Aktorius D. Banionis amžinojo poilsio atgulė po šimtamete liepa

Šimtai žmonių pirmadienio vidurdienį į paskutinę kelionę palydėjo teatro ir kino aktorių Donatą Banionį. Urna su velionio palaikais iš Vilniaus universiteto Šv.Jonų bažnyčios nugabenta į Antakalnio kapines. Amžinojo poilsio jis atgulė Menininkų kalnelyje, šalia savo žmonos Onos, mirusios prieš kelerius metus. Šalia auga šimtametė liepa.

Aktoriaus D.Banionio laidotuvėse dalyvavo šimtai žmonių.<br>D.Umbraso nuotr.
Aktoriaus D.Banionio laidotuvėse dalyvavo šimtai žmonių.<br>D.Umbraso nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Milda Augulytė

Sep 8, 2014, 1:23 PM, atnaujinta Feb 9, 2018, 5:22 PM

Atsisveikinti su maestro atėjo kartu su juo dirbę arba iš jo mokęsi aktoriai, jo talento gerbėjai, kultūros, politikos, akademinės visuomenės žmonės. Sekmadienį su aktoriumi atsisveikino panevėžiečiai. Šiame mieste D.Banionis praleido didžiąją savo gyvenimo dalį, šio miesto teatre sukūrė iškiliausius vaidmenis.

Po gedulingų pamaldų Šv.Jonų bažnyčioje laidotuvių procesija pajudėjo Antakalnio kapinių link. Pirmosiose eilėse – D.Banionio artimieji, sūnus Raimundas su šeima, anūkė Milda Banionytė, su 6 metų dvynėmis dukromis Migle ir Ugne atvykusi iš Suomijos, kur gyvena jau penkerius metus.

Šalia palaikų buvo nešami svarbiausi D.Banionio apdovanojimai, kurių per savo ilgą kūrybinę karjerą aktorius sukaupė daugiau negu dešimt.

Į amžinąjį poilsį D.Banionį palydėjo kunigas Julius Sasnauskas. Prie kapo duobės žodį tarė kultūros ministras Šarūnas Birutis. Jis trumpai apžvelgė turtingą aktoriaus kūrybos biografiją.

Panevėžio aktorių bendruomenei atstovavo Henrikas Kačinskas. „Mūsų J.Miltinio dramos teatro didysis virtuozas ir magas D.Banionis“, – tokiais žodžiais jis pradėjo savo atsisveikinimo kalbą, kurią baigdamas išbėrė saują žemės, atvežtos iš Panevėžio, nuo D.Banionio mokytojo J.Miltinio kapo.

Dar kalbėjo filosofas Arvydas Juozaitis. Jo kalbą persmelkė mintis, kuria visą gyvenimą vadovavosi ir D.Banionis: „Menui nereikia nieko naujo -  reikia amžino.“

Laidotuvių ceremonijos pabaigoje susirinkę žmonės paplojo šviesaus atminimo aktoriui D.Banioniui.

* * *

90-metis aktorius mirė rugsėjo 4 d. ligoninėje Vilniuje. Prieš tai jį buvo ištikęs insultas.

Per šimtą vaidmenų teatre, daugiau kaip aštuoniasdešimt vaidmenų kine sukūręs aktorius D.Banionis – ištisa mūsų kultūros epocha. Tai epochai priklauso tiek D.Banionio vaidmenys legendinio režisieriaus Juozo Miltinio spektakliuose, tiek vaidmuo Andrejaus Tarkovskio filme „Soliaris“, pelniusiame apdovanojimą Kanų kino festivalyje. Šiemet aktorius D.Banionis už J.Miltinio teatro legendos tąsą šiuolaikiniame kine ir teatre buvo apdovanotas ir Nacionaline kultūros ir meno premija.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.