„Meridiane“ pakeltos burės“ virpino ne tik jūrininkų jausmus

Šeštadienį Klaipėdoje prie Danės krantinės susirinkę žiūrovai stebėjo, kaip neatpažįstamai pasikeitęs uostamiesčio simbolis, mokamasis burlaivis „Meridianas“, po ilgos pertraukos vėl išskleidė baltasparnes bures. Neįprasta šventė virpino klaipėdiečių širdis, tačiau bene labiausiai ja džiaugėsi žilagalviai jūrų kapitonai, šį burlaivį vadinantys savo lopšiu.

Prie Danės krantinės sugrąžintas "Meridianas" vėl išskleidė bures.<br>G.Pilaičio nuotr.
Prie Danės krantinės sugrąžintas "Meridianas" vėl išskleidė bures.<br>G.Pilaičio nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Gediminas Pilaitis

Jul 20, 2014, 7:57 AM, atnaujinta Feb 11, 2018, 8:52 PM

Daugiau kaip 40 metų Danės prie krantinės stovėjusi tristiebė barkentina „Meridianas“ ilgainiui tapo neatsiejama uostamiesčio dalimi – jo vizitine kortele ir simboliu. Bet vėliau šis istorinis burlaivis ėmė varyti į neviltį prižiūrėtojus - sutrūnijęs korpusas leido vandenį, pavojingai girgždėjo metaliniai stiebai ir lynai, apleistuose triumuose įsiveisė graužikai.

„Meridianui“ vis labiau smengant į vandenį, pasigirdo balsų esą ši jūreivystės relikvija - niekam nereikalinga seniena, niekas jos nebeišgelbės nuo pražūties. Netgi siūlyta ne karšinti, o pagal jūreiviškus papročius garbingai atsisveikinti su burlaiviu -  išvilkti senolį iš Klaipėdos uosto į atvirą jūrą ir nugramzdinti kokioje nors gilesnėje įdauboje, kad netrukdytų laivybai.

Klaipėdos savivaldybės biudžete lėšų istoriniam burlaiviui restauruoti nebuvo, o visiems darbams reikėjo ne vieno milijono litų. Laimė, atsirado žmonių, kurie puolė gelbėti daugeliui žmonių brangaus jūreivystės relikto. „Meriadiano gelbėjimo akciją pirmasis įžiebė jūrų krovos kompanijos „Bega“ savininkas Aloyzas Kuzmarskis, pasitelkęs į pagalbą savo gerą bičiulį - restoranų tinklo „Friedrycho pasažas“ vadovą Aidą Kaveckį.

Šių verslininkų vadovaujamo „Meridiano“ paramos fondo užsakymu ir lėšomis Vokietijoje iš akytos medžiagos buvo pasiūta 14 naujų burių – beveik tokių pat, kokios plaikstėsi barkentinos stiebuose, kai ji dar raižydavo Baltijos jūrą. Bendras visų burių plotas - beveik 700 kvadratinių metrų. Visam burlaivio takelažui prireikė apie šešių kilometrų laivavirvių ir trosų.

Žvelgdami, kaip į „Meridiano“ stiebus įsiropštę pramoninio alpinizmo meistrai mikliai skeidžia naujas bures, džiaugsmo ašaras braukė ne tik Lietuvos prekybos ir žvejybos laivyno senbuviai. Jaudinosi ir kiti vyresnio amžiaus klaipėdiečiai, atėję į šventę su savo draugais, šeimos nariais.

Danę puošiantis „Meridianas“ - buvęs mokomasis burlaivis, kuriame gūdžiu sovietmečiu navigacinę praktiką atliko ne vienas Klaipėdos jūreivystės mokyklos auklėtinis. Baigęs tarnybą senasis laivas buvo prišvartuotas krantinėje, čia ilgai veikė vienas žinomiausių ir  populiariausių uostamiestyje restoranų.

