Archeologinių vertybių Vilniuje ieško ekskavatoriai

Užupio respublika ūžia – bendruomenė pasipiktinusi, kad Vilniaus senamiesčio širdyje, Polocko g. 7A, vyksta parengiamieji statybos darbai be leidimų, o Statybų inspekcija į tai žiūri pro pirštus.

Užupio gyventojai būgštauja, kad prisidengus archeologiniais tyrimais Polocko gatvėje rausiami pamatai statyboms.<br>V.Balkūno nuotr.
Užupio gyventojai būgštauja, kad prisidengus archeologiniais tyrimais Polocko gatvėje rausiami pamatai statyboms.<br>V.Balkūno nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Artūras Jančys

Sep 18, 2014, 1:58 PM, atnaujinta Jan 30, 2018, 1:42 PM

Paaiškėjo, jog formaliai šioje Užupio vietoje tik atliekami archeologiniai kasinėjimai, nors nekilnojamojo turto portale buvo skelbiama apie parduodamus butus prabangiuose kotedžuose adresu Polocko g. 7A. Šį sklypą, registro duomenimis, nuomoja  Arūno Savukyno vadovaujama firma „Baltic Vaccine". Žinomas asmuo tokia pavarde – verslininkas, buvęs gražuolės Giedrės Rusytės vyras.

Šią savaitę Valstybinės teritorijų planavimo ir statybos inspekcijos pareigūnai ketina apsilankyti Užupyje ir patikrinti, kokie ten paslaptingi žemių pastumdymai vyksta sklypo Polocko g.7A terirtorijoje.

Statybos prievaizdai sukruto tik gavę Užupio bendruomenės skundą, nors technika toje vietoje burzgia jau nuo pavasario. Vilniaus savivaldybė tvirtina neišdavusi leidimų nei statyti, nei iškirsti toje vietoje medžius. Savivaldybė ir gamtosaugininkai apskritai nenustatė, kad ten būtų iškirsti medžiai.

„Kaipgi ne? Aplinkiniai gyventojai nufotografavo kelmus, – piktinosi Užupio respublikos premjeras Sakalas Gorodeckis. – Mano duomenimis, buvo iškirsti vertingi želdiniai. Bet blogiausia, kad neva archeologiniai tyrimai daromi kasant žemę ekskavatoriais. Kur  matyta Vilniaus senamiestyje, paveldo atidžiai prižiūrimoje zonoje, kasinėti ekskavatoriais?“

S.Gorodeckis beveik įsitikinęs, jog planuojamų prabangių kotedžų Polocko gatvėje statybos neapsiėjo be „patepimų“.

Nors ir kaip būtų pikta Užupio patriotams, daugiabučio gyvenamojo namo statyboms žemės sklype Polocko g.7A paveldosaugos aspektu pritarta.

Taip pat išduotas leidimas mechanizuotiems archeologinių kasinėjimų darbams iki 1,5 metro gylio.

„Labai keista. Statytojai dažniausiai negauna leidimų Vilniaus senamiestyje net kuolo įkalti, kol archeologai kastuvėliais ir šepetėliais neišgramdo vietovės, o čia – varyk ekskavatoriais, pilnais kaušais kabink“, – stebėjosi S.Gorodeckis.

Yra ir daugiau požymių, verčiančių manyti, jog su statybomis Užupyje kažkas negerai. Anksčiau tinklalapyje www.alison.lt buvo skelbiama apie parduodamus butus Polocko g.7A.

Tačiau Užupio bendruomenei išsiuntus protesto laiškus į įvairias institucijas, net į UNESCO, skelbimai išnyko. Paspaudus nuorodą matyti užrašas: „Jūs patekote į neegzistuojantį puslapį.“

Registrų duomenimis, sklypą, kuriame burzgia technika, yra išsinuomojusi bendrovė „Baltic Vaccine“, kurios direktorius –  A.Savukynas.

Tačiau įmonių tinklalapiuose direktoriaus kontaktai nenurodomi, siūloma parašyti elektroninį laišką. Portalas lrytas.lt parašė laišką su klausimais, taip pat ir klausimą, ar šios bendrovės direktorius A.Savukynas ir tokiu pačiu vardu bei pavarde žinomas verslininkas, buvęs modelio G.Rusytės vyras, yra tas pats asmuo. Tačiau jokio atsakymo nuo pirmadienio nesulaukta.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.