Užsispyręs palangiškis kovoja, kad nereikėtų mokėti už šiukšles

Beveik pusmetį Amerikoje viešėjęs 81 metų palangiškis Antanas Bartkus kurorto savivaldybės Rinkliavų centrui bando įrodyti, kad neturėtų mokėti už atliekų tvarkymą, rašo „Lietuvos rytas“.

Daugiau nuotraukų (1)

Alvydas Ziabkus

Jul 16, 2014, 11:42 AM, atnaujinta Feb 11, 2018, 10:55 PM

Pas JAV gyvenančias dukteris kasmet žiemoti išvažiuojantis ir taip šildymo išlaidų sutaupantis pensininkas A.Bartkus nusprendė sumažinti ir rinkliavą už šiukšles.

Už Palangoje esantį 75 kvadratinių metrų butą jis atliekų tvarkytojams per metus sumoka apie 132 litus.

Savivaldybė reikalauja pažymų

Į JAV palangiškis su žmona išskrido pernai gruodžio 1 dieną ir į Palangą sugrįžo šįmet gegužės 10 dieną.

„Už gruodį jau buvau atsiskaitęs pernai mokėdamas už visus metus. Apskaičiavau, kad už šių metų mėnesius, per kuriuos mūsų su žmona namuose nebuvo, man rinkliava turėtų būti sumažinta 43,3 lito“, – įsitikinęs A.Bartkus.

Prašymą sumažinti rinkliavą ir išvykimo laikotarpį patvirtinančius skrydžių bilietus jis Rinkliavų centrui įteikė dar gegužės mėnesį, tačiau tenkinti pensininko norų savivaldybėje niekas neskuba.

Palangiškis gavo atsakymą, jog, pagal miesto tarybos patvirtintą tvarką, nuo rinkliavos atleidžiami asmenys, kurie pasibaigus metams pateikia pažymas iš LESTO ir bendrovės „Palangos vandenys“, kad tuo metu būste nebuvo naudojama elektra ir vanduo.

Tokiu būdu reikalaujama įrodyti, kad rinkliavos nenorintis mokėti asmuo tikrai negyveno savo būste.

Išimčių nenumatyta

Toks biurokratizmas papiktino pensininką: „Bute gyvename tik aš ir žmona. Abu buvome išvykę iš Lietuvos, ir tai įrodžiau pateikdamas skrydžių bilietus į Ameriką ir atgal. Negi to valdininkams neužtenka?“

„Kaip jis įrodys, kad išvykimo metu savo buto kam nors nenuomojo?“ – į pensininko priekaištus atkirto Rinkliavų centro direktoriaus pavaduotojas Eugenijus Simutis.

Jis teigė neginčijąs, kad Bartkai nurodytu laikotarpiu buvo išvykę, tačiau miesto tarybos nustatyta tvarka aiškiai reikalauja pateikti pažymas apie vandens ir elektros sunaudojimą.

„Jei Rinkliavų centras jam sumažins rinkliavą vien tik išvydęs išvykimo bilietus, manęs savivaldybės kontrolierius paklaus, kuo remiantis taip padaryta“, – ginasi E.Simutis.

Rinkliavų centre dirbantys keli žmonės nepajėgūs patikrinti, ar visų ilgesniam laikui išvykstančių palangiškių butuose tuo metu iš tiesų niekas negyvena.

„Teoriškai būtų įmanoma, kad toks asmuo prieš išvykdamas kreiptųsi į Rinkliavų centrą, šis užfiksuotų elektros ir vandens skaitiklių rodmenis, o jam grįžus patikrintų. Tačiau tokia procedūra nėra numatyta miesto tarybos priimtoje tvarkoje. Tada ją turėtų papildyti miesto valdžia“, – aiškino E.Simutis.

Pažymomis nieko neįrodytų

Net kelis raštus Rinkliavų centrui rašęs ir tokius pat atsakymus gavęs A.Bartkus taip lengvai nuleisti rankų nesiruošia.

Jo neatbaido net ir tai, kad pažymos apie elektros ir vandens sunaudojimą jam nepadės.

Palangiškių butas yra šildomas elektra.

Išvykdamas per žiemą A.Bartkus paliko minimalų šildymą, todėl elektra buvo naudojama visą tą laiką.

Prižiūrėti buto į Palangą retkarčiais atvykdavo jo duktė, gyvenanti Vilniuje. Ji sumokėdavo komunalinius mokesčius, palaistydavo gėles ir pernakvodavo. Todėl per tą laikotarpį buvo naudojamas ir vanduo.

„Tačiau manęs vis vien Palangoje penkis mėnesius nebuvo ir per tą laikotarpį jokių buitinių atliekų savo bute neturėjau.

Gal teismas tai supras, jei to negali suvokti mūsų savivaldybės biurokratai“, – teigė užsispyręs pensininkas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.