lūpų buvo galima išskaityti tokias profesijas, kaip odontologija, režisūra, ispanų filologija. Nemažai abiturientų tarė žodį „medicina“.

Tiesa, padėkos ir gėlių iš mero rankų neatvyko atsiimti net penkis šimtukus gavęs Mantas Pajarskas. Abituriento tėveliai portalui lrytas.lt paaiškino, kad sūnus išvykęs į pasaulinę informatikos olimpiadą.

Vienintelio tokio šiais metais abituriento tėvai atskleidė, kad sūnus pasirinko studijas Oksfordo universitete. Ten vaikinas nuo rudens gilinsis į kompiuterių mokslus. „Aš labai norėčiau, kad sūnus grįžtų“, – paklausta, ar Mantas po studijų žada grįžti į Lietuvą, sakė jo mama.

Iš viso Lietuvoje du ir daugiau aukščiausių egzaminų įvertinimų šiais metais gavo 1023 moksleiviai. Daugiausia šimtukų susižėrė Vilniaus licėjus – net 67. Žirmūnų gimnazijoje aukščiausią balą moksleiviai gavo 45 kartus. Toliau eilėje išsirikiavo Mykolo Biržiškos gimnazija (37 šimtukai), Jėzuitų gimnazija (31 aukščiausias balas) ir kitos Vilniaus mokyklos.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.