Apleistą Šančių paplūdimį gaivins pramogų laivas

Artėjant savivaldos rinkimams politikai iš kailio neriasi siūlydami įvairias idėjas, tarp jų ir dėl miesto erdvių gaivinimo. Vieni jų siūlymai bus įgyvendinti, o kiti tradiciškai nuguls stalčiuose. Kur kitąmet atsidurs Šančių paplūdimio įrengimo vizijos?

Daugiau nuotraukų (1)

Iveta Skliutaitė

Sep 15, 2014, 9:16 AM, atnaujinta Feb 2, 2018, 12:37 PM

Praėjusią vasarą pasigirdo diskusijų apie būtinybę gaivinti Šančių paplūdimį, rašo „Lietuvos ryto“ priedas „Laikinoji sostinė“.

Šiai miesto erdvei budinti viena visuomeninė organizacija net pristatė vizualinį projektą, kuriame architektai pateikė idėjas, kaip galėtų atrodyti paplūdimys. Tačiau kauniečių nuomonė dėl Šančių paplūdimio reikalingumo išsiskyrė.

Vieni mano, kad naujos maudyklos Kaune reikia.

Kiti įsitikinę, jog Šančiai – ne Palanga, todėl smėlėto paplūdimio ir triukšmo čia nepageidauja. Treti siūlo pirmiausia sutvarkyti jau veikiančius miesto paplūdimius, o ne rengti naujus.

Siūlo prišvartuoti laivą

Šančių paplūdimio gaivinimo projektas skirtas sukurti vietą, kurioje šios miesto dalies gyventojai ir visi kauniečiai galėtų maloniai praleisti laisvalaikį.

Paplūdimyje siūloma įrengti tinklinio aikšteles, persirengimo kabinas, o kiek atokiau, apželdintoje teritorijoje, ir iškylų zoną.

Viena idėjų, kurią pasiūlė architektas Vaidas Kaluškevičius, – laisvalaikio laivas, kuris šiltuoju metų laiku būtų nuolat prisišvartavęs šalia paplūdimio. Jame galėtų įsikurti kavinė ar vykti bendruomenės renginiai.

Statyti stacionarią kavinę arba kitą vietą pramogoms, anot projekto rengėjų, planuojamo paplūdimio teritorijoje nėra galimybių dėl to, kad ją pavasarį užlieja Nemuno vanduo.

Maudyklos idėją kritikuoja

Politikams paskelbus idėją apie galimybę Šančiuose rengti paplūdimį, internetinėje erdvėje pasipylė kauniečių komentarai, tarp kurių netrūksta ir palaikymo, ir kritikos.

Rolanda Girskienė tiesiai šviesiai rėžė: „Viskas puiku, tik ši iniciatyva kilo iš Šančių bendruomenės. Nežinančius galiu informuoti, jog čia ir taip yra natūralus paplūdimys.

Tereikia tvarkos ir minimalių investicijų pastatyti suoliukams, šiukšlių dėžėms bei persirengimo kabinoms. O tokių laivų – monstrų, manau, nereikia. Geriau būtų atgaivinti seniau veikusią perkėlą iš Šančių link Botanikos sodo.“

Rasos Šneiderytės teigimu, Petrašiūnuose yra du paplūdimiai ir abu apleisti. Juose vasarą draudžiama maudytis.

„Tai gal reikėtų juos sutvarkyti, jeigu jie jau yra, o ne vėl kažkur padaryti paplūdimį, praplauti pinigus ir vėl jį apleisti“, – viešai piktinosi moteris.

Privažiuoti mašina keblu

Šančių seniūno pavaduotojas Egidijus Pečiulionis tvirtino, jog vietos bendruomenėje pasvarstymų apie paplūdimio reikalingumą iškyla ne vienus metus, tačiau rimtų užmojų jį tvarkyti nėra.

„Nors Šančių paplūdimys nėra viešai įteisintas, šioje vietoje šančiškiai mėgsta degintis, žaisti kamuoliu, net maudytis.

Sunku pasakyti, ar sutvarkytas paplūdimys masiškai trauktų žmones iš kitų miesto dalių, mat privažiuoti automobiliu iki jo gana keblu. Tačiau dviračių mėgėjai šią vietą greitai ir lengvai gali pasiekti iš miesto centro ar atokesnių mikrorajonų“, – kalbėjo seniūnijos atstovas.

Pataria apklausti gyventojus

Viena iš Šančių aktyvisčių menininkė Vita Gelūnienė tvirtino, jog ji pati Šančių paplūdimiu nesinaudoja, o ar jo reikia kitiems vietos gyventojams, turėtų parodyti apklausa.

„Prieš priimdami sprendimus miesto politikai turėtų rasti būdą, kaip apklausti Šančiuose gyvenančius žmones. Šie ir atsakytų, ar jiems šio paplūdimio reikia, ką jie šioje erdvėje norėtų turėti.

Jeigu paaiškės, jog gyventojai pageidauja, kad jų kaimynystėje būtų paplūdimys, tuomet reikėtų galvoti, kaip jį įrengti“, – kalbėjo V.Gelūnienė.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.