Energetikos ministras – staigmena ir jį deleguojančiai partijai

Vakarop susirinko tartis dėl kandidato į energetikos ministrus, o jis jau dieną buvo paskirtas eiti pareigas. Tokioje situacijoje atsidūrė valdančiosios Darbo partijos taryba, rašo „Lietuvos rytas“.

Vienas R.Masiulio tikslų – siekti, kad energetika būtų skaidri.<br>M.Kulbio nuotr.
Vienas R.Masiulio tikslų – siekti, kad energetika būtų skaidri.<br>M.Kulbio nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Tadas Ignatavičius

Sep 23, 2014, 7:07 AM, atnaujinta Jan 30, 2018, 1:32 AM

Apie 45 metų ekonomistą Roką Masiulį, kuris vakar tapo energetikos ministru, nemaža dalis „darbiečių“ elito pirmą kartą išgirdo vakar susirinkę į partijos prezidiumo posėdį. Nustebusiems bendražygiams partijos lyderė Loreta Graužinienė pranešė, kad kito pasirinkimo nėra.

Tokiam pasirinkimui esą neprieštaravo ir pats Darbo partijos dvasinis vadovas Viktoras Uspaskichas.

Seimo pirmininkė norėjo, kad prezidiumas apsispręstų kuo skubiau. Mat ji skubėjo pas premjerą Algirdą Butkevičių. Pastarasis irgi sukosi spėriai.

Sulaukęs Darbo partijos vedlės su R.Masiulio kandidatūra, Vyriausybės vadovas iškart apie tai pranešė prezidentei Daliai Grybauskaitei, o ji pasirašė dekretą dėl bendrovės „Klaipėdos nafta“ vadovo skyrimo energetikos ministru.

Nusilenkė prezidentei?

Iš anksto gerai surežisuotas spektaklis. Tokių vertinimų vakar po Darbo partijos prezidiumo posėdžio nevengė kai kurie priblokšti jo dalyviai.

Juk R.Masiulis nors ir nepriklauso jokiai partijai, yra siejamas su buvusio premjero Andriaus Kubiliaus aplinka.

Nenuostabu, kad paskirtajam ministrui konservatorių lyderis negailėjo pagyrų – tarsi R.Masiulį būtų suradęs jis, o ne L.Graužinienė.

Vis dėlto kai kurie „darbiečiai“ „Lietuvos rytui“ tvirtino susidarę įspūdį, kad šią kandidatūrą atrado Seimo pirmininkė ir tokiu pasirinkimu turėjo maloniai nustebinti tiek premjerą, tiek prezidentę, kuriai pastaruoju metu akivaizdžiai stengiasi įtikti.

L.Graužinienė vėliau ir viešai aiškino, kad R.Masiulį, kurį neblogai pažįsta, surado ir pasiūlė pati, o su šalies vadove iš anksto tai nebuvo derinama.

Kitos kandidatūros neįtiko

Tiesa, dalis Darbo partijos prezidiumo narių vakar dar mėgino purkštauti ir reikalavo bent jau bandyti oficialiai pateikti parlamentarų Kęstučio Daukšio arba Artūro Paulausko kandidatūras.

Tačiau, šaltinių teigimu, „darbiečių“ vadovė pranešė, kad nė viena anksčiau siūlyta kandidatūra esą netiko.

Posėdyje buvo paminėta ir daugiau netikusiųjų pavardžių, bet kai kurie vadinamieji kandidatai „Lietuvos rytui“ pripažino apie tai nieko net nežinoję.

„Pateikdama R.Masiulio kandidatūrą ji pareiškė prisiimanti asmeninę atsakomybę. Todėl bandymas prieštarauti partijos pirmininkei būtų reiškęs ir nepasitikėjimą ja“, – sakė vienas Darbo partijos veikėjų.

Vis dėlto bene labiausiai partijos prezidiumo dalyvius pribloškė netrukus po posėdžio juos pasiekusi žinia, kad prezidentė jau pasirašė dekretą dėl R.Masiulio skyrimo ministru.

Mat „darbiečiai“ dar vylėsi, jog galutinį sprendimą dėl kandidato priims vakare Kėdainiuose turėjusi posėdžiauti partijos taryba, nes prezidiumas tokių įgaliojimų net neturėjo.

Šiame posėdyje „darbiečiams“ turėjo prisistatyti ir R.Masiulis, kuris prisipažino tik vakar sulaukęs realaus pasiūlymo tapti ministru. Jis taip pat sakė, kad svarstytų, jei jam būtų pasiūlyta tapti Darbo partijos nariu.

Į postą – be filtro

A.Butkevičius, priminęs, kad su Darbo partija iš karto buvo sutarta dėl tam tikrų prioritetų ieškant kandidato, irgi gyrė L.Graužinienės pasirinkimą.

Premjero teigimu, viena pagrindinių sąlygų buvo kandidato kompetencija: „Tikrai negalima skirti žmogaus, kuris nėra įsigilinęs į energetinę sistemą Lietuvoje arba į vykdomus nacionalinio lygio ir tarptautinius projektus.

Šis pasirinkimas ir apsisprendimas, manau, yra labai teisingas, nes „Klaipėdos naftos“ generalinis direktorius yra kompetentingas, buvo išrinktas geriausiu vadovu ir šiuo metu įgyvendina vieną atsakingiausių energetikos projektų – Suskystintųjų gamtinių dujų terminalo projektą.“

R.Masiulis ministru paskirtas net neperėjęs tokiais atvejais įprasto specialiųjų tarnybų filtro. Anot A.Butkevičiaus, išimtis padaryta todėl, kad jis anksčiau buvo tikrintas ne vieną kartą.

Beje, paskirtasis energetikos ministras turi dvynį brolį Petrą. Pastarasis vadovauja telekomunikacijų bendrovei „Tele2“.

„Darbiečiai“ pasirinko keturis viceministrus

* Darbo partijos prezidiumas vakar pritarė, kad energetikos viceministru taptų buvęs šios ministerijos specialistas Rokas Baliukovas, šiuo metu dėstantis Vilniaus Gedimino technikos universitete.

* Žemės ūkio viceministro pareigas eis iki šiol ministrės Virginijos Baltraitienės patarėju dirbęs Vilius Martusevičius, susisiekimo viceministro pareigas – buvęs konservatorių ministras Algis Žvaliauskas.

* Kultūros viceministre bus paskirta Agneta Lobačevskytė, šiuo metu dirbanti Seimo vadovo sekretoriate patarėja teisės klausimais.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.