Sena R. Šalaševičiūtės svajonė išsipildė su kaupu

„Nevadinkite manęs ministre, nereikia iš karto taip oficialiai. Aš Rimantė“, – taip pokalbio metu ištarė viena ministrų kabinete dar neapsipratusių naujokių sveikatos apsaugos ministre tapusi Rimantė Šalaševičiūtė.

Daugiau nuotraukų (1)

Evelina Valiuškevičiūtė

Jul 17, 2014, 11:49 AM, atnaujinta Feb 11, 2018, 10:15 PM

Ketvirtadienį Seime prisiekė trys naujos Vyriausybės nariai. Šios politikės kandidatūrą iškėlę socialdemokratai pateikė staigmeną, nes daugelio akys krypo į kitus pretendentus. Tai buvo netikėta ir R.Šalaševičiūtei – apie tai, kad jai bus siūloma tapti ministre, ji sužinojo tik antradienį popiet.

Politikė anksčiau yra dirbusi vaiko teisių apsaugos srityje, todėl sveikatos ministro portfelis jai – tikras iššūkis. 60 metų R.Šalaševičiūtė žadėjo, kad per likusią vasarą, padedama Vytenio Andriukaičio, ji gilinsis į naujas pareigas ir stengsis gerai atlikti jai paskirtas užduotis.

Norėjo tapti medike

Keturių vaikų šeimoje užaugusi R.Šalaševičiūtė paauglystėje svajojo tapti chirurge, tačiau jai ne itin sekėsi matematika. Todėl baigusi Varnių vidurinę mokyklą, ji įstojo ir baigė Vilniaus universiteto Teisės fakultetą.

Galima sakyti, jos svajonė iš dalies išsipildė: nors ir nedirbs chirurge, vadovaus visai sveikatos sistemai. „Ministras operacijų nedaro. Ministras priima sprendimus, kad tie, kurie dirba su pacientais, tinkamai dirbtų. Tačiau tokia svajonė buvo. Gal iš dalies ir išsipildė“, – juokėsi R.Šalaševičiūtė.

Nuo penktadienio ji kartu su V.Andriukaičiu pradės peržvelgti jai sudėtingas sritis, pavyzdžiui, biudžeto lėšų paskirstymą, Europos struktūrinių fondų lėšų panaudojimą: „Turint mintyje, kad tų lėšų ministerija gauna daug, reikia tikrinti, ar nukreiptos teisinga linkme.“

Ministrę domina prevencinis darbas, pirminė sveikatos priežiūra. Jos nuomone, reikia siekti, kad mažėtų sergamumas. „Man rūpi ir vaikų ligoninės statyba, kurios pradžios laukiama, tačiau tai nejuda“, – kalbėjo R.Šalaševičiūtė.

Darboviečių sąrašas trumpas

Kaip pati sako R.Šalaševičiūtė, jos darboviečių sąrašas nėra ilgas. Teisininko išsilavinimą turinti R.Šalaševičiūtė ilgiausiai dirbo vaiko teisių apsaugos srityje. Čia ji darbavosi penkiolika metų: nuo 1995-ųjų iki 2010 metų.

Iš pradžių ji dirbo Seimo kontrolierės patarėja, vėliau – Seimo kontroliere, po kurio laiko – vaiko teisių apsaugos kontroliere. Būtent eidama šias pareigas ji tapo puikiai atpažįstama Lietuvos žmonėms.

Kaip apie savo pasakoja R.Šalaševičiūtė, darbas abiejose institucijose jai teikė didžiulį malonumą, tačiau ji pripažino, kad tuo laiku įgijo daug priešų.  Ji prisiminė, kad tiek dirbant vaiko teisių apsaugos kontroliere, tiek ginant žmogaus teises, bet koks sprendimas sukeldavo kitos šalies priešiškumą.

Pavyzdžiui, žmogus parašo skundą prieš pareigūną, kurio veiksmai skundžiami. Jeigu sprendimas palankus žmogaus naudai – pareigūnas bus nepatenkintas. Jeigu paaiškėja, kad pareigūnas atliko visus veiksmus teisingai, nepatenkintas bus pareiškėjas.