„Daugeliui žmonių, ypač  senų klaipėdiečių, "Meridianas" žadina malonius prisiminimus. Džiaugiuosi, kad išgelbėję šį nuostabų laivą, miesto gyventojams ir svečiams dovanojome šypseną“, -- kalbėjo A.Kuzmarskis, kuriam „Meridianas“ irgi yra brangus , nes primena viena reikšmingą gyvenimo etapą – čia įvyko jo vestuvių pokylis.

„Meridianui“ pasipuošus naujomis burėmis, į denį iškopęs Lietuvos karinių jūrų pajėgų kapelionas pašventino laivo patalpas. Jo darbą pratęsė dvi krikštamotės – "Meridianą" naujam gyvenimui prikėlusių uostamiesčio verslininkų žmonos Regina Kuzmarskienė ir Daina Kaveckienė.

Pagal senas jūreiviškas tradicijas žirklėmis perkirpusios virveles „Meridiano“ krikštamotės į burlaivio burtą sudaužė šampano butelį. Nuo denio žemyn pažirusias žalio stiklo šukes išgraibstė arčiau bortų stovėję žiūrovai - jos tapo suvenyrais.

Naujieji „Meridiano“ šeimininkai pakvietė žmonės apžiūrėti atjaunėjusio burlaivio. Tarp pirmųjų svečių būta ir jaunavedžių, kurie burių pakėlimo šventę tikriausiai iš anksto derino su jungtuvėmis.

Žiūrovai galėjo susipažinti su krantinėje atidaryta istorine paroda – po atviru dangumi eksponuojamais senųjų „Meridiano“ stiebų, denio nuolaužų fragmentai, triume gulėję balasto akmenis. Fotografijų stendai vaizdžiai atspindi sudėtingą šio burlaivio gelbėjimo epopėją.

Užpernai rudenį iškeltas į krantą „Meridianas“ išties atrodė apgailėtinai. Jo metalinis korpusas ir bortai buvo apkalti mediena - tam prireikė beveik dviejų kilometrų lentų. Denyje ir triumuose darbavosi apie šimtas specialistų.

Pagal konstruktorių nurodymus sudėtingą "Meridiano" burių kėlimo įrangą, laivavirves stiebuose montavo ir tvirtino profesionalūs aukštalipiai. Restauruotas senovinis burlaivis dabar atrodo kaip naujas.

Iškilmėse dalyvavusį uostamiesčio merą Vytautą Grubliauską pribloškė darbai, nuveikti per tą laiką, kai burlaivis stovėjo remonto doke: "Skurstantis „Meridianas“, anksčiau atrodęs lyg bjaurus ančiukas, vėl išskleidė sparnus - virto gražuoliu gulbinu“.

Nors atjaunėjęs, naujas bures išskeidęs "Meridianas" jau niekada neišplauks į  jūros platybes, Danės krantinėje susirinkę klaipėdiečiai jūreivišku papročiu linkėjo jam gero vėjo. Tokio, kad nedraskytų burių ir nesulaužytų stiebų.

Burlaivio gelbėtojus A.Kuzmarskį ir A.Kaveckį sveikino savivaldybės, Klaipėdos universiteto, Lietuvos aukštosios jūreivystės mokyklos, Valstybinio jūrų uosto, Lietuvos jūrų muziejaus vadovai, o taip pat ir žilagalviai tolimojo plaukiojimo kapitonai.

Tarp jų buvo ir tokių laivavedžių, kurie, atrodo, dar neužmiršo, kaip juos anais laikais į "Meridiano" stiebus varinėdavo rūstūs bocmanai su švilpukais dantyse. Tokie jūrininkai į burių kėlimo šventę atvyko vilkėdami nostalgiška uniforma - dryžuotais jungų marškinėliais.

Danė krantinėje šeštadienį tvyrojo maloni atmosfera. Ir paradine uniforma, ir dryžuotais marškinėliais vilkinčius  jūrų villkus,  pasitempusius aukštosios jūreivystės mokyklos studentus  žvilgsniais varsčiusių moterų akys žibėjo kaip visada.

Iki pat vakaro klaipėdiečiai traukė prie upės pasižiūrėti, kaip atrodo  naujomis burėmis pasipuošęs „ Meridianas“, spragsėjo fotoaparatais.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.