Dėl postų – ir ambicijos, ir intrigos

Vyriausybės kariaunos atnaujinimą po prezidentės perrinkimo lydi keistos gūžynės, kartais panėšėjančios į cirką ar vaikų pasistumdymus smėlio dėžėje, rašo „Lietuvos rytas“.

Montažas.
Montažas.
Daugiau nuotraukų (1)

Vytautas Bruveris

Jul 16, 2014, 7:37 AM, atnaujinta Feb 11, 2018, 11:08 PM

Vakar didžiausia intriga buvo ne tai, kas užims atsilaisvinančius ministrų postus, o klausimas, ar aukščiausiems pareigūnams pavyks įveikti vieną mūšio lauke likusią mažiausios valdančiosios partijos Lietuvos lenkų rinkimų akcijos (LLRA) deleguotą energetikos viceministrę Renatą Cytacką.

Tiesa, vakarop staigmeną pateikė ir socialdemokratų vadovybė, būsimąja sveikatos apsaugos ministre pasirinkusi Seimo narę Rimantę Šalaševičiūtę, o ne iki tol minėtus galimus kandidatus.

Skambėjo ultimatumai

R.Cytacka vienintelė neatsistatydino „savo noru“, nors kiti du jos kolegos ministerijoje, kaip ir visi kiti viceministrai, parašė pareiškimus juos atleisti, kaip buvo nusprendusi koalicija.

Premjeras Algirdas Butkevičius ir jo partijos bendražygiai iš pradžių užkulisiuose, po to viešai ėmė grasinti energetikos ministrui Jaroslavui Neverovičiui: jeigu R.Cytacka liks poste, tuomet neliks jo, o kartu ir R.Cytackos.

Tačiau ministrą iš kitos pusės spaudė LLRA vedlys Valdemaras Tomaševskis, kuris savo ruožtu perspėjo, kad jei neliks R.Cytackos, neliks ir J.Neverovičiaus.

LLRA vadovybė viešai pareiškė pageidavimą, kad postą išsaugotų ir ministras, ir viceministrė.

Vandenį tokią minutę drumsčiančiu V.Tomaševskiu ėmė piktintis net LLRA paprastai remiančių „darbiečių“ vadovė Loreta Graužinienė.

Įsikišo net prezidentė

Tarp kūjo ir priekalo vėl pakliuvęs J.Neverovičius net ėmė svarstyti, ar neverta pakelti rankos prieš save – parašyti atsistatydinimo pareiškimo ir taip išsivaduoti nuo kančių.

Tačiau politiką nuo šio žingsnio atkalbėjo prezidentė Dalia Grybauskaitė.

Visuomet reiškusi paramą energetikos ministrui, nes taip siekė jį panaudoti prieš premjerą, šalies vadovė vakar rytą paskambino J.Neverovičiui sunkią minutę ir nuramino.

Galų gale, paskutinę darbo dienos minutę, laikrodžiui išmušus lygiai 17 valandą, Energetikos ministerija paskelbė pranešimą, kad R.Cytacka parašė pareiškimą ją atleisti iš darbo „savo noru“.

O J.Neverovičiaus kandidatūra bus teikiama prezidentei.

Palaužė ir V.Andriukaitį

Savą užsispyrėlį turi ir socialdemokratai – į eurokomisaro postą deleguojamą sveikatos apsaugos ministrą Vytenį Andriukaitį.

Nuogąstaudamas, kad Europos Komisija ar Europos Parlamentas gali nepalaiminti jo kandidatūros, šis politikas dar prieš kelias dienas aiškino, jog kol kas nori likti ministro poste.

Bet prezidentė spaudė A.Butkevičių ir socialdemokratus, kad šie teiktų naują kandidatūrą į sveikatos apsaugos ministro postą.

Palaužtas V.Andriukaitis vakar pareiškė, kad nebepretenduos likti Vyriausybėje, o socialdemokratai ėmė ieškoti, kuo jį pakeiti.

Netikėtas pasiūlymas

Partijos Sveikatos apsaugos komitetas pasiūlė tris kandidatūras – dabartinių viceministrų Gedimino Černiausko ir Eriko Mačiūno bei Seimo vicepirmininko Algirdo Syso.

Tiesa, kalbėta, kad A.Sysas nenorintis užimti šio posto, jei liks kai kurie dabartiniai viceministrai.

Vakar pavakare Socialdemokratų partijos prezidiumas priėmė saliamonišką sprendimą – į ministrus pasiūlė Seimo narę, buvusią vaiko teisių apsaugos kontrolierę R.Šalaševičiūtę.

Trinties buvo visur

Vidaus kova, į kurią kišosi Prezidentūra ir socialdemokratai, vyko ir „tvarkiečių“ vadovybėje ilgai svarstant, kas pakeis į Europos Parlamentą išvykusį buvusį aplinkos ministrą Valentiną Mazuronį.

A.Butkevičius tik vakar paskelbė, kad teiks prezidentei „tvarkiečių“ ūkio viceministro Kęstučio Trečioko kandidatūrą, nors apie ją kalbėta dar gerokai anksčiau.

Tuo metu „darbiečiai“ vietoj staiga atsistatydinusio ir prezidentės labiausiai kritikuoto žemės ūkio ministro Vigilijaus Juknos iš šešių kandidatų pasirinko Seimo narę Virginiją Baltraitienę. Ją palaiko ir premjeras.

Pastaroji politikė bandė nesėkmingai patekti į Vyriausybę 2012-aisiais, kai buvo pasiūlyta vadovauti Švietimo ir mokslo ministerijai. Tuomet šia vieną Darbo partijos lyderių išbrokavo prezidentė.

Dabar D.Grybauskaitė, atrodo, jau kitokios nuomonės apie V.Baltraitienę.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.