Sumaištis valdžioje dėl Renatos Cytackos virsta komedija

Valdančiųjų partijų lyderiai nesutarė dėl skandalingai pagarsėjusios energetikos viceministrės Renatos Cytackos likimo. Po valdančiųjų pasitarimo pirmadienį Lenkų rinkimų akcijos lyderis Valdemaras Tomaševskis pareiškė, kad politikai susitarė, kad R.Cytacka galės tęsti savo darbą. Ši žinia šokiravo premjerą Algirdą Butkevičių, nes jis galvoja visiškai kitaip. 

Dėl R.Cytackos vėl kilo sumaištis tarp valdžios partijų.
Dėl R.Cytackos vėl kilo sumaištis tarp valdžios partijų.
Daugiau nuotraukų (1)

Martynas Čerkauskas

2014-07-21 16:45, atnaujinta 2018-02-11 20:12

Padėtis tapo komiška, nes du valdančiųjų partijų lyderiai apie R.Cytackos likiimą kalba visiškai priešingai.

Palaukęs, kol posėdį ir jį kalbinusius žurnalistus paliks premjeras A.Butkevičius, V.Tomaševskis pareiškė, kad per posėdį buvo sutarta, jog R.Cytacka galės tęsti darbą nepaisant visų ją lydėjusių skandalų. 

"Mūsų pozicija nesikeičia. Mes žinome, kad buvo tam tikros spekuliacijos žiniasklaidoje. Mes puikiai susitarėme, kad mes nekeičiame mūsų viceministrų, kadangi nė vienas iš jų nebuvo įsivėlę į jokį korupcijos skandalą. (...) Viskas gerai", - kalbėjo V.Tomaševskis.

Priminus, kad premjeras A.Butkevičius prieš kurį laiką viešai suabejojo R.Cytackos kompetencija, Lenkų rinkimų akcijos lyderis pareiškė, kad premjeras taip kalbėjo, nes "neturėjo pakankamai informacijos". O dabar jis esą įsitikino, kad R.Cytacka yra labai kompetentinga.  

A.Butkevičius pašiurpo

Tokios V.Tomaševskio kalbos gerokai nustebino premjerą A.Butkevičių. Vėliau jis žurnalistams teigė, kad tam, kad R.Cytacka liktų energetikos viceministre, nepritaria visos valdančiosios partijos, išskyrus Lenkų rinkimų akciją. 

Per politinės tarybos posėdį pirmadienį buvo sutarta, kad ministrai savo pavaduotojus galės skirti tik suderinę kandidatūras su premjeru. Jis pareiškė neleisiantis, kad R.Cytacka grįžtų į ankstesnę kėdę. Ji nebent galėtų tapti tik ministro patarėja. 

A.Butkevičius ir toliau mano, kad R.Cytackos kompetencija energetikos srityje yra labai žema. Jį taip pat piktina šios politikės elgesys. Viceministrė pagarsėjo, kai išvadino prezidentę D.Grybauskaitę melage, nekėlė Lietuvos vėliavos ant namų per valstybines šventes, tačiau iškėlė Lenkijos vėliavą per Lenkijos šventę. R.Cytackos vyras yra apskundęs Lietuvą tarptautiniam teismui dėl to, kad jį verčia mokytis lietuvių kalbą. Politikės vyras dirba Vilniaus rajono savivaldybėje. 

Galiausiai R.Cytacka buvo vienintelė viceministrė kuri ilgai spyriojosi ir nenorėjo atsistatydinti iš pareigų prieš D.Grybauskaitės inauguraciją. 

Antradienį A.Butkevičius planuoja susitikti su energetikos ministru Jaroslavu Neverovičiumi ir įspės jį, kad šis nepriimtų į darbą R.Cytackos. Kaip pasielgs ministras dar neaišku, nes jis aklai klauso partijos lyderio V.Tomaševskio ir savarankiškų sprendimų dėl R.Cytackos priimti iki šiol nedrįsdavo. 

"Toks elgesys, iššaukiantis iš jos (R.Cytackos - red.) pusės, manau, kad jokiu būdu ji negali užimti viceministro pareigų. Rytoj ministras J.Neverovičius ateina pas mane darbiniais klausimais, tačiau ir šis klausimas bus aptartas", - sakė premjeras. 

"Lietuvoje daryti politiką dėl vieno žmogaus, tegul ir būtų pats protingiausias, bet jeigu keltų konfliktus, tai aš manau, yra visiškai nedera, negražu ir juokinga", - sakė Vyriausybės vadovas.  

Viceministrų komanda pasikeis

Pirmadienį paaiškėjo, kad viceministrų postų neteks daugelis į prezidentės Dalios Grybauskaitės juodąjį sąrašą patekusių politikų.

Finansų ministras Rimantas Šadžius atsisakė Vytauto Galvono paslaugų. Į darbą negrįš žemės ūkio viceministrai Mindaugas Kuklierius ir Živilė Pinskuvienė, vidaus reikalų viceministras Algimantas Juocevičius.

Iš pareigų savo noru kur kas anksčiau pasitraukė žemės ūkio viceministras Rytis Šatkauskas ir teisingumo viceministras Saulius Stripeika.

Grįžti į energetikos ministeriją nesiekia ir Darbo partijos deleguota viceministrė Žydrūnė Juodkienė, sieta su koncernu "Icor".

Seimo pirmininkė Loreta Graužinienė pirmadienį pripažino, kad Ž.Juodkienė nutarė pasiieškoti kito darbo. Seimo vadovė pripažino, kad rasti kitą viceministrą, kuris išmano energetiką, tačiau nesusijęs su šiuo verslu, yra nelengva.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.