Prokuroras: „N. Cooperio pervedimai buvo klaida“

Šiuo metu naujas administratorius nėra paskirtas. 

R.Danisevičiaus nuotr.
R.Danisevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

BNS ir lrytas.lt inf.

Sep 9, 2014, 3:25 PM, atnaujinta Feb 9, 2018, 5:02 PM

„Veika buvo padaryta, žala taip pat buvo padaryta, bet, kaip žinia, baudžiamoji teisė nėra formali ir turi būti nustatyta asmens kaltė“, - Generalinėje prokuratūroje antradienį surengtoje spaudos konferencijoje sakė Linas Kuprusevičius. 

Jis patvirtino, kad tyrimas nutrauktas, nenustačius nei tyčinės veikos, nei veikos dėl neatsargumo. 

„Nebuvo nustatyta, nei kad kas nors iš asmenų žinojo, kad tai - neteisėtos operacijos, nei kad jie buvo veikiami tų bendrovių (...). Nėra nei tyčios, nei neatsargumo - be kaltės“, - nurodė prokuroras. 

Pasak jo, atliekant pinigų pervedimus, N.Cooperis konsultavosi tiek su tarptautiniais, tiek su Lietuvos advokatais, jis „Snore“ buvo įsteigęs neoficialų paskolų komitetą, kuris sprendė visus su pervedimais susijusius klausimus, jo posėdžiai buvo protokoluojami. 

Be to, anot prokuroro, dviejų bendrovių prašymai pervesti pinigus buvo pateikti dar iki banko veiklos sustabdymo. 

„Esminis momentas buvo prašymų dėl tų užskaitų gavimo - visi priėjo išvados, kad prašymai buvo gauti iki paskelbus moratoriumą, kol dar nebuvo uždrausta vykdyti operacijų. Buvo laikoma, kad operacija buvo pradėta teisėtai ir ją buvo galima pabaigti“, - sakė L.Kuprusevičius.

Anot jo, vykdant ikiteisminį tyrimą nustatyta, kad operacijos nebuvo teisėtos. 

L.Kuprusevičius taip pat oficialiai įvardijo ir dvi įmones, kurių lėšos buvo pervestos, - tai buvusios Seimo pirmininkės konservatorės Irenos Degutienės sūnaus Gedimino Degučio įmonė „Novotersa“ bei „AviaAM, kuri susijusi su verslininko Vidmanto Žiemelio įmonių grupe. 

Pasak prokuroro, „Novotersos“ vienos operacijos užskaitos leistinas dydis viršytas apie 300 tūkst. litų, „AviaAm“ - daugiau nei 900 tūkst. litų. 

Anot jo, bankroto administratorius ėmėsi atsargumo priemonių ir po pirmosios užskaitos „Novotersai“ 2012-ųjų sausį, gavęs informacijos apie pradėtą ikiteisminį tyrimą, „ėmėsi veiksmų“ ir netenkino „AviaAm“ prašymo panaikinti 1,5 mln. litų vertės turto įkeitimą, kad nustačius įstatymų pažeidimus ir padarytą žalą, ją esą būtų galima kompensuoti. 

Prokuroras taip pat tvirtino, kad sprendimą dėl šios užskaitos priėmė ne pats bankroto administratorius, o jam pavaldūs asmenys. 

L.Kuprusevičius taip pat pažymėjo, kad net ir Lietuvos bankas Specialiųjų tyrimų tarnybai negalėjo atsakyti, neįvertinęs visos medžiagos, ar operacijos buvo teisėtos, todėl „matyt, ir bankroto administratorius negalėjo pats įvertinti“. 

„Nebuvo nustatyta nė vieno asmens, kuris galėjo pasakyti, ar buvo išreiškęs bent abejonę, kad operacijos prieštarauja įstatymams“, - kalbėjo prokuroras. 

Pasak jo, visą daugiau nei 1,2 mln. litų sumą „Snorui“ grąžino bendrovė „Zolfo Cooper Europe“, kurios vyresnysis partneris ir yra N.Cooperis. 

Įmonė turi visas teises išsiieškoti šią sumą iš bendrovių, kurioms buvo vykdyti neteisėti pervedimai, tačiau prokuroro žiniomis, tokios procedūros nėra pradėtos. 

Jis taip pat patikino, kad N.Cooperio bendrovės geranoriškumas atlyginant žalą nebuvo vienas iš motyvų nutraukti tyrimą. 

