Į Lietuvą pajėgas atsiųs dar trys NATO šalys

Lietuvos kariuomenės vadas generolas majoras Jonas Vytautas Žukas po NATO karinio susitikimo Vilniuje teigė privačiuose pokalbiuose sulaukęs pažadų į Lietuvą atsiųsti savo pajėgas. Tą pažadėjo trijų šalių atstovai.

J.V.Žukas gavo pažadą, jog savo pajėgas į Lietuvą atsiųs dar trys NATO narės.<br>AP nuotr.
J.V.Žukas gavo pažadą, jog savo pajėgas į Lietuvą atsiųs dar trys NATO narės.<br>AP nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

2014-09-20 19:06, atnaujinta 2018-01-30 06:22

Tai Belgija, Vengrija ir Vokietija.

„Taip įvyks nauja papildomų NATO pajėgų Lietuvoje rotacija, kitaip tariant prasidės rotacija“, -  po NATO kariuomenių vadų susitikimo Vilniuje sakė J.V.Žukas.

„Dabar svarbiausia Lietuvos kariuomenės užduotis – atlikti namų darbus: sukurti infrastruktūrą, išplėsti pajėgumus, kad atvykusieji galėtų tinkamai treniruotis. Ministras jau kreipėsi į Seimą dėl dviejų svarbiausių poligonų ribų išplėtimo, kad atvykusios pajėgos galėtų tinkamai treniruotis. Taip pat skubiai tvarkome ir plečiame aviacijos bazės Šiauliuose infrastruktūrą, - kalbėjo J.V.Žukas. - Pirmiausia mes patys esame atsakingi už savo šalies gynybą“.

Jau kitą savaitę į Lietuvą atvyksta nauja JAV karių pamaina su sunkiąja kovine technika – pėstininkų kovos mašinomis „Stryker“ ir „Bradley“. Atvykstantys kariai pakeis dabar Rukloje dislokuotą JAV Sausumos pajėgų Europoje karių kuopą.

Šiuo metu Baltijos šalyse ir Lenkijoje yra dislokuota po kuopą amerikiečių karių, praneša naujienų agentūra BNS.

Jis pabrėžė, kad tai buvo tik preliminarūs pokalbiai ir dar nesutarta, kada konkrečiai atvyks kariai.

„Dar negalima kalbėti apie konkretų atvykimą. Buvo kalba apie dalyvavimą pratybose ilgesnį ar trumpesnį laiką, tokios galimybės pas kiekvieną šalį yra skirtingos. Mes tiesiog pasišnekėjome, sutarėme, kad tos šalys yra pasiruošusios dalyvauti pratybose kartu su Lietuvos kariuomene Lietuvos teritorijoje“, - sakė Lietuvos kariuomenės vadas.

Jis taip pat sakė, kad Aljansas savo sustiprintą buvimą regione išlaikys tiek sausumoje, tiek ore, tiek ir jūroje.

Lietuvos kariuomenės vadas teigė, jog Lietuva laipsniškai išveda savo pajėgas iš Afganistano. Tačiau jau kitąmet lietuviai jungsis prie misijos „Tvirta parama“, kurios tikslas – Afganistano saugumo pajėgų mokymas, konsultavimas.

Paskirtos pareigos Čekijos kariuomenės vadui

Vilniuje vykstančioje NATO karinio komiteto konferencijoje išrinktas būsimasis jo pirmininkas. Juo taps Čekijos kariuomenės vadas Petras Pavelas, praneša ELTA.

Kadenciją baigiantis pirmininkas – buvęs Danijos kariuomenės vadas Knudas Bartelsas savo pareigas ėjo nuo 2012 metų sausio 1 dienos. Į aukščiausios NATO karinės institucijos pirmininko postą pretendavo trys kandidatai: Graikijos kariuomenės vadas Mihalis Kostarakosas, P.Pavelas ir Italijos kariuomenės vadas Luigi Binelli Mantelli.

NATO karinis komitetas yra seniausia Aljanso struktūra po politinio pobūdžio Šiaurės Atlanto tarybos. Abi institucijos buvo įkurtos 1949 m., pasirašius Šiaurės Atlanto sutartį.

ELTA primena, kad spalio 1 d. taip pat keisis ir NATO generalinis sekretorius – kadenciją baigiantį Andersą Foghą Rasmusseną pakeis buvęs Norvegijos premjeras Jensas Stoltenbergas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.