Uždaryti banką lengviau, nei pričiupti jo savininką

Lietuvos prokurorų viltys iš užsienio parsigabenti „Snoro“ banko savininkus atidedamos iki žiemos, o Ūkio banko savininką – neribotam laikui. Atrodo, skandalingai pradėtos istorijos grimzta į užmarštį.

Daugiau nuotraukų (1)

Asta Kuznecovaitė

Jul 30, 2014, 7:53 AM, atnaujinta Feb 11, 2018, 3:51 PM

Didžiosios Britanijos aukštasis teismas jau trečią kartą atidėjo buvusių „Snoro“ banko savininkų Vladimiro Antonovo ir Raimondo Baranausko skundo, kuriuo bandoma užginčyti juos Lietuvos teisėsaugininkams sutikusio perduoti žemesnės instancijos teismo sprendimą, nagrinėjimą. Apie tai rašo dienraštis „Lietuvos rytas“.

Prieš keletą dienų posėdis neįvyko, nes V.Antonovas nusprendė pakeisti savo advokatą.

Nutarė pakeisti advokatą

Susipažinti su byla naujajam buvusio bankininko gynėjui teismas davė daugiau kaip keturis mėnesius – iki gruodžio 1-osios.

Vis dėlto šio proceso dalyviai teisme susitiks šiek tiek anksčiau. Tarp spalio 15-osios ir lapkričio 14-osios įvyks dar vienas posėdis, kuriame bus aiškinamasi, ar byloje netrūksta dokumentų, ar nėra kitokių priežasčių gruodį pradėti nagrinėti skundą iš esmės.

Tai jau ne pirmas kartas, kai teismo posėdžiai stringa dėl įtariamųjų noro pakeisti advokatus.

Pernai sausį buvusių „Snoro“ akcininkų ekstradicijos bylą nagrinėjant Londono Vestminsterio teisme apie savo advokato keitimą buvo pareiškęs R.Baranauskas. Tąkart posėdis buvo atidėtas pusmečiui.

Į prašymus nereaguojama

Dar miglotesnės perspektyvos Lietuvoje išvysti buvusį Ūkio banko savininką V.Romanovą.

Turto iššvaistymu įtariamas kaunietis šių metų balandžio 7 dieną buvo sulaikytas Maskvoje, tačiau areštinėje neišbuvo nė paros.

Pasiskundęs prasta sveikata verslininkas buvo išvežtas į ligoninę, kur jį saugojo policijos pareigūnai.

Balandžio 11-osios pavakare į Maskvos teismą atvežtas V.Romanovas netrukus buvo paleistas – jam neskirta jokios kardomosios priemonės.

Nuo to laiko iš Rusijos ekstradicijos procedūrą pasiryžę tęsti Lietuvos teisėsaugininkai apie V.Romanovą neturi jokių žinių – į visus teisinės pagalbos prašymus rusai atsako tyla, nebendrauja ir Generalinės prokuratūros interesams teisme turintys atstovauti Maskvos prokurorai.

Išankstinių sąlygų nėra

„Paleido ir paleido, daugiau nebuvo jokių teismų, neteko girdėti, kad būtų atliekami kokie nors kitokie veiksmai“, – „Lietuvos rytui“ sakė V.Romanovo advokatas Adomas Liutvinskas.

V.Romanovo gynėjas teigė, kad nebuvo ir jokių pokalbių su Lietuvos prokurorais dėl galimos kardomosios priemonės jo ginamajam pakeitimo.

„Prokuratūra sutinka pakeisti suėmimą į milijono litų užstatą, bet jie gali taikyti ir dar vieną kardomąją priemonę – dokumentų paėmimą.

Tai mūsų netenkina, nes V.Romanovas negalės niekur išvykti“, – kalbėjo A.Liutvinskas.

Prokuratūros atstovai teigė, kad nesvarstoma keisti kardomosios priemonės V.Romanovui.

„Tai įmanoma tik tada, jeigu asmuo bus sulaikytas, atvežtas į Lietuvą ir čia pateiks prašymą skirti jam palankesnę kardomąją priemonę“, – sakė Generalinės prokuratūros atstovė Elena Martinonienė.

Anglijoje gyvena jau trečius metus

Bankas „Snoras“ buvo nacionalizuotas 2011 metų lapkričio 16 dieną, tų pačių metų gruodžio 7-ąją jam iškelta bankroto byla.

Iškart po banko nacionalizavimo V.Antonovas ir R.Baranauskas išvyko į Londoną, kur gyvena iki šiol.

Lietuvos prokurorai V.Antonovą ir R.Baranauską įtaria pasisavinus maždaug 1,7 mlrd. litų „Snoro“ turto ir klastojus dokumentus.

R.Baranauskas taip pat įtariamas apgaulingu buhalterinės apskaitos tvarkymu ir piktnaudžiavimu tarnybine padėtimi.

Bankininkai nesutinka būti išduoti Lietuvai, o jų gynėjai mėgina įrodyti, kad byla yra politinė.

Atliekant ikiteisminį tyrimą dėl banko sužlugdymo prokurorai yra apriboję įtariamųjų nuosavybės teises į 805 mln. litų vertės turtą.

Svetur bandė dangstytis ir liga

Ūkio banką Lietuvos banko valdyba nemokiu pripažino 2013 metų vasario 18 dieną ir visam laikui atšaukė jo veiklos licenciją.

V.Romanovas į Rusiją išvyko, kaip pats sakė, darbo reikalais, tačiau į Lietuvą taip ir negrįžo.

Prokuratūrai buvo atsiųstas laiškas, kad verslininkas Maskvoje patyrė insultą ir yra gydomas, bet vėliau paaiškėjo, kad medikų pažyma buvo suklastota.

Pernai liepos 4 dieną buvo paskelbta V.Romanovo paieška, jam paskirta kardomoji priemonė – suėmimas.

Prokurorai apskaičiavo, kad Ūkio banke buvo iššvaistyta apie 1,28 milijardo litų.

Norint, kad finansinių aferų kaltininkai nors kiek padengtų šią sumą, yra areštuotas visas Lietuvoje esantis V.Romanovo ir jo sesers Olgos Gončaruk turtas. Kokia jo vertė, dar skaičiuojama.

Laikinas teisių apribojimas paskirtas ir turtui, kurį prieš pabėgdamas V.Romanovas spėjo parduoti – jo namui Kaune bei poilsio namams Neringoje.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.