Seimo prašoma plėsti Pabradės ir Gaižiūnų poligonų ribas

Ketvirtadienį krašto apsaugos ministras Juozas Olekas Seimui pateikė svarstyti nutarimą projektą, kuriuo siekiama išplėsti Pabradės ir Gaižiūnų karinių poligonų ir aplink juos esančių karinių mokymo teritorijų ribas, praneša Krašto apsaugos ministerija.

Siekiant tinkamo Lietuvos ir sąjungininkų karių kovinio rengimo prašoma praplėsti Pabradės ir Gaižiūnų poligonų ribas.<br>E.Žygaičio nuotr.
Siekiant tinkamo Lietuvos ir sąjungininkų karių kovinio rengimo prašoma praplėsti Pabradės ir Gaižiūnų poligonų ribas.<br>E.Žygaičio nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Sep 18, 2014, 7:09 PM, atnaujinta Jan 30, 2018, 12:31 PM

„NATO viršūnių susitikime Velse priėmus sprendimą dar labiau stiprinti sąjungininkų buvimą mūsų regione, susiduriame su tinkamų teritorijų vykdyti Lietuvos ir sąjungininkų karių kovinį rengimą problema. Todėl prašome leidimo išplėsti dviejų pagrindinių Lietuvos kariuomenės poligonų ribas,“ – sako krašto  apsaugos ministras Juozas Olekas.

Ministras pabrėžia, kad spartesnė poligonų plėtra ne tik pagerintų Lietuvos karių rengimo kokybę, bet ir padidintų karinės teritorijos panaudojimo galimybes bei efektyvumą, nes dabartiniai poligonai to neužtikrina.

„Turime užtikrinti tinkamas sąlygas mūsų kariams ir ilgalaikiam NATO sąjungininkų buvimui Lietuvoje,  kaip dėl to buvo sutarta NATO viršūnių susitikime Velse,  nes nuo to priklauso mūsų šalies ir visų mūsų saugumas,“ –  sako krašto apsaugos ministras  J. Olekas.

Pasak ministro, jau ir šiandien, dėl ribotų Lietuvos poligonų ir karinio mokymo teritorijų plotų, Lietuvos kariai negali visapusiškai treniruotis, todėl neretai pratybos yra perkeliamos į kaimyninių šalių poligonus arba apribojamas jose dalyvaujančių pajėgų dydis.

Dabartinės poligonų teritorijos leidžia treniruoti ne aukštesnio nei kuopa lygmens (apie 150 karių) karinių pajėgų vienetų. Dabartinis  poligonų plotas riboja ir  kovinio šaudymo galimybes. Krašto apsaugos ministerija modernizuoja ir vykdo naujos ginkluotės įsigijimus, tačiau esamų poligonų teritorijų plotas riboja šaudymą iš sunkiųjų ginklų ir sunkiosios kovinės technikos. 

Pagal siūlomą  Krašto apsaugos ministerijos Pabradės ir Gaižiūnų poligonų ir karinio mokymo teritorijų ribos būtų išplečiamos prie jų prijungiant aplink esančių miškų urėdijų valdomus žemės plotus arba perimant laisvos valstybinės žemės plotus. Į planuojamą teritoriją įsiterpusių privačios nuosavybės žemės sklypų visuomenės poreikiams perimti neketinama.

Pripažinus dviejų karinių poligonų ir karinio mokymo teritorijų išplėtimą ypatingos valstybinės svarbos projektu, teisės aktų tvarka būtų rengiami teritorijų planavimo dokumentai. Jais būtų nustatomos Gaižiūnų ir Pabradės poligonų ir aplink juos esančių karinio mokymo teritorijų ribos. Projektą pradėjus įgyvendinti jį būtų planuojama baigti per dvejus metus.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.