Medininkų tragedijos metinės: tiesa iki galo nėra aiški

Ketvirtadienio rytą Vilniaus arkikatedroje bazilikoje buvo aukojamos šv. Mišios. Minėjime prie Medininkų memorialo žuvusieji pagerbti tylos minute, jiems atminti padėta gėlių.

Nusikaltimą prokurorai kvalifikuoja kaip nusikaltimą žmoniškumui.<br>P.Lileikio nuotr. iš archyvo
Nusikaltimą prokurorai kvalifikuoja kaip nusikaltimą žmoniškumui.<br>P.Lileikio nuotr. iš archyvo
Daugiau nuotraukų (1)

BNS ir lrytas.lt inf.

Jul 31, 2014, 9:00 AM, atnaujinta Feb 11, 2018, 3:12 PM

Prezidentė Dalia Grybauskaitė paragino kasdien rūpintis valstybe.

„Prieš 23-ejus metus Medininkų pasienio poste įvykdytos žudynės tapo visos Lietuvos tragedija, kurios akivaizdoje iš naujo įvertinome, kas yra Laisvė. Didžiuokimės visais, kurie padėjo Lietuvai išlikti. Būkime tie, kurie saugo ir kuria savo valstybę kasdien!“, - teigė D.Grybauskaitė.

Ketvirtadienio rytą Vilniaus arkikatedroje bazilikoje buvo aukojamos šv. Mišios. Minėjime prie Medininkų memorialo žuvusieji pagerbti tylos minute, jiems atminti padėta gėlių.

Minėjime kalbėjusios Seimo Pirmininkės Loretos Graužinienės žodžiais, žuvusieji Medininkų pasienio poste „greičiausiai gerai suvokė, kad jų pasirinkimas tarnauti vos atgimusiai, dar gležnai Lietuvai, kur pasienio tarnybos tik ėmė kurtis, buvo ne tik garbingas, bet ir labai pavojingas“.

Parlamento vadovė pabrėžė, kad Generalinė prokuratūra Medininkų žudynių bylą tyrė dvidešimt dvejus metus – praėjusiais metais ikiteisminis tyrimas dėl Medininkuose įvykdyto nusikaltimo žmoniškumui buvo baigtas, byla perduota teismui.

„Tačiau tiesa iki galo nėra aiški, ir nusikaltimo vykdytojai iki šiol nenubausti. Rusija, kurios piliečiai yra įtariamieji, juos išduodant neteikia pagalbos. Bet neturime nuleisti rankų ir palikti žudikų ramybėje, nors žinant dabartinę geopolitinę situaciją užduotis Lietuvai vykdyti teisingumą tampa dar sudėtingesnė“, – sakė Seimo Pirmininkė L. Graužinienė bei pabrėžė, kad „viltis ir atkaklumas turi būti stipresni už visas kliūtis“.

Vidaus reikalų ministras Alfonsas Dailis Barakauskas Tomą Šerną, vienintelį iš aštuonių pareigūnų išgyvenusį 1991-ųjų liepos 31-osios Medininkų žudynes, apdovanojo ženklu „Tėvynės labui“.

T.Šernas sako, kad prieš 23 metus įvykęs septynių pasieniečių nužudymas suteikė Lietuvai patirties, kuri šiuo metu yra itin aktuali visai Europai.

„Manau, kad visos aukos yra ne veltui - mes norėjome laisvės. Dabar turime galimybę eiti savo keliu, būti mažiau stumdomi, turime galimybę paprotinti mūsų bendražygius Europos Sąjungoje“, - BNS sakė T.Šernas, ketvirtadienį dalyvaudamas pagerbiant žuvusius bendražygius istoriniame Medininkų pasienio poste.

T.Šerno teigimu, nors Rusija atsisako perduoti įtariamuosius Lietuvai, jie jau yra „nuteisti morališkai“.

„Manau, kad jie jau yra nuteisti morališkai - jie turi slapstytis, jie žino, kad jie yra žudikai. Bet tai yra pavojus mums, kai rimta valstybė slepia žudikus, mano, kad tai yra gerai (...). Tai yra pavojus visiems mums, visų mūsų ateičiai, visai Europai“, - sakė T.Šernas, BNS paklaustas, ar dar turi vilties, jog bus nuteisti ir likę Medininkų žudynių vykdytojai.

Pasak jo, nusikaltimų neigimo scenarijus per daugiau nei dvidešimt metų Rusijoje nepasikeitė, o tai parodo ir įvykiai Ukrainoje.

T.Šernas taip pat pasidžiaugė Lietuvoje sustiprėjusiomis patriotinėmis nuotaikomis.

„Pastebėjau, kad šiemet prisiekė rekordinis šaulių skaičius, taip pat rekordinis skaičius komandų dalyvavo bėgime, skirtame Medininkų minėjimui. Tie dalykai daug ką reiškia, mūsų atmintyje šis įvykis suvokiamas, kad tai yra svarbu,svarbu mąstant, kokie turi būti mūsų ateities planai, kaip turime saugotis, gerbti vienas kitą (...). Patriotizmo nereikia mistifikuoti  - jis toks pat natūralus dalykas, kaip savo aplinkos nešiukšlinimas. Tai yra natūralus atsakymas į tuos judesius, kurie vyksta aplink Lietuvą“, - sakė T.Šernas.

1991-ųjų liepos 31-osios naktį Medininkų pasienio kontrolės poste buvo šaltakraujiškai nužudyti septyni savo pareigas ėję Vidaus reikalų ministerijos Policijos departamento greitojo reagavimo rinktinės „Aras“ policininkai Mindaugas Balavakas ir Algimantas Juozakas, Policijos departamento Kelių policijos valdybos policininkai Juozas Janonis ir Algirdas Kazlauskas, Muitinės departamento Vilniaus muitinės inspektoriai Antanas Musteikis ir Stanislovas Orlavičius. Muitininkas Ričardas Rabavičius nuo šautinių žaizdų galvoje mirė ligoninėje rugpjūčio 2-ąją.

Vienintelio sunkiai sužeisto muitinės pareigūno Tomo Šerno gyvybę medikams pavyko išgelbėti.

Nusikaltimą prokurorai kvalifikuoja kaip nusikaltimą žmoniškumui, įtariamaisiais dėl šių nusikalstamų veikų pripažinti Rusijos piliečiai Andrejus Laktionovas, Česlavas Mlinykas bei Aleksandras Ryžkovas. Juos Rusija atsisako išduoti Lietuvai.

Dėl šio nusikaltimo kol kas nuteistas tik vienas asmuo - 2011 metų pavasarį Vilniaus apygardos teismas Latvijos pilietį, buvusį omonininką Konstantiną Michailovą įkalino iki gyvos galvos.

Šį nuosprendį skundę Lietuvos prokurorai siekia, kad K.Michailovas būtų nuteistas už nusikaltimus žmoniškumui. Nuosprendį skundė ir nuteistasis, kuris neigia savo kaltę.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.