„Galbūt taip buvo pasiektas vienas iš tikslų, kad žala buvo kompensuota, tačiau tai tikrai nebuvo motyvas nutraukti ikiteisminį tyrimą“, - sakė jis. 

Vykdant ikiteisminį tyrimą N.Cooperis du kartus - kovo ir birželio mėnesiais - buvo apklaustas, o pranešimas apie įtarimą jam įteiktas kovo viduryje. 

66-erių N.Cooperis šių metų vasarį paskelbė, jog išeina į pensiją ir traukiasi iš „Snoro“ bankroto administratoriaus pareigų, kurias užėmė nuo 2011-ųjų gruodžio 9 dienos. 

Šiuo metu naujas administratorius nėra paskirtas. 

Byla nutraukta

Neradus nusikalstamos veikos požymių, Generalinė prokuratūra nutraukė ikiteisminį tyrimą dėl pasitraukiančio bankrutavusio banko „Snoras“ administratoriaus Neilo Cooperio veiksmų.

1,232 mln. litų, dėl kurių išmokėjimo buvo kilę abejonių, grąžinta į „Snoro“ sąskaitą, pranešė prokuratūra. Prokurorai N.Cooperį įtarė galbūt neteisėtai atlikus dvi operacijas, dėl kurių padaryta žala viršijo 1,2 mln. litų.

Pasak prokuratūros pranešimo, N.Cooperio atstovaujama tarptautinė finansų konsultacijų įmonė dar vasarą geranoriškai pervedė visą viršytą sumą į „Snoro“ sąskaitą ir gali kreiptis į teismą dėl lėšų susigrąžinimo iš Lietuvos įmonių, kurių prašymu ir buvo įvykdytos operacijos.

Buvo įtariama, kad viena jų susijusi su buvusios Seimo pirmininkės konservatorės Irenos Degutienės sūnaus Gedimino Degučio įmone „Novotersa“, kurios dalį paskolos 2012 metų sausio 6 dieną padengė „Snoras“, iš įmonės specialiosios sąskaitos pervesdamas 645,803 tūkst. litų - apie 300 tūkst. litų daugiau nei draudžiamoji indėlio suma (345 tūkst. litų).

Be to, pasak žiniasklaidos, bankas 2012 metų spalio 10-ąją bendrovei „AviaAM B03“ leido iš atsiskaitomosios sąskaitos nurašyti 1,277 mln. litų paskolai padengti. Įmonė per akcininkus yra susijusi su verslininko Gedimino Žiemelio kontroliuojama įmone „Avia Solutions Group“.

Tokiu būdu dvejomis operacijomis galėjo būti padaryta 1,232 mln. litų žalos - tai yra skirtumas tarp draudžiamos indėlio sumos, kuri siekia 345 tūkst. litų, ir operacijos vertės.

Lietuvos teismo ekspertizės centras nustatė, kad po „Snoro“ bankroto paskelbimo dviem operacijomis buvo viršyti maksimalūs užskaitų dydžiai. Tačiau vėliau Specialiųjų tyrimų tarnyba nustatė, kad N.Cooperis, nebūdamas Lietuvos piliečiu ir išsamiai nesusipažinęs su šalies teisės aktais, nuolat konsultavosi su specialistais, banko darbuotojais, užsienio ir Lietuvos advokatais.

„Tai rodo, kad vykdydamas savo pareigas, administratorius siekė užtikrinti, kad kiekvieną klausimą spręstų kompetentingi asmenys, kurių sprendimai būtų paremti galiojančiais teisės aktais bei praktika, tai yra ėmėsi visų įmanomų priemonių, kad bankroto procedūra būtų atlikta laikantis Lietuvos įstatymų“, - rašoma pranešime.  

Prokuroras pažymėjo, kad administratoriaus veiksmai neužtraukia baudžiamosios atsakomybės, jam taip pat panaikinta anksčiau skirta kardomoji priemonė – 120 tūkst. litų užstatas.  

Vilniaus apygardos prokuratūros prokuroras Linas Kuprusevičius BNS yra sakęs, kad ikiteisminį tyrimą dėl galimai neteisėtų kai kurių „Snoro“ operacijų, su kuriomis galėjo būti susijęs ir N.Cooperis, tikisi baigti iki rugsėjo 8 dienos.

N.Cooperis du kartus - kovo ir birželio mėnesiais - buvo apklaustas, o pranešimas apie įtarimą jam įteiktas kovo viduryje.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.