Klaipėdoje jaunieji politikai smerkė A.Lukašenkos režimą

Klaipėdos centre jaunieji Europos Sąjungos krikščionys demokratai, iškėlę vėliavas ir plakatus, smerkė  Baltarusiją valdantį režimą. Tuo metu šalia šurmuliavo tarptautinis folkloro festivalis „Parbėg laivelis“, kuriame žiūrovus smagiais šokiais, muzika, dainomis linksmino ir Aliaksandro Lukašenkos autoritarinio režimo išvargintos baltarusių tautos atstovai.

Klaipėdos centre jaunieji krikščionys demokratai surengė taikią protesto akciją.<br>G.Pilaičio nuotr.
Klaipėdos centre jaunieji krikščionys demokratai surengė taikią protesto akciją.<br>G.Pilaičio nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Gediminas Pilaitis

Jul 19, 2014, 12:35 AM, atnaujinta Feb 11, 2018, 9:16 PM

Atgimimo aikštėje taikią protesto akciją "Už demokratiją Baltarusijoje" surengė Lietuvos pajūryje stovyklaujantys Europos liaudies partijos, krikščionių demokratų jaunimo ir institutas „Edukatio“ atstovai. Tarptautinės vasaros akademijos nariai protestavo prieš autoritarizmo tendencijas ne tik Baltarusijoje, bet ir visoje Rytų Europoje. Jie pasmerkė ir Ukrainoje įsiplieskusio brolžudiško pilietinio karo kurstytojus, prisiminė susirėmimuose jau žuvusius žmones.

Akcijos dalyviai iš daugiau kaip 25 šalių pažymėjo, kad pagrindinis jų tikslas – priminti, kad Baltarusija jau 20 metų kenčia nuo ją geležiniu kumščiu valdančio paskutiniojo Europoje diktatoriaus, šios šalies prezidentio  A.Lukašenkos režimo. Jaunimas siekia įrodyti, kad Baltarusijos demokratizavimo klausimas buvo ir tebėra Europos Sąjungos, visų šiai bendrijai priklausančių valstybių dienotvarkėje.

Tarptautinės vasaros akademijos lankytojai patikino, kad dešinysis jaunimas ir toliau kaip įmanydamas viešins padėtį, žmogaus  teisių pažeidimus Baltarusijoje, kovos prieš autoritarizmo apraiškas visoje Rytų Europoje.

Jaunimas protestavo ištuštėjusioje Atgimimo aikštėje, nes  beveik tuo pat metu šalia jos, kitoje Herkaus Manto gatvės pusėje, prie paminklo Didžiosios ir Mažosios Lietuvos sujungimui „Arka“, skambėjo linksmos dainos, liejosi muzika - ten koncertavo antrą dieną uostamiestyje vykstančio tarptautinio festivalio „Parbėg laivelis“ dalyviai.

Bene daugiausiai žiūrovų simpatijų sulaukė šokėjų kolektyvas iš Baltarusijos. Skambant armonikų melodijoms, scenoje smagias polkas ir mazurkas raitė neįprasta pora - tautiniais kostiumais pasipuošę tėvas ir jo mažametė dukrelė.

Originalia programa nustebinęs baltarusis Sergejus džiaugėsi galimybę supažindinti žiūrovus su savo šalies tautiniais šokiais. Pasak jo, kai kurios baltarusių polkos labai primena lenkų ir lietuvių šokius.

Padėkojęs festivalio rengėjams už kvietimą atvykti į Lietuvą ir parodyti, ką moka, svečias iš Baltarusijos prisipažino, kad mėgsta šokti ne tik su dukra. Pasirodo, aistringi šokėjai - visa Sergejaus šeimyna.

„Būčiau atvykęs su žmona ir sūnumi, bet jie pasiaukojo šeimos labui - reikia daržus ravėti“, -  apgailestavo Sergejus ir pažadėjo kitą kartą festivalio  scenoje šokti su visais namiškiais.

Festivalyje dalyvauja apie 700 atlikėjų iš Ispanijos, Kipro, Baltarusijos, Slovakijos, Italijos, Ispanijos. Rusijai atstovauja karelai ir udmurtai. Tarp dalyvių – 23 Lietuvos kolektyvai.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.