Kiaulių ligos įspėja, kad apsauga – būtina

Afrikinis kiaulių maras – ne vienintelė liga, padaranti didelių ekonominių nuostolių. Kitos greitai plintančios epideminės ligos (klasikinis kiaulių maras, gripas ar diarėja) kiaulių augintojams nuolat primena biologinės saugos ūkiuose svarbą, rašo „Lietuvos rytas“.

Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

2014-09-19 09:31, atnaujinta 2018-01-30 11:41

„Pasaulyje vykstanti globalizacija sudaro puikias sąlygas užkrečiamosioms ligoms plisti tarp žemynų.

Klimato kaita, intensyvus žmonių judėjimas tarp valstybių kelia grėsmę, kad užkrečiamosios ligos bus platinamos labai aktyviai“, – sakė profesorius Kazimieras Lukauskas, kuris yra Pasaulio gyvūnų sveikatos organizacijos Europos regioninės atstovybės vadovas.

Suvaldyti marą įmanoma

Afrikinį kiaulių marą sukelia DNR virusas. Užsikrėtusių gyvūnų organizmas negamina jį neutralizuojančių antikūnų.

„Kiaulių maras neslopsta dėl to, kad stinga prevencijos ir kontrolės strategijos“, – sakė K.Lukauskas. Jo teigimu, per penkerius metus nuo Sankt Peterburgo iki Lietuvos atkeliavusiam virusui likviduoti reikės dar mažiausiai 15 metų.

Vakcinos nuo viruso nėra, tačiau Tarptautinio gyvulininkystės mokslinių tyrimų instituto atstovų teigimu, ji bus sukurta per artimiausius trejus metus.

„Svarbu atminti, kad afrikinis kiaulių maras gali būti sunaikintas ir kontroliuojamas be vakcinos, kaip jau buvo padaryta Europos šalyse, Lotynų Amerikoje ir Karibų jūros regione“, – pasakojo profesorius.

Jo teigimu, dėl šios ligos plitimo kalti ne tik šernai. Mat užsikrėtę šernai, stengdamiesi sumažinti kūno temperatūrą, lenda į šlapias vietas, pelkes. Jose ir nugaišta.

Per kelerius metus gamta apsivalo pati, nebent užkratą toliau platina žmogus.

„Tiesiogiai užsikrėsti nuo šernų tikimybė yra 1,4 procento. Svarbiausias ligos platintojas – žmogus, sąmoninga ar nesąmoninga jo veikla“, – teigė profesorius.

Kyla ir kitokių grėsmių

Kitą ligą – klasikinį kiaulių marą sukeliantis virusas vis dar aptinkamas kai kurių Vidurio ir Rytų Europoje gyvenančių laukinių šernų organizme, o tai gali kelti grėsmę naminėms kiaulėms.

Ūminiu klasikiniu maru sergančios kiaulės užsikrėtusios dažniausiai nugaišta per 15 dienų. Gaišta visi virusu apsikrėtę gyvuliai.

Vis dėlto kovos su šia liga patirtis yra sėkminga – virusą įveikė daugelis šalių, kuriose jis buvo paplitęs. Lietuvos istorijoje užfiksuoti vos keli klasikinio kiaulių maro atvejai. Pastarąjį sykį 2009-aisiais Panevėžio rajone aptiktas židinys buvo sėkmingai lokalizuotas.

Tąkart ligos protrūkį sukėlė virusų padermė, kuri pastarąjį kartą buvo nustatyta 2007 metais Azijos šalyse ir Pietų Afrikoje. Kaip virusai pateko į Lietuvą, kol kas lieka neaišku.

Krito dešimtadalis JAV kiaulių

Epideminis kiaulių diarėjos virusas, JAV per pastaruosius metus nusinešęs 7 mln. kiaulių gyvybę, kiaulienos kainas šioje šalyje iškėlė į rekordines aukštumas.

Prognozuojama, kad jos vartotojams gali didėti net 10–12 procentų.

Diarėjos virusas pavojingas tik jauniems, dar nenujunkytiems paršeliams.

Kritimo mastą gali sumažinti vakcina, tačiau ji veiksminga tik iš dalies. Suaugusios kiaulės per kelias dienas pasveiksta, o paršavedės ilgainiui įgyja imunitetą ir viruso nebeperduoda savo palikuoniams.

Nepaisant to, nuo epideminės diarėjos jau nugaišo 10 proc. visų JAV kiaulių.

Be to, virusas plinta ypač greitai – nuo praėjusių metų gegužės jis pasklido po 30 valstijų.

Virusas retkarčiais vis dar aptinkamas Europoje, iš kur ir yra kilęs.

Tačiau jo paplitimas Senajame žemyne dėl nežinomų priežasčių yra gerokai sumenkęs.

Rudenį gresia ir gripas

Karščiavimu bei gleivinės ir plaučių uždegimu pasireiškiantis kiaulių gripas nusineša nuo kelių iki keliasdešimties procentų šia ūmine liga susirgusių gyvulių.

Pagrindinis apsikrėtimo būdas – per orą.

Gripu kiaulės dažniausiai serga šaltuoju metų laiku ir kai gyvūno organizmo atsparumą tuo pat metu mažina skersvėjai ar drėgmė.

Greitai plintančio kiaulių gripo požymiai – pakilusi kūno temperatūra, prarastas apetitas, čiaudulys ir kosulys, apatija, ašarojimas.

Todėl artėjant žiemai svarbu pasirūpinti kiaulių laikymo sąlygomis ir neleisti joms peršalti. Gerai prižiūrimos ir pakankamai atsparios kiaulės nuo gripo pasveiksta per 7–10 dienų. („National Geographic“, LR)

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.