„Atsiranda ir žmonių, kuriems bet koks ministro sprendimas atrodo netinkamas. Manau, kad bus visko. Ir žurnalistams bus darbo“, – kalbėjo R.Šalaševičiūtė.

Tačiau ar nesijaučia naujoji ministrė lipanti ant to paties grėblio, kaip ir su vaiko teisių apsauga, kuri jai taip pat buvo visiškai nauja sritis?

„Teikiant mano kandidatūrą ir dalyvaujant frakcijai, buvo aptarta ir visa Kedžių istorija. Ta situacija, kurią man teko išgyventi. Nors gal ne išgyvent... Aš ją perėjau. Ji mane užgrūdino.

Ir aš net neabejoju: kad ir kas būtų sveikatos ministras, jis vis tiek bus kam nors negeras“, – sakė naujoji ministrė.

Atleista per pedofilijos skandalą

Iš vaiko teisių apsaugos kontrolierės pareigų R.Šalaševičiūtė buvo atleista 2010 metais, pasibaigus penkerių metų kadencijai. R.Šalaševičiūtei nebuvo pasiūlyta dar kartą eiti šias pareigas.

Tai buvo įtemptas laikotarpis – kaip tik buvo įsisiūbavęs Kauno pedofilijos skandalas. Tuo metu R.Šalaševičiūtė sulaukė daugybės kritikos tiek iš visuomenės, tiek iš Seimo narių.

Seimo Socialinių reikalų ir darbo komiteto sudaryta darbo grupė, tyrusi vaiko teisių pažeidimus Kauno pedofilijos skandale, pažymėjo, kad vaiko teisių apsaugos įstaigos, taip pat ir vaiko teisių apsaugos kontrolierė, neužtikrino tinkamos vaiko teisių apsaugos.

Akcentuota, kad buvo dažnai apsiribota formaliu susirašinėjimu, akivaizdžiai trūko veiklos koordinavimo ir bendradarbiavimo tarp institucijų.

Anot pateiktų išvadų, vaiko teisių apsaugos kontrolieriui suteikti įgaliojimai koordinuoti ir skatinti žinybų bendradarbiavimą, buvo vykdomi nepakankamai, paviršutiniškai, kai kuriais atvejais – pavėluotai.

Tuometė Seimo pirmininkė Irena Degutienė priekaištavo, kad R.Šalaševičiūtės vadovaujama tarnyba tyrė anoniminius skundus, kad „nebuvo reaguojama į viešuosius dalykus“.

Atmosfera buvo tokia įkaitusi, kad R.Šalaševičiūtė net baiminosi dėl savo saugumo. Per pedofilų medžioklės vajų Drąsiaus Kedžio poelgį palaikantys lietuviai kaltino ją ginant vaikų skriaudikus.

Įvertinta tarptautiniu lygiu

R.Šalaševičiūtės karjeroje svarbu tai, kad ji buvo Europos žmogaus teisių gynėjų instituto valdybos nare, Lietuvos nacionalinės UNICEF valdybos nare.  2009 metais ji buvo išrinkta Europos vaiko teisių gynėjų tinklo pirmininke. Šias svarbias pareigas ji baigė eiti, kai baigė vaiko teisių apsaugos kontrolieriaus kadenciją.

Seime R.Šalaševičiūtė vadovauja Konstitucijos komisijai ir Vaiko gerovės parlamentinei grupei, taip pat yra Žmogaus teisių komiteto narė.

Sovietmečiu R.Šalaševičiūtė priklausė Lietuvos komunistų partijai, o atkūrus nepriklausomybę tapo Lietuvos demokratinės darbo partijos nare. Seimo nare R.Šalaševičiūtė tapo tik 2012 metais. Ją iškėlė Lietuvos socialdemokratų partija.

Per beveik keturis dešimtmečius trunkančią santuoką politikė su vyru užaugino tris dukras – Iną, Ritą ir Rūtą. Laisvalaikiu ji mėgsta žvejoti, grybauti, tvarkytis sode, auginti žąsis ir kalakutus.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.