Lietuva atsisveikino su aktoriumi Donatu Banioniu

Vilniaus universiteto Šv.Jonų bažnyčioje tyliai skamba muzika, ten pat pastatytame ekrane vienas kitą keičia vaizdai, prie urnos su kremuotais palaikais vienas po kito eina kultūros veikėjai, politikai, akademinės visuomenės atstovai – Lietuva atsisveikina su praėjusį ketvirtadienį mirusiu teatro ir kino aktoriumi Donatu Banioniu.

Lietuvos žmonės palydi į paskutinę kelionę iškilų aktorių D.Banionį.<br>D.Umbraso nuotr.
Lietuvos žmonės palydi į paskutinę kelionę iškilų aktorių D.Banionį.<br>D.Umbraso nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Milda Augulytė

Sep 8, 2014, 12:22 PM, atnaujinta Feb 9, 2018, 5:24 PM

Čia pat, už bažnyčios durų, šurmuliuoja gyvenimas – viena po kitos keičiasi ekskursijos, svečiai užsuka  pasižvalgyti ir į bažnyčią, viduje vyrauja rimtis.

Prie urnos – gėlių puokštės ir garbingiausi D.Banionio apdovanojimai, šalia tylūs sėdi jo artimieji, o į bažnyčią vis eina žmonės, norintys atiduoti maestro paskutinę pagarbą. Tarp jų – ir prezidentė Dalia Grybauskaitė, Seimo pirmininkė Loreta Graužinienė, politikas Vytautas Landsbergis su žmona Gražina.

„Tiesioginių ryšių su D.Banioniu neturėjau, žmona jį pažinojo nuo jaunystės, – sakė V.Landsbergis. – Pažinojau jį  kaip aktorių ir labiausiai į akis kritęs jo bruožas – tikrumas. Net tame jį labiausiai išgarsinusiame filme, kuris iki šiol kursto aistras, daug socialistinio realizmo ir propagandos, bet jo suvaidintas herojus tikras – žmogus, patekęs į istorijos mėsmalę.“

Kino kritikė Izolda Keidošiūtė, ne kartą su D.Banioniu bendravusi, kvietusi į savo laidas, be jokių išlygų pabrėžė: „Jis – puikus aktorius, natūraliai elgėsi, net ir vidutiniškuose filmuose sugebėdavo sukurti puikius vaidmenis." Ji truputį apgailestavo, kad primirštas filmas „Goja, arba Sunkus pažinimo kelias“, kuriame D.Banionis sukūrė puikų pagrindinį vaidmenį, arba filmas „Ne sezono metas“. „Nors pastarasis filmas politinis, apie sovietinį žvalgą, vis dėlto tai buvo puikus D.Banionio vaidmuo. O pasaulio kino istorijoje mūsų aktorius liks su Kevino Kriso vaidmeniu Andrejaus Tarkovskio filme „Soliaris“, – teigė I.Keidošiūtė.

Aktoriaus D.Banionio tikrumą, darbštumą, atsidavimą kūrybai pabrėžė ir kiti su juo dirbę, bendravę žmonės. Anot aktoriaus Vytauto Rumšo, „D.Banionis teatro supratimo, etikos, idėjos klausimais buvo tikras maestro. Jį gali sulyginti tik su didžiausiais teatro menininkais – ir režisieriais, ir aktoriais. Maestro buvo didžiosios etikos pavyzdys, didžiosios idėjos skleidėjas.“

Teatro sąjungos vadovas Rimutis Rimeikis, nors asmeniškai su D.Banioniu nedaug bendravęs, tačiau susidaręs apie jį įspūdį kaip apie šiltą, nearogantišką žmogų, neabejojo: „Tai buvo teatro viršukalnė meno lygio prasme. D.Banionis yra teatro meno legenda, jis buvo viena iš tų gyvų legendų, ir jo netektis – didelis praradimas.“

Pasak jo, D.Banionio kūryba liks ne tik teatro kritikų ir istorikų, bet ir paprastų žiūrovų atmintyje.

„Teatro plotmėje D.Banionis išliks žmonių, kurie jį matė, juo žavėjosi, mintyse ir širdyje. Pamatę jo darbus niekas negalėjo likti abejingas, ir traukė į teatrą vėl ir vėl. Aktoriaus asmenybė išlieka atmintyje daugeliui ir labai ilgam“, – kalbėjo Teatro sąjungos vadovas.

Atsisveikinti su D.Banioniu Šv.Jonų bažnyčioje galima iki vidurdienio. Paskui – šv. mišios. Aktorius bus laidojamas Antakalnio kapinėse, Menininkų kalnelyje, šalia žmonos Onutės.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.